29 Απριλίου 2022

Μαλβίνα Κάραλη - Έρωτας και άλλες πολεμικές τέχνες: Βιβλιοκριτική

Η σημερινή βιβλιοκριτική αφορά την αλησμόνητη Μαλβίνα Κάραλη και το βιβλίο της "Έρωτας και άλλες πολεμικές τέχνες", που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κάκτος

Νομίζω ότι δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για τη Μαλβίνα! Μάλιστα δεν χρειάζεται καν να αναφέρουμε το επώνυμό της! Όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι τη θρυλική δεκαετία του '80 αλλά και του '90 γνωρίζουν πολύ καλά ποια ήταν η Μαλβίνα!  Η Μαλβίνα λοιπόν ήταν μία και μοναδική! Και άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της τόσο στον προφορικό όσο και στον γραπτό λόγο! Το ιδιαίτερο, ξεχωριστό της στυλ κι ο καυστικός της χαρακτήρας που στηλίτευε σχεδόν τα πάντα και κυρίως τα "κακώς κείμενα" της πολιτικής -και όχι μόνο- επικαιρότητας, σε συνδυασμό με το αστείρευτο χιούμορ της, έχουν μείνει για πάντα στην ιστορία!

Η Μαλβίνα ήταν μια πολυσχιδής και πληθωρική προσωπικότητα που έζησε τη ζωή της στο έπακρο χωρίς ταμπού και συμβάσεις! Η οξυδέρκεια κι η διορατικότητα που τη χαρακτήριζαν την έκαναν να μοιάζει πολύ μπροστά από την εποχή της, κι αυτό επιβεβαιώνεται κάθε φορά που ανατρέχει κανείς στο έργο της, το οποίο βρίσκει πάντα επίκαιρο και διαχρονικό! Δήλωνε δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας, σεναριογράφος, αρχισυντάκτρια και παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών. Δυστυχώς όμως έφυγε πολύ νωρίς, μόλις στα 48 της (1954 - 2002) και οπωσδήποτε είχε να προσφέρει πολλά ακόμη!

Το βιβλίο της "Έρωτας και άλλες πολεμικές τέχνες", που πρωτοκδόθηκε το 1996, αποτελεί συλλογή πρωτότυπων κειμένων που είχαν δημοσιευτεί στο περιοδικό Γυναίκα το χρονικό διάστημα ανάμεσα στο 1989 και 1996. Κάθε κείμενο αποτελεί μια προσωπική κατάθεση της Μαλβίνας και ένα κομμάτι του ιδιότυπου χαρακτήρα της! Ακόμη κι ο τίτλος του βιβλίου δείχνει πόσο πηγαίο χιούμορ διέθετε, καθώς δε δίστασε να χαρακτηρίσει τον έρωτα πολεμική τέχνη κι όχι άδικα! Αφού άλλωστε ο έρωτας είναι μια διαρκής μάχη σε πολλά επίπεδα! Διαβάζοντας λοιπόν τα λόγια της νιώθεις ότι δεν έχει φύγει ποτέ και όλο και από κάπου θα πεταχτεί μπροστά σου είτε σε κάποιο τηλεοπτικό κανάλι είτε σε σελίδα βιβλίου ή περιοδικού, ή ακόμη και σε κάποια ιστοσελίδα ή ιντερνετική εκπομπή, που είμαι απολύτως σίγουρη ότι αν είχε προλάβει, θα είχε διαπρέψει και εκεί!


"Δώστε μου έναν άνθρωπο να 'ναι σαν κι εμένα, θολός κι ανώριμος, ανολοκλήρωτος και μπερδεμένος, αξεδιάλυτος και σκοτεινός. Για να χορέψω μαζί του. Να παίξω. Να τον καλοπιάσω. Να τον ερωτευτώ. Μεσ' απ' αυτόν να ξαναπλάθομαι απ' την  αρχή. Μεσ' απ' αυτόν να μεγαλώνω..." (σελ. 74) 

"Υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο; ρώτησε πολύ αθώα για τα σαράντα-κάτι της χρόνια, η περασμένη Γυναίκα. Κάποιος απάντησε με απορία, που κι εγώ είχα εκφράσει, σ' ένα Επ' Αυτοφόρω του '89; -- Υπάρχει ζωή πριν απ' τον θάνατο; Εκεί είναι το θέμα. ..." (σελ. 172)


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

"Αυτά τα κείμενα γράφτηκαν από ανθρώπους που αγαπάω και δημοσιευτήκαν στο περιοδικό Γυναίκα.

Κανένα δεν είναι κατασκευασμένο, και η γλωσσική τους ακράτεια είναι αποτέλεσμα της άκρατης αγάπης, που δεν έχει άλλο τρόπο να φωταγωγηθεί και να επιδείξει την αίγλη της.

Βεβαίως και αντιφάσκω από σελίδα σε σελίδα. Γιατί αυτό μου επιβάλει ο μεταβαλλόμενος εαυτός μου. Και επίσης γιατί όλες οι θέσεις ζωής που υποστηρίζω με πάθος θα μου δημιουργούσαν μεγάλο ζόρι αν με εμπεριείχαν.

Έτσι με τον καιρό κατάλαβα, γράφοντας αυτά τα κείμενα, πως η ειλικρίνεια της στιγμής δεν συνιστά αλήθεια."


Και μην ξεχνάς:
Ακολούθησέ με σε Facebook και Instagram, για να μη χάνεις κανένα νέο post!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου