3 Ιουλίου 2020

Και μετά...: Βιβλιοκριτική

Το παιδικό βιβλίο "Και μετά..." του Φιλίπ Ζαλμπέρ από τις Εκδόσεις Μίνωας φιλοξενείται στη σημερινή βιβλιοκριτική! 

Κριτική για το βιβλίο Και μετά... Εκδόσεις Μίνωας

Έχεις ακούσει ποτέ για το φαινόμενο της πεταλούδας

Το Φαινόμενο της πεταλούδας είναι μια ποιητική μεταφορά, στη θεωρία του χάους για το φαινόμενο της ευαίσθητης εξάρτησης ενός συστήματος από τις αρχικές συνθήκες. Σύμφωνα με μια από τις διατυπώσεις, λέγεται ότι "αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα". Διαφορετικές παραλλαγές εκφράζουν ουσιαστικά την ίδια ιδέα: μια απειροελάχιστη μεταβολή στη ροή των γεγονότων οδηγεί, μετά από την πάροδο αρκετού χρόνου, σε μια εξέλιξη της ιστορίας του συστήματος δραματικά διαφορετική από εκείνη που θα λάμβανε χώρα, αν δεν είχε συμβεί η μεταβολή. 
(Wikipedia)

Κριτική για το βιβλίο Και μετά... Εκδόσεις Μίνωας

Ο παραπάνω λοιπόν όρος για το φαινόμενο της πεταλούδας ήρθε αμέσως στο μυαλό μου μετά την ανάγνωση του βιβλίου "Και μετά..."! Και αν συνεχίσεις να διαβάζεις αυτή τη βιβλιοκριτική, θα καταλάβεις ευθύς αμέσως τον λόγο!

Κριτική για το βιβλίο Και μετά... Εκδόσεις Μίνωας

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου "Και μετά..." διαβάζουμε:
Όχι, όχι, όχι! Πρόσεχε την πεταλούδα! Αν την πειράξεις, θα πετάξει μακριά και μετά… Τι θα συμβεί μετά; Μια ευρηματική ιστορία που βοηθάει τα παιδιά να κατανοήσουν ότι οποιαδήποτε πράξη, ακόμα και η πιο μικρή, έχει τις συνέπειές της…

Κριτική για το βιβλίο Και μετά... Εκδόσεις Μίνωας

Ο Φιλίπ Ζαλμπέρ στην ιστορία του βιβλίου "Και μετά..."  σκοπίμως δεν αναφέρει κανένα απολύτως όνομα ήρωα ή καμία τοποθεσία ή κάποιον άλλο γεωγραφικό προσδιορισμό! Αντιθέτως δίνει περισσότερο έμφαση στην περιγραφή μιας φαινομενικά ασήμαντης πράξης και στις απρόσμενες συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει! Με άλλα λόγια τονίζει τη σημασία μιας συγκεκριμένης πράξης και τις συνέπειές της, μικρές ή μεγάλες! Εν προκειμένω, προφανώς μια μητέρα συμβουλεύει ένα μικρό παιδί, κατά πάσα πιθανότητα τον γιο της, να μην πειράξει μια πεταλούδα, γιατί αυτό θα φέρει μετά κάτι άλλο! Και τελικά το ένα φέρνει το άλλο, ώσπου δημιουργείται μια απρόβλεπτη και άσχημη κατάσταση για όλους! Το πέταγμα δηλαδή μιας πεταλούδας γίνεται αφορμή για μια συζήτηση με διδακτικό σκοπό! Και με τον καθαρά συμβουλευτικό του χαρακτήρα το συγκεκριμένο βιβλίο διδάσκει στα μικρά παιδιά να προσέχουν πολύ τις πράξεις τους, καθώς ακόμη και το πιο μικρό, το πιο ασήμαντο, το πιο αθώο πράγμα στη ζωή έχει αντίκτυπο τόσο στους ίδιους όσο και στο ευρύτερο, φυσικό και τεχνολογικό περιβάλλον! Με αυτόν τον απλοϊκό τρόπο, με τη μορφή παραμυθιού, τα παιδιά μαθαίνουν από πολύ μικρή ηλικία να είναι υπεύθυνα και ευσυνείδητα, καθώς ανήκουν σε ένα ευρύτερο, κοινωνικό σύνολο, όπου ο καθένας προσέχει για το καλό όλων, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργείται η ενσυναίσθησή τους, η επέκταση δηλαδή της αίσθησης του ατόμου πέρα από τον εαυτό του! Άλλωστε μόνο μέσα από συγκεκριμένα, απλοϊκά παραδείγματα μπορούμε να μιλήσουμε σε μικρά παιδιά για την έννοια της συλλογικής συνείδησης, χωρίς να τα φοβίσουμε ή να τους δημιουργήσουμε αισθήματα ενοχής!

Κριτική για το βιβλίο Και μετά... Εκδόσεις Μίνωας

Η ιστορία του βιβλίου "Και μετά..." είναι σύντομη αλλά πολύ περιεκτική και βασίζεται στον συνδυασμό κειμένου και εικόνας! Το συγκεκριμένο βιβλίο καταφέρνει να κερδίσει το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων αναγνωστών χάρη στις απλές, σχεδόν συνθηματικές φράσεις σε ομοιοκατάληκτο λόγο και την εντυπωσιακή εικονογράφηση με ολοσέλιδες εικόνες και έντονα χρώματα που τραβούν τα βλέμματα εξάπτοντας παράλληλα την περιέργεια των παιδιών για το τι θα συμβεί μετά! Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον και τρυφερό βιβλίο που θα κερδίσει επάξια μια θέση στη βιβλιοθήκη σου και στην καρδιά σου!

Το βιβλίο "Και μετά..." ανήκει στη θεματική σειρά Συναισθήματα - Συμπεριφορά και είναι κατάλληλο για ηλικίες 2+.


Και μην ξεχνάς:
Ακολούθησέ με σε Facebook και Instagram, για να μη χάνεις κανένα νέο post!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου