26 Ιουλίου 2020

Το πολύτιμο θησαυγό: Βιβλιοκριτική

Στη σημερινή βιβλιοκριτική θα σου μιλήσω για το παιδικό βιβλίο "Το πολύτιμο θησαυγό" της Μαριέττας Κόντου, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο!

Κριτική για το βιβλίο Το πολύτιμο θησαυγό, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Το βιβλίο "Το πολύτιμο θησαυγό" ανήκει στη σειρά μικρές καληνύχτες, για την οποία διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο: Μια φορά κι έναν καιρό... δηλαδή χτες ή σήμερα ή και αύριο,,, Νάνοι και νεράιδες, δράκοι, μάγισσες και βασιλιάδες πάνε κι έρχονται ανάμεσα στα παραμύθια και στην αλήθεια. Δρόμο παίρνουν και δρόμο αφήνουν, φτάνουν στις άκρες του κόσμου κι ύστερα πάλι γυρίζουν πίσω. Και τέλος ζούνε και ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα! Για παιδιά μικρά με μεγάλη φαντασία και για νέους γονείς με πολλή όρεξη! Ιστορίες που διαβάζονται μέσα σε δέκα λεπτά! 

Κριτική για το βιβλίο Το πολύτιμο θησαυγό, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Μέσα λοιπόν σε ένα αυγό ήταν ένα δάσος φουντωτό και μέσα σε αυτό ήταν κρυμμένο ένα πολύχρωμο χωριό. Οι κάτοικοι του συγκεκριμένου χωριού -διάφορα ζώα του δάσους- ήταν απασχολημένοι όλη μέρα με τις δουλειές τους και δεν πρόσεξαν ότι στην είσοδο της προέδρου, της αλεπούς, έστεκε ένα μεγάλο και ζεστό αυγό! Κανείς δεν γνώριζε πώς βρέθηκε εκεί, εκτός από τον λαγό, που ήξερε το χωριό σπιθαμή προς σπιθαμή! Κι ενώ όλη τη μέρα κανείς δεν έδωσε σημασία στο ορφανό αυγό, το βράδυ ακούστηκε ένα κρακ κι όλοι οι κάτοικοι μαζεύτηκαν γύρω του να δουν τι συμβαίνει! Και έδιναν και έπαιρναν οι ερωτήσεις κι οι απορίες για την προέλευση του αυγού και τι θα έκαναν με αυτό! Να ψάξουν να βρουν σε ποιον ανήκει το αυγό και να το δώσουν πίσω ή να το κρατήσουν κοντά τους, να το κλωσήσουν και στη συνέχεια να το υιοθετήσουν; Η λύση τελικά δόθηκε από την αρκούδα κι έτσι το άγνωστο αυγό έγινε "Το πολύτιμο θησαυγό" όλων των κατοίκων του χωριού!
"Ήτανε ένα μοναχό αυγό,  
και απέναντί του όλο το χωριό!"
Κριτική για το βιβλίο Το πολύτιμο θησαυγό, Εκδόσεις Μεταίχμιο

"Το πολύτιμο θησαυγό" είναι μια γλυκιά και τρυφερή ιστορία για παιδιά άνω των 3 ετών, κατάλληλη να διαβαστεί πριν από τον ύπνο! Με ιδιαίτερα ευρηματικό τρόπο η συγγραφέας Μαριέττα Κόντου συμπεριλαμβάνει στον τίτλο του βιβλίου ένα λογοπαίγνιο, τη λέξη θησαυγό, που προκύπτει από τον συνδυασμό των λέξεων αυγό και θησαυρός, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τονίσει την αξία του αυγού, που συμβολίζει τη δημιουργία, τη νέα ζωή και κατ' επέκταση τον ερχομό ενός παιδιού, το οποίο υπό κανονικές συνθήκες αποτελεί πολύτιμο δώρο και θησαυρό για τους γονείς του! Άλλωστε το αυγό είναι συχνό μοτίβο σε πολλούς, πανάρχαιους μύθους, καθώς συμβολίζει την ίδια τη ζωή! 

Κριτική για το βιβλίο Το πολύτιμο θησαυγό, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Το πολύτιμο λοιπόν θησαυγό είναι ο κεντρικός ήρωας του παραμυθιού, το οποίο γίνεται αφορμή, για να σκεφτούμε πόσο σημαντικό είναι ένα παιδί για τη ζωή των γονιών του, αλλά και πόσες αλλαγές μπορεί να φέρει! Είτε φυσικό είτε θετό, το παιδί δεν παύει να έχει ανάγκη από την αγάπη, τη στήριξη, την προσοχή, τη φροντίδα, τον χρόνο και το ενδιαφέρον των γονιών του! Βέβαια οι ευθύνες της ανατροφής ενός παιδιού είναι πολλές και είναι μια ακόμη παράμετρος που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε, όπως επίσης και το ότι η αγκαλιά των γονιών οφείλει να είναι πάντα ανοιχτή για το παιδί και να συγχωρεί τυχόν λάθη αφιερώνοντας όσο περισσότερο ποιοτικό χρόνο γίνεται! Επίσης μέσω των παιδιών αλλάζουν κι οι ίδιοι οι γονείς, ξαναγεννιούνται υπό μία έννοια, και αρχίζουν να βλέπουν τη ζωή με διαφορετική οπτική βάζοντας πάνω από όλα τους θησαυρούς τους, τα παιδιά τους!

Κριτική για το βιβλίο Το πολύτιμο θησαυγό, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Η γλυκιά αυτή ιστορία γραμμένη με ελαφρώς χιουμοριστικό λόγο βοηθά στο να χαλαρώνει και να ηρεμεί το παιδί προετοιμάζοντάς το για ύπνο! Το βιβλίο "Το πολύτιμο θησαυγό" περιέχει λέξεις και φράσεις με προσεγμένο ύφος, κατάλληλο για μικρές ηλικίες, οι οποίες φράσεις συμπληρώνονται με την ξεχωριστή και ιδιαίτερη εικονογράφηση της Θέντας Μιμηλάκη, που έχει βάλει τα δυνατά της, για να βγει ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα! Οι πολύχρωμες εικόνες της ζωντανεύουν το κείμενο και παράλληλα εξάπτουν τη φαντασία των μικρών αναγνωστών που ετοιμάζονται να αφεθούν στην αγκαλιά του Μορφέα! Ένα πραγματικά υπέροχο βιβλίο για ανάγνωση πριν τον ύπνο!


Και μην ξεχνάς:
Ακολούθησέ με σε Facebook και Instagram, για να μη χάνεις κανένα νέο post!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου