29 Δεκεμβρίου 2022

"Το βράδυ κοιμόμαστε όλοι": Βιβλιοκριτική

Η τελευταία μου βιβλιοκριτική για το 2022 αφορά το παραμύθι "Το βράδυ κοιμόμαστε όλοι", της Μαρίνας Πλούμπη, από τις Εκδόσεις Sweet Serendipities.


Αρχικά θα ήθελα να σημειώσω ότι το βιβλίο "Το βράδυ κοιμόμαστε όλοι" είναι το δεύτερο στη σειρά, μετά το βιβλίο "Η τελευταία γουλίτσα", το οποίο εξαντλήθηκε μέσα σε λίγους μόλις μήνες και επανακυκλοφόρησε ανανεωμένο (δες περισσότερα εδώ)!


Και σε αυτό το βιβλίο, όπως και στο προηγούμενο, η συγγραφέας μιλάει για τον ομαλό αποθηλασμό των νηπίων· όμως αυτήν τη φορά επικεντρώνεται στον βραδινό αποθηλασμό -που αποτελεί άλλωστε την πιο δύσκολη φάση του αποθηλασμού- αλλά και στην προετοιμασία για καληνύχτα και στις νυχτερινές αφυπνίσεις! Με σύνθημα λοιπόν τη φράση "Το βράδυ κοιμόμαστε όλοι" οι μικροί αναγνώστες καλούνται να αποκωδικοποιήσουν το κρυμμένο μήνυμα του παραμυθιού ότι όταν πέφτει για τα καλά η νύχτα πρέπει όλοι να κοιμηθούν ήρεμα και αδιάκοπα μέχρι το πρωί, χωρίς να ξυπνήσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας αναζητώντας το γαλατάκι της μαμάς!


Βέβαια το παραμύθι "Το βράδυ κοιμόμαστε όλοι" προσφέρεται για διπλή ανάγνωση, αφού μέσα στη νύχτα δεν ξυπνάνε μόνο τα παιδιά που θέλουν να θηλάσουν αλλά και εκείνα που αναζητούν ένα παιχνίδι ή μια τρυφερή αγκαλιά. Ασημένια πεφταστέρια, διασκορπισμένα μέσα στη ροή της αφήγησης, κατευθύνουν στις λέξεις που αντικαθιστούν τις φράσεις του κειμένου που αναφέρονται στον βραδινό αποθηλασμό!


Και στη συγκεκριμένη ιστορία συναντούμε πάλι την παρουσία του μπαμπά, που συμμετέχει κι αυτός ενεργά στη διαδικασία του βραδινού αποθηλασμού, ώστε το βράδυ να κοιμόμαστε όλοι αμέριμνοι! Επίσης το ότι βιβλίο είναι γραμμένο σε ομοιοκατάληκτο λόγο συμβάλλει στο να ακούγεται πιο όμορφα και ρυθμικά σε παιδικά αυτάκια και να αποτυπώνεται πιο εύκολα από παιδικά μυαλουδάκια! Η δε εικονογράφηση της Ειρήνης Θάνου περιέχει αποχρώσεις και στοιχεία που παραπέμπουν σε νυχτερινά τοπία (φεγγάρι, έναστρος ουρανός, πεφταστέρια, κ.α.) αναδεικνύοντας όλα εκείνα τα συναισθήματα της ιστορίας, όπως αγάπη, τρυφερότητα, στοργή, συγκίνηση, αγωνία, υπομονή, εγκαρτέρηση, κ.α.


Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο το νέο σου βιβλίο "Το βράδυ κοιμόμαστε όλοι" και να αγαπηθεί όσο και "Η τελευταία γουλίτσα", αν όχι ακόμη περισσότερο! 


Και μέρες γιορτινές που είναι δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω ότι και τα δύο παραμύθια μαζί της Μαρίνας Πλούμπη αποτελούν ιδανική πρόταση δώρου για μια εγκυούλα ή μια νέα μανούλα που είτε θηλάζει είτε βρίσκεται ήδη στη φάση του αποθηλασμού! Θα τα βρείτε εδώ

Καλή χρονιά! 


Και μην ξεχνάς:
Ακολούθησέ με σε Facebook και Instagram, για να μη χάνεις κανένα νέο post!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου