23 Οκτωβρίου 2019

Υπέροχες γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο: Βιβλιοκριτική

"Υπέροχες γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο" είναι ο τίτλος ενός παιδικού βιβλίου της Κέιτ Πάνκχερστ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο και σήμερα έχουμε βιβλιοκριτική! 

Κέιτ Πάνκχερστ

Τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει αρκετά παιδικά βιβλία που παρουσιάζουν τις βιογραφίες σπουδαίων προσωπικοτήτων, ανδρών και γυναικών, πασίγνωστων και λιγότερο γνωστών, που έμειναν στην ιστορία για κάποιο σημαντικό ή ξεχωριστό λόγο ακολουθώντας την καρδιά τους, το ταλέντο τους και τα όνειρά τους! Μάλιστα κάποια από τα βιβλία αυτά έχουν και συνέχεια αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τη μεγάλη τους επιτυχία στο αναγνωστικό κοινό, καθώς έχουν ως στόχο να ενθαρρύνουν και να εμπνεύσουν! 

Ένα από αυτά είναι το βιβλίο "Υπέροχες γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο" που πρωτοεκδόθηκε το 2016 στην αγγλική γλώσσα και το 2018 μεταφράστηκε στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Η Κέιτ Πανκχερστ έγραψε και εικονογράφησε η ίδια ένα όμορφο βιβλίο που θυμίζει περισσότερο τη δομή των κόμικς και των γελοιογραφιών παρά εκείνη των παιδικών βιβλίων με την κλασική, ευθύγραμμη τοποθέτηση του κειμένου πλάι στις εικόνες! Για κάθε γυναικεία προσωπικότητα που φιλοξενείται μέσα στις σελίδες του βιβλίου αφιερώνεται ένα δισέλιδο, ενώ διάσπαρτες παράγραφοι σε ευθεία ή και κεκλιμμένη θέση εναλλάσσονται με μικρές, επιγραμματικές εκφράσεις ή σημαντικές πληροφορίες τοποθετημένες μέσα σε πλαίσια και συννεφάκια κειμένου, ώστε να ξεχωρίζουν και να εντυπώνονται πιο εύκολα στη μνήμη των μικρών τους αναγνωστών! Επίσης διάφορα σύμβολα, βελάκια, συνδετήρες, κλπ. σε συνδυασμό με την υπόλοιπη, πολύχρωμη εικονογράφηση, τα σκίτσα, τους χάρτες και τις φωτογραφίες των γυναικών - ηρωίδων δίνουν μια αίσθηση λευκώματος ή scapbooking, μετατρέποντας την ανάγνωση σε ένα διασκεδαστικό και διαδραστικό ταξίδι γνώσεων, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη σειρά που πρέπει να ακολουθηθεί! 

Κέιτ Πάνκχερστ

Πρωταγωνίστριες του βιβλίου "Υπέροχες γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο" είναι 13 σημαντικές γυναίκες, μεταξύ των οποίων η Μαρί Κιουρί, η Άννα Φρανκ, η Κοκό Σανέλ, η Τζέιν Όστεν κι η Φρίντα Κάλο! Όλες τους πρωτοστάτησαν και καινοτόμησαν στον τομέα τους τολμώντας να ακολουθήσουν σθεναρά ακόμη και με αυταπάρνηση τα δικά τους όνειρα, που υπερέβαιναν κατά πολύ της εποχής τους, και ενδεχομένως μερικές πλήρωσαν ακριβά το τίμημα της τόλμης τους ακόμη και με την ίδια τους τη ζωή! 

Κέιτ Πάνκχερστ

Και όσο και αν φαινομενικά οι ξεχωριστές αυτές γυναίκες διέπρεψαν σε διαφορετικούς τομείς, οι ομοιότητές τους συγκλίνουν στο ότι όλες τους λειτούργησαν με γνώμονα το κοινό καλό και την πρόοδο της ανθρωπότητας σε κάποιον τομέα: ελευθερία, επιστήμες, ιατρική, πολιτική, ιστορία, δικαίωμα ψήφου, φυλετικές διακρίσεις, αθλητισμό, τέχνη, λογοτεχνία, μόδα και ταξίδια! Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι οι γυναίκες αυτές αποτέλεσαν, αποτελούν και θα αποτελούν φωτεινά παραδείγματα προς μίμηση για όλα τα μικρά κορίτσια αλλά και αγόρια που μεγαλώνουν εκεί έξω, δίπλα μας ή παραδίπλα μας! 

Info: Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο και το δεύτερο βιβλίο της σειράς, το οποίο έχει ως τίτλο "Υπέροχες γυναίκες που έκαναν θαύματα" πάλι από την Κέιτ Πάνκχερστ, στο ίδιο στυλ και ύφος!



Και μην ξεχνάς:
Ακολούθησέ με σε Facebook και Instagram, για να μη χάνεις κανένα νέο post!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου