26 Μαρτίου 2020

Το βιβλίο των ονείρων: Βιβλιοκριτική

Μετά από αρκετό καιρό επιστρέφω με βιβλιοκριτική για το κοινωνικό μυθιστόρημα "Το βιβλίο των ονείρων" της Nina George από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος


"Το βιβλίο των ονείρων" αφηγείται τις ζωές του Χένρι, του γιου του, Σαμ, και της πρώην φίλης του, Έντι, ύστερα από το κώμα στο οποίο έχει πέσει ο Χένρι. Τρεις ζωές που θα (ξανά)συναντηθούν μετά από ένα τροχαίο ατύχημα του Χένρι στην προσπάθειά του να σώσει ένα άγνωστο κορίτσι στον ποταμό Τάμεση στο Λονδίνο. Όντας λοιπόν σε κώμα στο νοσοκομείο ο πολεμικός ανταποκριτής Χένρι "φέρνει" κοντά του τον υπερευαίσθητο έφηβο γιο του, Σαμ, με τον οποίο δεν έχουν ακόμη καταφέρει να γνωριστούν, και την πρώην φίλη του, Έντι, ιδιοκτήτρια ενός εκδοτικού οίκου με βιβλία επιστημονικής φαντασίας και δυστοπικής λογοτεχνίας. Μέσα στις σελίδες του βιβλίου παρακολουθούμε τρεις ανθρώπους να δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα για τη ζωή του Χένρι και όχι μόνο! Και μέσα από αυτήν τη σκληρή πραγματικότητα του νοσοκομείου ο Σαμ γνωρίζει πτυχές της προσωπικότητας του πατέρα του, ενώ η Έντι ξανασυναντά τον πρώην εραστή της, ο οποίος την είχε ορίσει υπεύθυνη για τη ζωή του σε περίπτωση ατυχήματος! 

Στο "βιβλίο των ονείρων" η αφήγηση γίνεται σε πρώτο πρόσωπο και εναλλάσσεται σχεδόν σε κάθε κεφάλαιο μεταξύ των τριών κεντρικών ηρώων. Με αυτήν τη μορφή αφήγησης παρακολουθούμε την ταυτόχρονη κλιμάκωση των συναισθημάτων των ηρώων, που μέρα με τη μέρα αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στον φόβο, την αγωνία, την ελπίδα, την αισιοδοξία, τη μοναξιά, την απόγνωση, τη συγκίνηση, την αμφιβολία αλλά και τη δυνατή φιλιά, την αγάπη και τον έρωτα! Η δε πλοκή είναι σχετικά αργή σε κάποια σημεία με αρκετά απαραίτητα πισωγυρίσματα, αλλά σε γενικές γραμμές δεν κουράζει, ενώ η γραφή σε βάζει κυριολεκτικά μέσα στο κείμενο και συμπάσχεις με τους ήρωες!

Η συγγραφέας Nina George με "Το βιβλίο των ονείρων" ολοκληρώνει την τριλογία των βιβλίων της που έχει ως κεντρικό θέμα τη θνητότητα. Κι όπως αναφέρει η ίδια στο τέλος του βιβλίου, το σημείο όπου η ζωή συναντά τον θάνατο το παρουσιάζει ως "παραμυθένιο" μέρος, γεμάτο παράλληλες πραγματικότητες, σαν ένα ενδιάμεσο κόσμο μεταξύ ουρανού και γης που κανείς δε γνωρίζει, αν υπάρχει ή όχι! 

"Το βιβλίο των ονείρων" το λάτρεψα από την πρώτη κιόλας σελίδα! Αναμφίβολα πρόκειται για ένα πολύ διαφορετικό βιβλίο από όσα έχω διαβάσει ως τώρα! Θα δανειστώ τον χαρακτηρισμό "γλυκόπικρο παραμύθι" από το οπισθόφυλλο, χωρίς να πω κάτι άλλο, για να μην κάνω spoil! Γίνεται πολύ συχνή αναφορά σε ιατρικούς όρους με τρόπο όμως κατανοητό στο ευρύ κοινό, ενώ το στοιχείο του ονείρου είναι έκδηλο σχεδόν σε όλη την έκταση του βιβλίου δικαιολογώντας με τον τρόπο αυτό τον τίτλο του. Επίσης η αφήγηση σε πολλά σημεία ισορροπεί μεταξύ πραγματικότητας και εικονικής πραγματικότητας, γεγονός όμως που δεν με κούρασε καθόλου, αντιθέτως μου δημιούργησε πλήθος εικόνων και υπαρξιακών ερωτημάτων για το τι συμβαίνει, όταν κάποιος είναι σε κώμα και ουσιαστικά βρίσκεται στο μεταίχμιο ζωής και θανάτου! Τέλος, το συγκεκριμένο βιβλίο μού έδωσε πολλή τροφή για σκέψη και ειλικρινά δεν σταματούσα να σημειώνω σε ένα χαρτί όλα εκείνα τα σημεία που είχαν κάτι να μου πουν ή κάτι που θα έπρεπε να θυμάμαι. Με δυο λέξεις: απολαυστικό & ιδιαίτερο! Το συνιστώ, αν θέλεις να διαβάσεις κάτι διαφορετικό! 

Κλείνω με μία χαρακτηριστική φράση από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: «Άραγε μπορούν οι λάθος αποφάσεις να μας κάνουν ευτυχισμένους» και με ακόμη μία από τις πολλές που ξεχώρισα μέσα στο βιβλίο: «Άλλωστε, τι είναι η αλήθεια, αν όχι ένα αποκύημα αχαλίνωτης φαντασίας;»


Και μην ξεχνάς:
Ακολούθησέ με σε Facebook και Instagram, για να μη χάνεις κανένα νέο post!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου