27 Ιουλίου 2020

Μια στάλα θάρρος: Βιβλιοκριτική

Το παιδικό βιβλίο "Μια στάλα θάρρος" της Νίκολα Κίνεαρ, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, φιλοξενείται στη σημερινή βιβλιοκριτική!

Κριτική για το βιβλίο Μια στάλα θάρρος, Εκδόσεις Μεταίχμιο
Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου "Μια στάλα θάρρος" είναι ένα κουνέλι, ο Λόγκαν, ο οποίος φοβάται να βγει από το σπίτι του, αλλά προτιμά να παραμένει όλη τη μέρα μέσα σε αυτό και να κάνει τις αγαπημένες του ασχολίες! Αντιθέτως η φίλη του η Λούνα ζει κάθε μέρα μια νέα περιπέτεια στο δάσος και προσπαθεί να ενθαρρύνει τον Λόγκαν να βγούνε μαζί από το σπίτι, για να ξεπεράσει τους φόβους του και να γίνει λίγο πιο γενναίος, ώστε να ανακαλύψει τον κόσμο που υπάρχει εκεί έξω! Μια μέρα όμως η Λούνα φεύγει πολύ θυμωμένη κι ο Λόγκαν σκέφτεται ότι πρέπει να τα ξαναβρούνε, για αυτό αποφασίζει δειλά δειλά και με πολλή δυσκολία να βγει από το σπίτι και να πάει να τη βρει! Και τότε αρχίζει μια μεγάλη περιπέτεια για τον Λόγκαν και μια ακόμη μεγαλύτερη για τη φίλη του τη Λούνα!

Κριτική για το βιβλίο Μια στάλα θάρρος, Εκδόσεις Μεταίχμιο
Κριτική για το βιβλίο Μια στάλα θάρρος, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Το βιβλίο "Μια στάλα θάρρος" είναι μια ιστορία κατάλληλη για ηλικίες 3+ και καταπιάνεται με ένα θέμα ζωτικής σημασίας που συναντάται συχνά σε τόσο μικρές ηλικίες αλλά ενίοτε και σε μεγαλύτερες: ο φόβος που νιώθει ένα παιδί, όταν πρόκειται να βγει από το σπίτι του, τον μικρόκοσμό του, τη βολή του, την ασφάλειά του, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μεγάλη περιπέτεια που λέγεται ζωή! Οι προκλήσεις κι οι κίνδυνοι που παραμονεύουν εκεί έξω φοβίζουν τα μικρά παιδιά και τα ωθούν συχνά στο να απομονώνονται και να κλείνονται μέσα στο σπίτι τους! Ωστόσο αυτός ο φόβος είναι εν μέρει δικαιολογημένος, καθώς αποτελεί φυσιολογικό στάδιο της ανάπτυξης του παιδιού, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε οποιαδήποτε ηλικία. Βέβαια οι γονείς από την πλευρά τους οφείλουν να αφουγκραστούν νωρίς τέτοιες φοβίες των παιδιών τους και να προσπαθήσουν να τις αντιμετωπίσουν άμεσα είτε μόνοι τους είτε σε συνεργασία με κάποιον ειδικό! Γιατί ένας φόβος, αν δεν ξεπεραστεί εγκαίρως και με τον κατάλληλο τρόπο, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη μετέπειτα φυσιολογική ανάπτυξη και κοινωνική συμπεριφορά του παιδιού, ακόμη και στην ενήλικη ζωή του!

Κριτική για το βιβλίο Μια στάλα θάρρος, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Η συγγραφέας του βιβλίου "Μια στάλα θάρρος" Νίκολα Κίνεαρ είναι παράλληλα και εικονογράφος. Συνεπώς έχει αποδώσει το κείμενο και τις εικόνες με τον τρόπο που ακριβώς εκείνη ήθελε και φανταζόταν! Το κείμενο εν προκειμένω είναι λιτό και περιέχει κυρίως μικρές φράσεις με όμορφες λέξεις -σε ελαφρώς αστείο ύφος- που οδηγούν το παιδί από το χέρι και το εισάγουν μέσα στην πλοκή της ιστορίας, ώστε να περιμένει με αγωνία τι θα συμβεί στη συνέχεια! Η δε εικονογράφηση είναι εκπληκτική και περιλαμβάνει πολλά και ζεστά χρώματα που δένουν πολύ αρμονικά μεταξύ τους, ενώ αποτυπώνει με περισσή εκφραστικότητα τις αντιδράσεις και τα συναισθήματα των ηρώων στα πρόσωπά τους, όπως φόβο, άγχος, ταραχή, αγωνία, τρόμο, θυμό αλλά και τόλμη, γενναιότητα, έκπληξη, περηφάνια και ενθουσιασμό!

Κριτική για το βιβλίο Μια στάλα θάρρος, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Είμαι σίγουρη ότι διαβάζοντας κανείς το βιβλίο "Μια στάλα θάρρος" παρέα με το παιδί του θα θελήσει να το διαβάσουν ξανά και ξανά, μέχρι να το μάθουν απέξω, γιατί... η ζωή χρειάζεται και λίγο θάρρος και τόλμη!

Κριτική για το βιβλίο Μια στάλα θάρρος, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Κι αν σου άρεσε το συγκεκριμένο βιβλίο, ετοιμάσου να υποδεχτείς σε έναν μήνα από τώρα το δεύτερο βιβλίο της συγγραφέως με τίτλο "Σσσς! Ησυχία" με πρωταγωνιστή αυτήν τη φορά μια ήσυχη αλεπουδίτσα, πάλι σε ανάλογο ύφος και εικονογράφηση!


Και μην ξεχνάς:
Ακολούθησέ με σε Facebook και Instagram, για να μη χάνεις κανένα νέο post!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου