11 Φεβρουαρίου 2020

Οδός Αλκυόνης: Βιβλιοκριτική

Το νέο βιβλίο "Οδός Αλκυόνης" είμαι σίγουρη ότι θα το λατρέψεις μετά από αυτή τη βιβλιοκριτική, όπως το λάτρεψα κι εγώ! 


Η "Οδός Αλκυόνης" της Βούλας Γιαγκάζογλου Παπούδα έφτασε στα χέρια μου πολύ πρόσφατα, μαζί με εφτά ακόμη νέες κυκλοφορίες, από τις Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική! Και ήταν το πρώτο βιβλίο που μου τράβηξε αμέσως το ενδιαφέρον, τόσο για τον πολύ πρωτότυπο τίτλο και την εντυπωσιακή εικονογράφηση, όσο και για το ότι συνέπεσε με τις ηλιόλουστες ημέρες του Ιανουαρίου, τις Αλκυονίδες! Από την πρώτη κιόλας στιγμή το ξεφύλλισα και άρχισα να το διαβάζω, παραμερίζοντας για λίγο τις όποιες δουλειές μου! 


Η ιστορία του βιβλίου "Οδός Αλκυόνης" αναφέρεται σε μια όμορφη αλκυόνα, την Αντιγόνη, που τσαλαβουτά τα πόδια της στη βρεγμένη άμμο μετά από μια φθινοπωρινή μπόρα. Κάποια στιγμή η αλκυόνα σκοντάφτει πάνω στο τραχύ κέλυφος ενός σαλιγκαριού, του Στρατή, που παρατηρεί το ουράνιο τόξο που έχει ξεπροβάλει μετά τη βροχή! Ωστόσο ο Στρατής, αντί να τη μαλώσει που έπεσε πάνω του, εύλογα διερωτάται, γιατί η όμορφη αλκυόνα σέρνεται κάτω στη γη, αντί να πετά ψηλά στον ουρανό! Κι όταν θα καταλάβει τον λόγο που συμβαίνει αυτό, θα βάλει τα δυνατά του, μαζί με τα υπόλοιπα σαλιγκάρια, ώστε η αλκυόνα να ξεπεράσει τους φόβους της και να νιώσει πάλι ασφαλής, δυνατή και ξεχωριστή! Αυτή λοιπόν η τυχαία συνάντηση γίνεται αφορμή να γνωριστούν τα δύο πλάσματα και να γίνουν φίλοι πάρα τις οποίες ιδιαιτερότητές τους!


Κεντρικοί ήρωες του βιβλίου "Οδός Αλκυόνης" είναι μια αλκυόνα κι ένα σαλιγκάρι, η Αντιγόνη κι ο Στρατής. Δυο φαινομενικά αταίριαστα πλάσματα που συναντιούνται εντελώς ξαφνικά, αλλά συμπαθιούνται από την πρώτη στιγμή και νιώθουν έντονα συναισθήματα φιλίας, αγάπης, σεβασμού, προσφοράς, αλληλοκατανόησης, αλληλοβοήθειας και αποδοχής της διαφορετικότητας! Από τη μία, η Αντιγόνη, ως αλκυόνα, με όμορφα και πολύχρωμα φτερά, που κανονικά θα έπρεπε να πετά ελεύθερη ψηλά στον ουρανό, συμβολίζει το όμορφο, το ουράνιο, το ελεύθερο! Και από την άλλη, ο Στρατής, ως σαλιγκάρι, με τραχύ κέλυφος, που σέρνεται κάτω στη γη αφήνοντας πίσω του την αντιαισθητική και ενοχλητική για πολλούς γλίτσα, συμβολίζει το δυσκίνητο, το γήινο, το καθηλωμένο! 

"Ο Στρατής μάθαινε στην Αντιγόνη για τα χρώματα της γης και η Αντιγόνη μάθαινε στον Στρατή πώς να κλείνει τα μάτια και να νιώθει τον κόσμο με τα μάτια της ψυχής."

Η "Οδός Αλκυόνης" είναι ένα υπέροχο παραμύθι που αναμφίβολα προκαλεί ρίγη συγκίνησης σε όποιον το διαβάζει! Σε αυτό συμβάλλει τόσο η καλογραμμένη ιστορία της Βούλας Γιαγκάζογλου Παπούδα, σε πεζό λόγο, με συχνή χρήση διαλόγου, που προσδίδει ζωντάνια και παραστατικότητα στο κείμενο, όσο κι η εκπληκτική εικονογράφηση της Μαιρηλίας Φωτιάδου, η οποία κυριολεκτικά απογειώνει το κείμενο αποδίδοντας τις μορφές των ηρώων και τον περιβάλλοντα χώρο με ωραίες αποχρώσεις που παραπέμπουν ελαφρώς σε ύφος vintage! Ειλικρινά αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και στις δύο για αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα!


Αυτό όμως που κάνει πραγματικά ξεχωριστό το βιβλίο "Οδός Αλκυόνης" είναι ότι παρουσιάζει το ευαίσθητο θέμα της σωματικής αναπηρίας με πολύ λεπτότητα, ευγένεια και σεβασμό στη διαφορετικότητα, χάρη στην προϋπηρεσία της συγγραφέως σε ειδικά σχολεία και ως Πανεπιστημιακή Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής!


Τέλος, στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου συμπεριλαμβάνονται ο μύθος της Αλκυόνης και προτάσεις δραματοποίησης που μπορούν να προσαρμοστούν στην ηλικία και τη δυναμική των παιδιών, ενώ μπορούμε να ακούσουμε δωρεάν το παραμύθι με QR Code σκανάροντας με κινητό ή tablet!


Αν λοιπόν σκέφτεσαι να χαρίσεις ένα ιδιαίτερο βιβλίο σε ένα παιδί ή ακόμη και σε έναν μεγάλο με ευαισθησίες, αναζήτησέ το και θα με θυμηθείς!

Πάρε μέρος στην κλήρωση για 1 αντίτυπο του βιβλίου "Οδός Αλκυόνης" στον λογαριασμό μου στο Instagram κάνοντας κλικ εδώ!

(*Λόγω GDPR περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, πλέον οι διαγωνισμοί μου θα διεξάγονται αποκλειστικά στους λογαριασμούς μου στο Facebook και στο Instagram! Ακολούθησέ με και εκεί, για να συμμετέχεις! Ευχαριστώ πολύ για την κατανόηση!)



Και μην ξεχνάς:
Ακολούθησέ με σε Facebook και Instagram, για να μη χάνεις κανένα νέο post!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου