2 Ιανουαρίου 2020

Ικιγκάι: Βιβλιοκριτική & κλήρωση - 6th blogiversary

Καλή χρονιά και χρόνια πολλά! Σαν σήμερα, πριν 6 χρόνια, δημιούργησα αυτό το blog, εκπληρώνοντας ένα από τα πολλά resolution της νέας, εκείνης χρονιάς! Και τώρα που άρχισε νέος χρόνος, είναι ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σου, με μια βιβλιοκριτική & κλήρωση, τις εντυπώσεις μου για το "Ικιγκάι. Τα μυστικά της Ιαπωνίας για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή" από τις Εκδόσεις Πατάκη!


Αρχικά να αναφέρω ότι το βιβλίο "Ικιγκάι" έκανε πολύ μεγάλη αίσθηση από την πρώτη κιόλας στιγμή που κυκλοφόρησε το 2016 με αποτέλεσμα να γίνει γρήγορα διεθνές best seller! Αφορμή για τη συγγραφή του ήταν η νοηματοθεραπεία, δηλαδή η θεραπεία του νοήματος της ζωής. Οι δύο συγγραφείς του βιβλίου, Έκτορ Γκαρθία & Φρανσέσκ Μιράλλιες, συζητώντας στο Τόκιο για το νόημα της ζωής και τη μακροζωία, κάποια στιγμή έφτασαν στη μυστηριώδη, ιαπωνική λέξη "ικιγκάι", που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει "Η ευτυχία του να είσαι πάντα απασχολημένος", ενώ επίσης αντιστοιχεί και σε αυτό που λέμε "λόγος ύπαρξης"! Το αντικείμενο της μελέτης τους ήταν το νησί Οκινάουα στη νότια Ιαπωνία, όπου παρατηρείται το υψηλότερο ποσοστό αιωνόβιων κατοίκων παγκοσμίως, ενώ ο βασικότερος λόγος που οι κάτοικοι αυτού του νησιού ζούνε περισσότερο είναι το ικιγκάι! 


Προσπαθώντας λοιπόν οι δύο συγγραφείς να κατανοήσουν τα μυστικά της μακροζωίας και να αποδώσουν την έννοια του ικιγκάι έκαναν επιτόπια έρευνα παρατηρώντας τους κατοίκους και καταγράφοντας στοιχεία και μαρτυρίες. Οι συγγραφείς με τον τρόπο αυτό συγκέντρωσαν όλα εκείνα τα εργαλεία που θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει, για να ανακαλύψει τον δικό του λόγο ύπαρξης, το δικό του ικιγκάι, ώστε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του και να ζήσει περισσότερο και πιο ευτυχισμένα! 


Η αναζήτηση λοιπόν του ικιγκάι του καθενός, καθώς κι η φιλοσοφία του, δηλαδή "η τέχνη του να γερνάς πάντα νέος"έγινε ο βασικός πυρήνας του βιβλίου. Με απλά λόγια το προσωπικό ικιγκάι είναι η σύγκλιση των παρακάτω παραγόντων:
- Αυτό που αγαπάς (πάθος)
- Αυτό που ο κόσμος χρειάζεται (αποστολή) 
- Αυτό στο οποίο είσαι καλός (κλίση) 
- Αυτό για το οποίο θα σε πληρώσουν (επάγγελμα)



Το βιβλίο "Ικιγκάι. Τα μυστικά της Ιαπωνίας για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή" μέσα σε 240 σελίδες αναλύει τα απαραίτητα στοιχεία που οφείλει να γνωρίζει όποιος θέλει να αναζητήσει το ικιγκάι του και να ζήσει ευτυχισμένος ως τα βαθιά του γεράματα, χωρίς όμως να γεράσει ποτέ! 


Πρόκειται για ένα υπέροχο βιβλίο αυτοβελτίωσης που αγάπησα από τις πρώτες σελίδες και διάβασα απνευστί, μέσα σε 3 ώρες, ένα ξημέρωμα, αλλά δεν σου κρύβω ότι συχνά πυκνά επανέρχομαι σε αυτό, όταν θέλω να ξαναθυμηθώ κάτι ή να απλώς να ξεκουραστώ! Και αν μου ζητούσες να σου αποκαλύψω τη φράση που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση από ολόκληρο το βιβλίο, αυτή θα ήταν: "Να μην αφιερώνουμε περισσότερα από είκοσι λεπτά τη μέρα στο Facebook! Δύσκολο, θα μου πεις, αλλά όχι ακατόρθωτο! Άλλωστε η πραγματική ζωή βρίσκεται εκεί έξω, μακριά από οθόνες!

Καλή χρονιά! 


Πάρε μέρος στην κλήρωση για 1 αντίτυπο του βιβλίου "Ικιγκάι. Τα μυστικά της Ιαπωνίας για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή" στον λογαριασμό μου στο Instagram κάνοντας κλικ εδώ!

(*Λόγω GDPR περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, πλέον οι διαγωνισμοί μου θα διεξάγονται αποκλειστικά στους λογαριασμούς μου στο Facebook και στο Instagram! Ακολούθησέ με και εκεί, για να συμμετέχεις! Ευχαριστώ πολύ για την κατανόηση!)




Και μην ξεχνάς:
Ακολούθησέ με σε Facebook και Instagram, για να μη χάνεις κανένα νέο post!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου