5 Ιουνίου 2020

10+1 βιβλία για το περιβάλλον

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος προτείνω 10+1 βιβλία που μιλάνε για το περιβάλλον, άμεσα και έμμεσα! Μάλιστα έχω επιλέξει και παιδικά-εφηβικά βιβλία αλλά και βιβλία ενηλίκων που παρουσιάζουν οικολογική συνείδηση, γιατί η προστασία του περιβάλλοντος είναι στο χέρι όλων μας!

προστασία περιβάλλοντος

Παιδικά βιβλία:

προστασία περιβάλλοντος

Το χάος που δημιουργήσαμε, Lord Michelle, Εκδόσεις Άγκυρα

Ακολουθήστε τέσσερα παιδιά σε μια μικρή βάρκα καθώς ανακαλύπτουν το μέγεθος του χάους που δημιουργήσαμε.

Ένα ξεχωριστό βιβλίο γύρω από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των σκουπιδιών και των πλαστικών που πετιούνται στη θάλασσα με στόχο να εμπνεύσει τα παιδιά να συμβάλλουν με τον δικό τρόπο στην καταπολέμηση της ρύπανσης των ωκεανών και όχι μόνο...

Με ρυθμό και σαγηνευτική τέχνη, η ιστορία μας απεικονίζει τον τρομερό αντίκτυπο των σκουπιδιών στον ωκεανό και τη θαλάσσια ζωή, εμπνέοντάς μας να κάνουμε αλλαγές για να σώσουμε τις θάλασσές μας.

Στο τέλος του βιβλίου περιλαμβάνεται ένα τμήμα με πληροφορίες για τη Δίνη Απορριμμάτων του Βόρειου Ειρηνικού, για τη ρύπανση των ωκεανών, καθώς και Εκκλήσεις για Δράση για παιδιά και ενήλικες.


προστασία περιβάλλοντος

Σώσε τον πλανήτη!, Λιζ Γκόγκερλι, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Υιοθέτησε τον πράσινο τρόπο ζωής. Μάθε να εφαρμόζεις τις βασικές αρχές του.

Ένα βιβλίο γεμάτο πληροφορίες για το περιβάλλον, τον αντίκτυπο που έχουν οι καθημερινές μας συνήθειες σε αυτό, την επιτακτική ανάγκη να ευαισθητοποιηθούμε, αλλά και πολλές ιδέες για το πώς μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε να σωθεί η Γη μας! Μετά από ένα πάρτι γενεθλίων, μια παρέα παιδιά κοιτούν γύρω τους και βλέπουν σωρούς σκουπιδιών, από απομεινάρια φαγητού μέχρι χαρτί περιτυλίγματος, σκασμένα μπαλόνια και πλαστικά πιάτα. Τι θα γίνουν όλα αυτά τα απορρίμματα; Μιλώντας με τους δασκάλους τους και με ανθρώπους της γειτονιάς, τα παιδιά μαθαίνουν για τον «πράσινο τρόπο ζωής». Ανακαλύπτουν ότι μπορούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να συμβάλουν στην προστασία του πλανήτη.

Ένα βιβλίο γεμάτο πληροφορίες για το περιβάλλον, τον αντίκτυπο που έχουν οι καθημερινές μας συνήθειες σε αυτό, την επιτακτική ανάγκη να ευαισθητοποιηθούμε, αλλά και πολλές ιδέες για το πώς μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε να σωθεί η Γη μας!

Τα κουτάκια με τον τίτλο ΣΤΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΚΕΨΟΥ! προσφέρουν στους μικρούς αναγνώστες τροφή για σκέψη και τα κουτάκια με τον τίτλο ΚΑΝΕ ΚΑΤΙ! δίνουν συμβουλές για το πώς μπορούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια να σωθεί ο πλανήτης μας.


προστασία περιβάλλοντος

Η Φωτούλα αγαπούσε τα πλαστικά / Celia Loved Plastic, Νικόλας Ανδρικόπουλος, Εκδόσεις Πατάκη

Η Φωτούλα είναι μια μικρούλα φώκια χαρωπή που της αρέσει να παίζει με διάφορα πλαστικά αντικείμενα που βρίσκει στη θάλασσα. Κάποτε, όμως, το παιχνίδι παίρνει μια επικίνδυνη τροπή…

Celia is a young, happy seal that likes to play with the different plastic objects that she finds in the sea. But one day, her games take a dangerous turn…


προστασία περιβάλλοντος

Το χάρισμα της Ήβης, Χέιγκ Ματ, Εκδόσεις Πατάκη

Η Ήβη μπορεί και μιλά με τα ζώα μέσα από τη σκέψη της - πράγμα που ο μπαμπάς της της έχει απαγορέψει να κάνει. Όταν όμως το λαγουδάκι του σχολείου ζητά από την Ήβη να το ελευθερώσει από το κλουβί του, ο μπαμπάς της αναγκάζεται να της πει όλη την αλήθεια: Πριν από κάποια χρόνια, η μαμά της, που κι εκείνη μπορούσε να μιλά με τα ζώα, προσπάθησε να σταματήσει τον κακό Μόρτιμερ Τζ. Μόρτιμερ από το να αφανίσει το Δάσος του Αμαζονίου. Μετά τον θάνατο της μητέρας της, ο μπαμπάς της Ήβης τούς πήρε μακριά και άλλαξε τα ονόματά τους, για να μην μπορεί ο Μόρτιμερ να τους βρει. Για έναν χρόνο, η Ήβη σταματά να χρησιμοποιεί το «Χάρισμά» της, αλλά μερικές εξαφανίσεις ζώων στη γειτονιά τής δείχνουν ότι ο Μόρτιμερ είναι στα ίχνη τους. Δεν έχει πια άλλη επιλογή από το να τον αντιμετωπίσει, έχοντας μαζί της την απίθανη παρέα της: ένα λαίμαργο σπουργίτι, μια σαύρα που λέει το μέλλον, ένα φίδι με μυστικά και τον πιο αισιόδοξο σκύλο του κόσμου.


προστασία περιβάλλοντος

Οι τελευταίες μέρες της Γκριζούπολης, Ελένη Κωνσταντινίδου, Εκδόσεις Πατάκη

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την Γκριζούπολη και τους κατοίκους της. Η ζωή όπως την ξέρουν τελειώνει. Έχουν φροντίσει γι’ αυτό τα δέντρα του πλανήτη, που, θέλοντας να σώσουν τη Φύση, θα ενεργοποιήσουν δυνάμεις άγνωστες στους ανθρώπους. Όμως ακόμη και για τα θαύματα χρειάζεται προσπάθεια.

Γίνε μάρτυρας της ιστορίας που κανένας άλλος δε γνώρισε ποτέ. Πώς ταξιδεύουν τα δέντρα; Μπορείς μέσα από ένα χωροτούνελ να βρεθείς στον Αμαζόνιο; Μπορεί μια ομάδα παιδιών και ένας παπαγάλος να ηγηθούν μιας μάχης που έχει σκοπό να αλλάξει τον κόσμο;

Γνώρισε τα δέντρα-πρωταγωνιστές, με τα αληθινά τους ονόματα και χαρακτηριστικά, στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου!

προστασία περιβάλλοντος

Η Περιπέτεια της Πλαστικούρας, Μαρία Καριωτάκη, Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Η Γη μας είναι πνιγμένη στα πλαστικά. Η Πλαστικούρα έχει φροντίσει γι’ αυτό. Χάρη στις πλαστικές δημιουργίες της, είναι η πιο αγαπητή διασημότητα του κόσμου. Μια μέρα, όμως, εξαφανίζεται. Όλοι την αναζητούν... Εκείνη έχει παγιδευτεί σε έναν τόπο όπου κανείς δεν τη θαυμάζει. Εκεί συναντά τον Πέτρο και τη Λένα, δυο παιδιά που τη φέρνουν αντιμέτωπη με τις συνέπειες της αλόγιστης χρήσης του πλαστικού. Θα καταφέρουν να την πείσουν ότι μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς συσκευασίες και πλαστικά μιας χρήσης; Θα αλλάξει η Πλαστικούρα, για να σωθεί ο πλανήτης μας;

ΕΠΑΙΝΟΣ στον 63ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς στην κατηγορία «Λογοτεχνικό Βιβλίο Γνώσεων εκτενούς φόρμας για παιδιά»


Βιβλία ενηλίκων:

προστασία περιβάλλοντος

Το τέλος του τέλους της Γης, Τζόναθαν Φράνζεν, Εκδόσεις Ψυχογιός

Μια νέα συλλογή βαθυστόχαστων και προκλητικών δοκιμίων από τον βραβευμένο συγγραφέα της Ελευθερίας και των Διορθώσεων.

«Ο δοκιμιογράφος», γράφει ο Φράνζεν, «είναι ένας πυροσβέστης, του οποίου η δουλειά, ενώ όλοι οι άλλοι τρέχουν να αποφύγουν τις φλόγες, είναι να τρέξει κατευθείαν μέσα τους». Εδώ και είκοσι πέντε χρόνια, μόλο που τα μυθιστορήματά του είναι αυτά που του έχουν χαρίσει παγκόσμια αναγνώριση, ο Φράνζεν ζει μια δεύτερη ζωή ως θαρραλέος δοκιμιογράφος. Τώρα, σε μια στιγμή που ο πόλεμος της τεχνολογίας υποδαυλίζει εθνικιστικά μίση και ο πλανήτης δοκιμάζεται από αφύσικες καταστροφές, επανέρχεται με μια νέα συλλογή δοκιμίων που μας καλούν να επιστρέψουμε σε έναν πιο ανθρώπινο τρόπο ύπαρξης.

Οι μεγάλες αγάπες του Φράνζεν είναι η λογοτεχνία και τα πουλιά, και το Τέλος του τέλους της γης είναι ένα παθιασμένο μανιφέστο και για τα δύο. Ενώ τα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης σήμερα τείνουν να επιβεβαιώνουν απλώς τις προκαταλήψεις μας, η λογοτεχνία, γράφει ο Φράνζεν, «σε καλεί να αναρωτηθείς εάν κάπου έχεις άδικο, ίσως ακόμα και εάν έχεις απόλυτο άδικο, και να φανταστείς γιατί κάποιος άλλος σε μισεί». Όποιο κι αν είναι το θέμα τους, τα δοκίμια του Φράνζεν είναι πάντα επιφυλακτικά απέναντι στις έτοιμες απόψεις, ποτισμένα με ειρωνεία και ειλικρινή σχετικά με τις δικές του αποτυχίες. Με ειλικρίνεια μιλάει και για τα πουλιά («σκοτώνουν ό,τι μπορείς να διανοηθείς»), αλλά οι περιγραφές του και οι στοχασμοί του πάνω σ’ αυτά, από τα θαλασσοπούλια της Νέας Ζηλανδίας μέχρι τους πιγκουίνους της Ανταρκτικής, είναι ταυτόχρονα ένας ύμνος στην ομορφιά και την αντοχή τους και ένα κάλεσμα σε δράση για να σώσουμε ό,τι αγαπάμε.

Ήρεμο, αιχμηρό, τεκμηριωμένο και πνευματώδες, το Τέλος του τέλους της Γης είναι μια ευπρόσδεκτη ανάσα αισιοδοξίας και λογικής.


προστασία περιβάλλοντος

Το μέλλον αρχίζει εδώ και τώρα: Περιπέτειες στον 21ο αιώνα, John Higgs, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Μια πρώτη χαρτογράφηση του πιθανού μας μέλλοντος μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που, αντί να βυθίζονται στην απογοήτευση, προσπαθούν πράγματι να το φανταστούν.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΑΚΟΜΗ.
Η ΙΔΕΑ ΠΩΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΤΗ ΛΕΜΕ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ.

Κατά τη δεκαετία του 1980 εγκαταλείψαμε το μέλλον. Τώρα το μόνο που βλέπουμε μπροστά μας είναι οικονομική κατάρρευση, περιβαλλοντική καταστροφή και η Αποκάλυψη των ζόμπι. Αν όμως κάνουμε λάθος; Αν υπάρχει ακόμη μέλλον για μας;

Από τη διαστημική περιπέτεια του Star Trek στην τεχνητή νοημοσύνη, το βασικό εγγυημένο εισόδημα και την επιρροή των κοινωνικών δικτύων, αλλά και από τις αντιλήψεις της γενιάς των μπούμερ σε εκείνες των μιλένιαλ και της Γενιάς Ζ, ο John Higgs μας παρασέρνει σε ένα ταξίδι πέρα από την τεχνολογική τρέλα και τα πρωτοσέλιδα προκειμένου να ανακαλύψουμε γιατί δεν θα πρέπει να εμπιστευόμαστε τις προβλέψεις της επιστημονικής φαντασίας, γιατί η φύση δεν είναι όσο απροστάτευτη θεωρούμε και γιατί η δύναμη που μας ωθεί να δημιουργήσουμε δεν θα αυτοματοποιηθεί ποτέ. Στη διαδρομή τον συντροφεύουν άνθρωποι που συναντά στις περιπλανήσεις του στους δρόμους της πόλης του, του Μπράιτον, και οι συζητήσεις τους μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τι μας περιμένει και πώς μπορούμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον.


προστασία περιβάλλοντος

Ακατοίκητη Γη. Μια ιστορία του μέλλοντος, David Wallace-Wells, Εκδόσεις Μεταίχμιο

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΗΜΑ, ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΑ.

Ο αργός ρυθμός της κλιματικής αλλαγής είναι ένα παραμύθι σχεδόν τόσο ολέθριο όσο και το παραμύθι πως δεν συμβαίνει καν, και μας πλασάρεται μαζί με μια σειρά άλλες αυταπάτες που σκοπό έχουν να μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα: Ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη λαμβάνει χώρα μακριά μας και αφορά μόνο τον Αρκτικό Κύκλο. Ότι αφορά απλώς το επίπεδο της θάλασσας και τις ακτές, και δεν είναι μια απειλή κατά κάθε τοποθεσίας και κάθε μορφής ζωής. Ότι είναι μια απειλή κατά του «φυσικού» κόσμου, όχι του ανθρώπινου. Ότι οι δύο αυτοί κόσμοι είναι δήθεν ξεχωριστοί, και πως σήμερα ζούμε κατά κάποιον τρόπο εκτός ή «υπεράνω» ή προστατευμένοι από τη φύση, και όχι εντός της και κυριολεκτικά κατακλυσμένοι από αυτήν. Ότι ο πλούτος μπορεί να χρησιμεύσει σαν ασπίδα μπροστά στον όλεθρο της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ότι έχει υπάρξει στο παρελθόν κάτι ανάλογο της απειλής που αντιμετωπίζει σήμερα το ανθρώπινο είδος, που μας επιτρέπει να ατενίσουμε το μέλλον μας με αισιοδοξία.
Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν είναι αλήθεια.


προστασία περιβάλλοντος

Υπογαία: Ένα ταξίδι στα βάθη της γης και του χρόνου, Robert Macfarlane, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Μια επική εξερεύνηση των κάτω κόσμων του πλανήτη μας όπως υπάρχουν στον μύθο, τη λογοτεχνία, τη μνήμη, και τη γη την ίδια.

«Στην υπογαία βάζουμε από πολύ παλιά ό,τι φοβόμαστε
και θέλουμε να το χάσουμε, κι ό,τι αγαπούμε
και θέλουμε να το φυλάξουμε…»

Η Υπογαία είναι μια επική εξερεύνηση των κάτω κόσμων της Γης όπως απαντούν στον μύθο, τη λογοτεχνία, τη μνήμη και τη γη την ίδια. Ο Robert Macfarlane μάς παίρνει μαζί του σ' ένα εντυπωσιακό ταξίδι στη σχέση μας με το σκοτάδι, την ταφή και το παρελθόν και το μέλλον του πλανήτη μας.
Ταξιδεύοντας μέσα από τον «βαθύ χρόνο» –τις ιλιγγιώδεις εκτάσεις του γεωλογικού χρόνου που απλώνονται μακριά από το παρόν–, κινούμαστε από την αρχή του σύμπαντος μέχρι μια μετα-ανθρώπινη Γη, περνώντας καθ' οδόν από ταφικούς θαλάμους της Εποχής του Χαλκού, παρισινές κατακόμβες, τηκόμενους παγετώνες στη Γροιλανδία, «άναστρους» ποταμούς και αρκτικές θαλάσσιες σπηλιές, υπόγεια δίκτυα μυκήτων μέσω των οποίων επικοινωνούν τα δέντρα και μια βαθιά βυθισμένη «κρυψώνα», σχεδιασμένη για την αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων για 100.000 χρόνια.
Παγκόσμια στη γεωγραφία της και γραμμένη με λυρισμό και δύναμη, η Υπογαία μιλά με ρωμαλέο λόγο για την τωρινή μας στιγμή. Από τις εξαίρετες πρώτες της σελίδες ως το βαθιά συγκινητικό της τέλος, είναι ένα ταξίδι στο θαύμα, την απώλεια, τον φόβο, την ελπίδα. Η Υπογαία σηματοδοτεί μια νέα καμπή στη μακροχρόνια χαρτογράφηση των σχέσεων ανάμεσα στο τοπίο και την ανθρώπινη καρδιά που επιχειρεί ο Macfarlane.

Συνδυάζοντας ό,τι ανήκει στο μακρινό παρελθόν
με ό,τι είναι επιτακτικό τώρα, αυτό το βιβλίο θα αλλάξει
τον τρόπο που βλέπετε τον κόσμο

προστασία περιβάλλοντος

Η λέξη κόσμος είναι δάσος, Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν, Εκδόσεις Αίολος

Στο μακρινό μέλλον, οι Γήινοι ιδρύουν τη Νέα Ταϊτή, μια στρατιωτικού τύπου αποικία, στον κατάφυτο πλανήτη Άθσε, με σκοπό τη συστηματική υλοτόμησή του, μιας και η ξυλεία της Γης είναι πλέον αγαθό σε εξαφάνιση. Οι αυτόχθονες κάτοικοι, ένας ειρηνικός λαός δίχως τεχνολογικά επιτεύγματα και σε απόλυτη αρμονία με την φύση, υποδουλώνονται από τους αποικιστές, οι οποίοι τους μεταχειρίζονται βάναυσα, υποχρεώνοντάς τους να εργάζονται σκληρά στην αποψίλωση των δασών του Άθσε.

Όταν ο λοχαγός Ντέιβιντσον, διοικητής του καταυλισμού Σμιθ, βιάζει και σκοτώνει τη γυναίκα του αυτόχθονα Σέλβερ, κανείς δεν περιμένει την επιθετική αντίδραση του Αθσιανού· ούτε ο λοχαγός Ραζ Λιούμποφ, ο ανθρωπολόγος της αποικίας, επιφορτισμένος με την καταγραφή και κατανόηση του αθσιανικού πολιτισμού και επιστήθιος φίλος του Σέλβερ. Οι συνέπειες, όμως, αυτού του γεγονότος
σύντομα θα αποδειχθούν σοβαρότερες: οι Αθσιανοί δεν θα είναι ποτέ πια ίδιοι· θα έχουν μπολιαστεί με τον πολιτισμό των Γήινων μέσω της πράξης του φόνου.

Το Η Λέξη για τον Κόσμο είναι Δάσος κυκλοφορεί σε νέα μετάφραση στα ελληνικά. Ένα έργο βαθιάς οικολογικής ευαισθησίας, υπήρξε καρπός μιας εποχής όπου η συγγραφέας ζούσε στο Λονδίνο και είχε έντονη ακτιβιστική δράση. Έχει παρατηρηθεί ότι το βιβλίο πιθανώς να ενέπνευσε ιδέα του σεναρίου της ταινίας Άβαταρ του Τζ. Κάμερον. Η συγγραφέας έχει επισημάνει τον κριτικό χαρακτήρα του βιβλίου απέναντι στον μιλιταρισμό και την μαζική βία, διαχωρίζοντάς το από το σενάριο της ταινίας.

Το βιβλίο τιμήθηκε με το βραβείο Χιούγκο Καλύτερης Νουβέλας του 1973.



Και μην ξεχνάς:
Ακολούθησέ με σε Facebook και Instagram, για να μη χάνεις κανένα νέο post!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου