1 Φεβρουαρίου 2022

Η μαντάμ Βουάλ Βισκόζ και το Τρίγωνο των Βελούδων: Βιβλιοκριτική

 μαντάμ Βουάλ Βισκόζ και το Τρίγωνο των Βελούδων"της Τάνιας Χρυσού, από τις Εκδόσεις Πνοή φιλοξενείται στη σημερινή μου, πρώτη βιβλιοκριτική για τον Φεβρουάριο! Καλό μήνα κιόλας! 

Η Τάνια Χρυσού, μια πολυπράγμων προσωπικότητα με σπουδές στη μουσική και το τραγούδι, μας συστήνεται η ίδια μέσα από το πρώτο της βιβλίο, ενώ παράλληλα μας συστήνει τη μαντάμ Βουάλ Βισκόζ και το Τρίγωνο των Βελούδων αλλά και πολλούς ακόμη ήρωες και τοποθεσίες που διαθέτουν εξίσου ευφάνταστα ονόματα, τα οποία στην πλειοψηφία τους παραπέμπουν σε αστεία ή έξυπνα λογοπαίγνια και σε ονόματα υφασμάτων!

Η ιστορία του βιβλίου  μαντάμ Βουάλ Βισκόζ και το Τρίγωνο των Βελούδων" μάς μεταφέρει στο μικρό ψαροχώρι των νησιών Απλώστρα-Απλώστρα, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ντουλάπας, όπου γνωρίζουμε τους καλτσοκατοίκους της περιοχής. Η κατάσταση στο ψαροχώρι είναι πολύ δύσκολη, καθώς η άπληστη και φιλόδοξη μαντάμ Βουάλ Βισκόζ έχει αποφασίσει να στείλει και πάλι τις μονές και χαλασμένες κάλτσες στη μεγαλύτερη χωματερή της περιοχής, στο Ταπανταχαλούν, με το αζημίωτο φυσικά! Όμως αυτή η ανακοίνωση έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους καλτσοκατοίκους, που αντιστέκονται σθεναρά, επιθυμώντας ως εναλλακτική λύση να πάνε στο Τρίγωνο των Βελούδων, όπου βρίσκεται ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης υφασμάτων! Στην προσπάθειά τους λοιπόν να βρουν άμεση λύση στο πρόβλημά τους καταφεύγουν στην πιο επιδέξια και ταλαντούχα ράφτρα, την Ποπλίνα, εκλιπαρόντας την για βοήθεια! Τελικά θα καταφέρουν οι καλτσοκάτοικοι να αποτρέψουν την εκτέλεση της απόφασης της μαντάμ Βουάλ Βισκόζ; 

Πρόκειται για ένα σύγχρονο παραμύθι ανακύκλωσης που έχει λίγο από όλα: πρόβλημα, δράση, περιπέτεια, αγωνία, λύση, καθώς και το κυρίαρχο δίπολο "καλός - κακός" που στη συγκεκριμένη ιστορία εκπροσωπείται από τους καλτσοκατοίκους & την Ποπλίνα από τη μια και από την άλλη πλευρά από τη μαντάμ Βουάλ Βισκόζ! Η συγγραφέας με πολύ έξυπνες περιγραφές και χιουμοριστικό τρόπο δε διστάζει να σπάσει κοινωνικά στερεότυπα, να ορθώσει ανάστημα απέναντι στην αδικία και στο κακό που παραμονεύει και να αναδείξει το καλό που πάντα στο τέλος νικά! 

Η Τάνια Χρυσού έγραψε μια καλογραμμένη, πρωτότυπη και διασκεδαστική ιστορία, για παιδιά από 3 ως 99 ετών, που κρύβει μέσα της πάμπολλα μηνύματα, άλλα ολοφάνερα από την πρώτη κιόλας στιγμή και άλλα λιγότερο φανερά που τα ανακαλύπτεις σταδιακά διαβάζοντας την ιστορία ξανά και ξανά! Ειδικότερα μέσα από την πλοκή της υπόθεσης της μαντάμ Βουάλ Βισκόζ και του Τριγώνου των Βελούδων ξεπηδούν πολύ σημαντικά μηνύματα για ελευθερία και ελεύθερη βούληση, αυτοδιάθεση, δικαίωμα στη διαφορετικότητα, καλοσύνη, αρμονική συνύπαρξη, συνεργασία, ανακύκλωση, οικολογική συνείδηση, κ.α. 

Η συγγραφέας επιστράτευσε όλη της τη φαντασία και την ευρηματικότητα, για να δημιουργήσει έναν πολύχρωμο καμβά, πάνω στον οποίο αποτύπωσε με μεγάλη μαεστρία την ιστορία της μαντάμ Βουάλ Βισκόζ και του Τριγώνου των Βελούδων, που προσφέρεται για πολλαπλές αναγνώσεις αλλά και για επιπλέον προεκτάσεις! Βέβαια σε όλο αυτό το άρτιο αποτέλεσμα συνέβαλε καθοριστικά κι η εντυπωσιακή, ολοσέλιδη και πολύχρωμη εικονογράφηση της Κριστίν Μενάρ, που πλαισίωσε υπέροχα το κείμενο της ιστορίας ζωντανεύοντας τις επιμέρους σκηνές και αναδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά των ηρώων καθώς και επιπλέον λεπτομέρειες! 

Ένα πραγματικά αξιόλογο βιβλίο! Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο! 


Και μην ξεχνάς:
Ακολούθησέ με σε Facebook και Instagram, για να μη χάνεις κανένα νέο post!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου