15 Απριλίου 2020

Η Δώρα και ο γάτος που τον έλεγαν Οδυσσέα: Βιβλιοκριτική

Η σημερινή βιβλιοκριτική αφορά το νέο, παιδικό βιβλίο του Μάκη Τσίτα "Η Δώρα και ο γάτος που τον έλεγαν Οδυσσέα", που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας


Επέλεξα να παρουσιάσω το βιβλίο "Η Δώρα και ο γάτος που τον έλεγαν Οδυσσέα" την παρούσα χρονική στιγμή, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, που ήταν στις 4 Απριλίου, την οποία ομολογώ ότι δεν γνώριζα! 


Όπως μαρτυρά κι ο τίτλος του βιβλίου "Η Δώρα και ο γάτος που τον έλεγαν Οδυσσέα", οι κεντρικοί ήρωες της ιστορίας είναι η μικρή Δώρα και ο Οδυσσέας, ένα αδέσποτο γατάκι που της χάρισαν οι γονείς της από το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων, επειδή η Δώρα ως μοναχοπαίδι ένιωθε μοναξιά! Κι ενώ αρχικά όλα έδειχναν μια χαρά με τη Δώρα να έχει αναλάβει ενεργά τον ρόλο της μαμάς του μικρού γάτου Οδυσσέα και την εκμάθηση τρόπων συμπεριφοράς, ξαφνικά ο Οδυσσέας άρχισε να κάνει ζημιές και να μην υπακούει στους κανόνες του σπιτιού! Αυτή η ανυπακοή του Οδυσσέα οδήγησε τη Δώρα στο να πάρει μια παρορμητική απόφαση σε συνδυασμό μάλιστα με την εμφάνιση του Φρίξου, ενός πανέξυπνο χάμστερ! Τι θα γίνει λοιπόν στη συνέχεια της ιστορίας; 


Το βιβλίο "Η Δώρα και ο γάτος που τον έλεγαν Οδυσσέα" σε πρώτη ανάγνωση παρουσιάζει το σύνηθες μοτίβο μητέρας - παιδιού, κατά το οποίο τα μικρά κορίτσια αρέσκονται πολύ στο να παίζουν τον ρόλο της μητέρας, με τη μόνη διαφορά ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η ηρωίδα της ιστορίας αντί για κούκλα έχει ένα γατάκι ως μωρό! Και σε δεύτερη ανάγνωση το βιβλίο προσεγγίζει με ευαισθησία το θέμα της υιοθεσίας αδέσποτων ζώων, τονίζοντας εμμέσως πλην σαφώς αυτήν την επιλογή, καθώς οι περισσότεροι που αποφασίζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους να αποκτήσουν ένα κατοικίδιο, συνήθως καταφεύγουν στη λύση της αγοράς ενός ζώου από κάποιο κατάστημα πάρα στην υιοθεσία ενός αδέσποτου από κάποιο καταφύγιο ή ξενώνα ζώων! Ο συγγραφέας Μάκης Τσίτας μέσα από αυτήν την όμορφη ιστορία μιλάει για την ευθύνη που θα πρέπει να αναλάβει κανείς, όταν υιοθετεί ένα αδέσποτο ζώο, ενώ παρουσιάζει τη σχέση παιδιού και ζώου, αντλώντας έμπνευση από το πρόβλημα της ύπαρξης αδέσποτων ζώων, που τις τελευταίες δεκαετίες τείνει να γίνει μάστιγα στη χώρα μας, λόγω της μη στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων, πολλά από τα οποία ενδεχομένως κάποια στιγμή θα αφεθούν στον δρόμο για διάφορους λόγους! 


Παρακολουθώντας την εξέλιξη της ιστορίας του βιβλίου "Η Δώρα και ο γάτος που τον έλεγαν Οδυσσέα" παρακολουθούμε ταυτόχρονα και την εναλλαγή των συναισθημάτων της Δώρας: μοναξιά, χαρά, αγάπη, απογοήτευση, παραίτηση, ελπίδα και αναπτέρωση ηθικού! Επίσης ο λιτός λόγος του συγγραφέα κι η έξυπνη ιστορία υπέρ της ζωοφιλίας που παρουσιάζει συμφωνεί απόλυτα με την όμορφη εικονογράφηση της Ρένιας Μεταλληνού, η οποία έντυσε τις σκηνές με ζωηρά χρώματα που τραβούν τα βλέμματα των μικρών αναγνωστών! 


Τέλος το βιβλίο "Η Δώρα και ο γάτος που τον έλεγαν Οδυσσέα" ανήκει στη σειρά "Ανθρώπινες σχέσεις - φιλοζωΐα" και είναι κατάλληλο για ηλικίες 2+.


Και μην ξεχνάς:
Ακολούθησέ με σε Facebook και Instagram, για να μη χάνεις κανένα νέο post!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου