28 Φεβρουαρίου 2022

Χεράκια καθαρά... Μικρόβια μακριά: Βιβλιοκριτική

Στη σημερινή βιβλιοκριτική φιλοξενώ την Αθηνά Ντόκα και το παιδικό της βιβλίο "Χεράκια καθαρά... Μικρόβια μακριά", που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη!

Η ιστορία του βιβλίου "Χεράκια καθαρά... Μικρόβια μακριά" μάς μεταφέρει στη φανταστική πολιτεία Κουκίδα, όπου ζουν μικροσκοπικοί κάτοικοι, που ονομάζονται μικρόβια. Στην πολιτεία αυτή υπάρχουν τρεις αχώριστοι φίλοι, ο Αψού, ο Κόκο κι ο Γκούχου, οι οποίοι απολαμβάνουν να ταλαιπωρούν με τις σκανταλιές τους τους απρόσεχτους ανθρώπους στη Γη δυσκολεύοντας την καθημερινότητα και τη ζωή τους! Όμως κάποια στιγμή, ξαφνικά, όλα αυτά αλλάζουν, καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν πλέον να παίρνουν δραστικά μέτρα προστασίας της υγείας στις καθημερινές τους συναναστροφές, χρησιμοποιώντας σαπούνι, μαντηλάκια καθαρισμού, κ.α. προκειμένου να εξολοθρεύσουν τους κατοίκους της Κουκίδας, τα μικρόβια! Οι τρεις φίλοι θέτουν τη ζωή τους σε θανάσιμο κίνδυνο, αγνοώντας επιδεικτικά τις συμβουλές της διευθύντριας του σχολείου τους, που τους προτρέπει να μείνουν μακριά από τους ανθρώπους... Άραγε ποιος θα βγει νικητής σε αυτή τη "μάχη" μικροβίων - ανθρώπων;


Η Αθηνά Ντόκα στο επίκαιρο βιβλίο "Χεράκια καθαρά... Μικρόβια μακριά", που απευθύνεται σε παιδιά κάθε ηλικίας, μιλάει για τον πιο βασικό κανόνα υγιεινής, την καθαριότητα των χεριών, που συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών και στη διατήρηση της καλής υγείας, αλλά και για τον τρόπο εισβολής των μικροβίων στον ανθρώπινο οργανισμό! Επινοώντας λοιπόν μια φανταστική ιστορία και επιστρατεύοντας ήρωες, στους οποίους προσδίδει ανθρώπινα χαρακτηριστικά και ιδιότητες, η συγγραφέας βοηθά τους μικρούς αναγνώστες να κατανοήσουν ότι πρέπει καθημερινά να προστατεύσουν την υγεία τη δική τους αλλά και των γύρω τους από διάφορα μικρόβια και γενικότερα μικροοργανισμούς! Στη φανταστική πολιτεία Κουκίδα όλα είναι μικροσκοπικά, όμως ταυτόχρονα όλα έχουν τεράστιες δυνατότητες και θέλουν να βλάψουν τους ανθρώπους με κάθε τρόπο! Η συγγραφέας δημιουργεί έναν μικρόκοσμο με εχθρικές διαθέσεις προς τους ανθρώπους, οι οποίοι όμως αντιστέκονται σθεναρά και ανταποδίδουν τα πυρά. Οι μεν δηλαδή επιτίθενται στους δε με κάθε μέσο που διαθέτουν, όμως στο τέλος, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα σε κάθε μάχη, δε νικά ο πιο δυνατός αλλά ο πιο έξυπνος! 


Στο βιβλίο "Χεράκια καθαρά... Μικρόβια μακριά", μέσα από το κείμενο της συγγραφέως γραμμένο σε πεζό λόγο, τις ατομικές, διαδραστικές δραστηριότητες που περιέχονται στο τέλος του βιβλίου, καθώς και την ολοσέλιδη και πολύχρωμη εικονογράφηση της Δέσποινας Ανδρέου, τα παιδιά μπορούν πολύ εύκολα να μάθουν πόσο σημαντικό είναι να θυμούνται να καθαρίζουν διαρκώς τα χέρια τους, για να προστατεύουν την υγεία τους σε κάθε περίσταση και κάθε στιγμή της μέρας, είτε βρίσκονται στο σπίτι είτε έξω από αυτό! Άλλωστε είναι πολύ βασικό να μάθουν κανόνες υγιεινής από πολύ μικρή ηλικία και κυρίως πώς να κρατούν τα μικρόβια μακριά! 



Και μην ξεχνάς:
Ακολούθησέ με σε Facebook και Instagram, για να μη χάνεις κανένα νέο post!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου