2 Απριλίου 2019

Εδώ κρύβεται η χαρά: Βιβλιοκριτική

Με αφορμή τη σημερινή, παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, επέλεξα να σου μιλήσω για το βιβλίο “Εδώ κρύβεται η χαρά” του Nicola Edwards από τις Εκδόσεις Διόπτρα


Υπάρχουν βιβλία που απευθύνονται μόνο σε παιδιά και άλλα που απευθύνονται μόνο σε ενήλικες. Υπάρχουν όμως και βιβλία που απευθύνονται εξίσου και σε παιδιά και σε ενήλικες! Το βιβλίο “Εδώ κρύβεται η χαρά” αναμφίβολα ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, καθώς μπορεί να διαβαστεί άνετα και από παιδιά αλλά κυρίως από μεγάλους!


Πρόκειται για ένα πολύ τρυφερό και ιδιαίτερο βιβλίο που μιλά για την ενσυνειδητότητα (mindfulness στα αγγλικά), δηλαδή την επίγνωση (awareness) που προκύπτει δίνοντας σκόπιμα προσοχή στο εδώ και τώρα, στη στιγμή, και όχι επικριτικά στην εξέλιξη της εμπειρίας, αλλά απλώς παρατηρώντας. Με άλλα λόγια η ενσυνειδητότητα είναι η πλήρης επικέντρωση της συνείδησης και της προσοχής μας στις σκέψεις μας, τα συναισθήματά μας, τις σωματικές μας αισθήσεις και στον περιβάλλοντα χώρο, το αντίθετο δηλαδή της α-συνειδητότητας (π.χ. όταν οδηγούμε εντελώς μηχανικά και φτάνουμε στον προορισμό μας, χωρίς να θυμόμαστε τίποτα από τη διαδρομή).


Το βιβλίο “Εδώ κρύβεται η χαρά” βοηθά τα παιδιά να χαλαρώσουν και να ηρεμήσουν, να ανακαλύψουν τα συναισθήματα που τους κατακλύζουν κάθε φορά εξαιτίας διαφορετικών ερεθισμάτων που δέχονται από το περιβάλλον και κυρίως τους μαθαίνει πώς να ζούνε την κάθε στιγμή με πλήρη συνείδηση και προσοχή, δηλαδή ενσυνείδητη προσοχή! Σε αυτό συμβάλλει βέβαια το πολύ προσεγμένο κείμενο σε μορφή ποιητικού λόγου και η χρήση όμορφων λέξεων, παρομοιώσεων, προτροπών και παραδειγμάτων, ενώ η ολοσέλιδη, πολύχρωμη εικονογράφηση της Katie Hickey πλαισιώνει ιδανικά το κείμενο και ταξιδεύει νοερά τους μικρούς αναγνώστες σε μέρη, όπου κρύβεται η χαρά! 


Ωστόσο, όπως προανέφερα, το βιβλίο “Εδώ κρύβεται η χαρά” απευθύνεται εξίσου και σε ενήλικες, καθώς τους βάζει σταδιακά στη διαδικασία να αναγνωρίσουν πάλι τα συναισθήματά τους, να αποβάλουν το στρες της καθημερινότητας, να ανακαλύψουν πάλι πού κρύβεται η χαρά που ενδεχομένως έχει χαθεί από τη ζωή τους και κυρίως να κάνουν ένα ταξίδι αυτογνωσίας, ξαναγυρνώντας νοερά στην παιδική τους ηλικία, τότε που ήταν όλα εύκολα και απλά, χωρίς άγχη και προβλήματα! 


Τέλος να σημειώσω ότι το βιβλίο ανήκει στη σειρά "Αναγνωρίζω τα συναισθήματά μου" και είναι κατάλληλο για ηλικίες 4+, ενώ τα εξώφυλλά του έχουν υπέροχη εκτύπωση σε ματ χαρτόνι με κυψελοειδές σχέδιο, κάτι που δε συναντώ συχνά σε παιδικά βιβλία! 


Αν λοιπόν ψάχνεις ένα ξεχωριστό δώρο για κάποιο παιδί ή για κάποιον ενήλικα ή ακόμη και για εσένα τον ίδιο, δες το "Εδώ κρύβεται η χαρά"!

Ευχαριστώ θερμά τις Εκδόσεις Διόπτρα για την ευκαιρία να διαβάσω ένα τόσο υπέροχο βιβλίο σαν κι αυτό!


Και μην ξεχνάς: 
Ακολούθησέ με σε Facebook και Instagram, για να μη χάνεις κανένα νέο post!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου