24 Απριλίου 2019

Η πασχαλίτσα και το κουνελάκι: Βιβλιοκριτική

Πριν από λίγες μέρες διάβασα το βιβλίο "Η πασχαλίτσα και το κουνελάκι" του Νικόλαου Βαλβαζάνη από τις Εκδόσεις Άθως Παιδικά και θέλω να μοιραστώ μαζί σου τις εντυπώσεις μου σε μια βιβλιοκριτική!


Πρώτα όμως θα ανοίξω μια παρένθεση λέγοντας ότι το Πάσχα οι νονοί συνήθως φροντίζουν να προμηθευτούν εγκαίρως για τα βαφτιστήρια τους όλα τα απαραίτητα δώρα, όπως πασχαλινή λαμπάδα, ρούχα ή/και παπούτσια, παιχνίδια, κ.α. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι αρκετοί δεν σκέφτονται (ή δεν θυμούνται) να συμπεριλάβουν στα δώρα τους και κάποιο βιβλίο, πασχαλινό ή μη! Κι όμως ένα βιβλίο είναι πάντα το καλύτερο δώρο που μπορείς να χαρίσεις σε κάποιον και κυρίως σε ένα παιδί, για να το μυήσεις στον πλούτο της αναγνωστικής διαδικασίας από πολλή μικρή ηλικία! Προσωπικά είχα την τύχη οι δικοί μου νονοί να είναι άνθρωποι με μεγάλη πνευματική καλλιέργεια και μόρφωση, και από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου μου χάριζαν μεταξύ άλλων και βιβλία σχεδόν κάθε Πάσχα, και μάλιστα μέσω εκείνων, των πρώτων βιβλίων άρχισα να διαβάζω παιδική λογοτεχνία! 


Ξαναγυρνώντας λοιπόν στο θέμα της σημερινής μου ανάρτησης, το βιβλίο "Η πασχαλίτσα και το κουνελάκι" μού κέντρισε το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή που το είδα σε μια διαδικτυακή μου βόλτα! Και παρόλο που δεν αποτελεί νέα κυκλοφορία (εκδόθηκε το 2014), μόλις φέτος το ανακάλυψα και το αναζήτησα με την πρώτη ευκαιρία!


Η ιστορία του βιβλίου αναφέρεται σε μια συνοικιακή παιχνιδούπολη που αποτελεί πόλο έλξης των παιδιών. Φέτος ο ιδιοκτήτης της, ο Κυρ-Μανώλης, αποφάσισε να προσθέσει στην πασχαλινή διακόσμηση της βιτρίνας δύο χειροποίητα, υφασμάτινα ζωάκια, μια πασχαλίτσα και ένα κουνελάκι! Μάλιστα τα έβαλε να κρατιούνται χέρι χέρι! Τα δυο κουκλάκια περνούσαν όλη τη μέρα καθισμένα στη βιτρίνα αποτελώντας αντικείμενο θαυμασμού όλων των πελατών και κυρίως των μικρών παιδιών που επισκέπτονταν το κατάστημα ή που απλώς τα καμάρωναν έξω από τη βιτρίνα! Βασικά οι περισσότεροι είχαν την εντύπωση ότι τα δυο ζωάκια αποτελούν μέρος της πασχαλινής διακόσμησης και ότι δεν πωλούνται, για αυτόν τον λόγο δεν έμπαιναν καν στον κόπο να ρωτήσουν για την τιμή τους ή να τα αγοράσουν! Και ενώ τα δυο κουκλάκια όλη τη μέρα παρέμεναν ήσυχα, μόλις βράδιαζε και έκλεινε η παιχνιδούπολη, έπιαναν την κουβέντα και άρχιζαν να παίζουν με όλα τα παιχνίδια που βρίσκονταν γύρω τους! Ήταν μάλιστα τόσο αγαπημένα μεταξύ τους που σκαρφίζονταν κάθε είδους παιχνίδι και σκανδαλιά, για να περάσουν την ώρα τους, ώσπου να ξημερώσει πάλι και να ξανανοίξει το κατάστημα! Όλα αυτά συνέβαιναν, μέχρι το πρωινό του Μ. Σαββάτου που ο κυρ-Μανώλης σκέφτηκε να χαρίσει την πασχαλίτσα στη μικρή Αντιγόνη, που είχε επισκεφτεί το κατάστημα με τη νονά της, για να της αγοράσει τη λαμπάδα της. Και τότε τα δύο, αγαπημένα ζωάκια από τη μια στιγμή στην άλλη χωρίστηκαν για πάντα και ένιωθαν θλίψη και μοναξιά! Θα τα καταφέρουν άραγε να ξανασυναντηθούν; Και τι δύναμη έχει η προσευχή των μικρών παιδιών;


Το βιβλίο "Η πασχαλίτσα και το κουνελάκι" είναι κατάλληλο για ηλικίες 3+ και έχει ως κεντρικούς ήρωες μια κόκκινη πασχαλίτσα και ένα πολύχρωμο κουνελάκι, που τα βράδια αποκτούν ζωή, ομιλία και αισθήσεις! Άλλωστε είναι σύνηθες σε βιβλία που απευθύνονται σε μικρά παιδιά να πρωταγωνιστούν και να προσωποποιούνται ζώα, καθώς τα μικρά παιδιά συνήθως τρέφουν μεγάλη αγάπη για αυτά, ενώ παράλληλα ακούγοντας ιστορίες για ζώα μπορούν πιο εύκολα να κατανοήσουν διάφορα συναισθήματα, όπως αγάπη, συντροφικότητα, ελπίδα, εγκαρτέρηση, προσμονή, κ.α. και να αποκωδικοποιήσουν κρυμμένα μηνύματα! Επίσης το συγκεκριμένο βιβλίο προάγει την αξία της προσευχής, που πρέπει να διδάσκεται από πολύ μικρή ηλικία στα παιδιά, ώστε να γίνεται από νωρίς κατανοητή και απαραίτητη στη ζωή τους! Επιπλέον ένα ακόμη θέμα με το οποίο καταπιάνεται ο συγγραφέας είναι η δυναμική των συνοικιακών καταστημάτων με παιχνίδια, ένα θέμα ζωτικής σημασίας που έχει έρθει στην επιφάνεια μόλις τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της λειτουργίας των μεγάλων, πολυεθνικών πολυκαταστημάτων - παιχνιδάδικων! 


Η γλώσσα του βιβλίου "Η πασχαλίτσα και το κουνελάκι" είναι πολύ προσεγμένη και προσιτή σε μικρά παιδιά περιλαμβάνοντας απλοϊκές φράσεις καθώς και προτάσεις σε μορφή διαλόγου, για να δώσει ζωντάνια και παραστατικότητα στο κείμενο, ενώ διάσπαρτες φράσεις με μεγαλύτερη γραμματοσειρά τονίζουν σημεία που εντυπώνονται πιο άμεσα στη μνήμη των παιδιών! Επίσης το πολύ ωραίο κείμενο του βιβλίου πλαισιώνει πολύχρωμη και ολοσέλιδη εικονογράφηση με όμορφες φιγούρες και παραστάσεις που τραβούν εύκολα το βλέμμα! 


Με δυο λόγια πρόκειται για ένα βιβλίο που με συγκίνησε για τα μηνύματα που περνάει και θα το συνιστούσα άνετα σε νονούς και νονές ως δώρο προς τα βαφτιστήρια τους! Καλό Πάσχα!


Και μην ξεχνάς: 
Ακολούθησέ με σε Facebook και Instagram, για να μη χάνεις κανένα νέο post!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου