10 Σεπτεμβρίου 2018

"Η χιονονιφάδα που αγάπησε το καλοκαίρι" & "Παραμύθια με καρπούζι"

Μέσα στο καλοκαίρι ξεχώρισα τα παιδικά βιβλία "Η χιονονιφάδα που αγάπησε το καλοκαίρι" και "Παραμύθια με καρπούζι" για τους ίδιους σχεδόν λόγους αλλά και για την εκπληκτική εικονογράφησή τους από την Ντανιέλα Σταματιάδη!

Βιβλιοκριτική: "Η χιονονιφάδα που αγάπησε το καλοκαίρι" και "Παραμύθια με καρπούζι"

Η αλήθεια είναι ότι το φετινό καλοκαίρι ήταν διαφορετικό από τα προηγούμενα! Ξεκίνησε με μια προσωπική, συναισθηματική απώλεια και έληξε πάλι με μια απώλεια συγγενικού μου προσώπου. Και μολονότι ημερολογιακά πλέον είμαστε στο φθινόπωρο, ο καιρός παραμένει ακόμη καλοκαιρινός, οπότε δικαιολογεί απόλυτα να μοιραστώ μαζί σου τις εντυπώσεις μου για αυτά τα δύο ξεχωριστά, παιδικά βιβλία που μιλάνε μεταξύ άλλων για το καλοκαίρι, την απώλεια και την αντίληψη του κύκλου της ζωής!

Το βιβλίο "Η χιονονιφάδα που αγάπησε το καλοκαίρι" του Χρήστου Δασκαλάκη από τις Εκδόσεις Άγκυρα το ανακάλυψα τον περασμένο χειμώνα, αλλά περίμενα καρτερικά να το διαβάσω στις διακοπές μου! 

Βιβλιοκριτική: "Η χιονονιφάδα που αγάπησε το καλοκαίρι"

Πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι δυο μικρά αδέρφια, ο Νικόλας κι η Ευτυχία που αγαπούσαν τόσο πολύ τον χειμώνα και το χιόνι που κάθε βράδυ ονειρευόντουσαν να χιονίσει. Και επιτέλους μετά από πολλή αναμονή ένα βράδυ το όνειρό τους έγινε πραγματικότητα και μία χιονονιφάδα άρχισε να πέφτει προς τη γη. Τα παιδιά πέταξαν από τη χαρά τους και χωρίς δεύτερη σκέψη αποφάσισαν να κλείσουν τη χιονονιφάδα σε ένα γυάλινο βάζο και να τη φυλάξουν μέσα στο ψυγείο! Τις επόμενες μέρες χαιρόντουσαν και καμάρωναν το απόκτημά τους, ώσπου ήρθε η άνοιξη και τα δυο παιδιά ξεπέρασαν τον ενθουσιασμό τους για το χιόνι ξεχνώντας τη "φίλη" τους τη χιονονιφάδα. Όμως κι η ίδια η χιονονιφάδα ένιωθε μοναξιά και νοσταλγία. Κι όταν πια ήρθε το καλοκαίρι και θα έφευγαν για διακοπές, τα δυο αδερφάκια συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να την κρατούν πλέον φυλακισμένη μέσα στο ψυγείο, καθώς ό,τι αγαπάς δεν το φυλακίζεις! Βρήκαν λοιπόν έναν τρόπο να δώσουν στη χιονονιφάδα νέα μορφή και να είναι όλοι ικανοποιημένοι!

Βιβλιοκριτική: "Η χιονονιφάδα που αγάπησε το καλοκαίρι"

Το βιβλίο "Η χιονονιφάδα που αγάπησε το καλοκαίρι" ανήκει στη σειρά "Ιστορίες που διδάσκουν τα παιδιά" και είναι κατάλληλο για ηλικίες 5+, όμως μπορεί άνετα να διαβαστεί και από μεγαλυτέρους! Ο Χρήστος Δασκαλάκης έγραψε μια τρυφερή και συγκινητική ιστορία που περνάει πολλά μηνύματα για σεβασμό προς τους άλλους, τη Γη και τη φύση, για κατανόηση των αξιών της ζωής, όπως ελευθερία, ανεξαρτησία, αποφασιστικότητα, πίστη, υπομονή, αγάπη, απώλεια και συμφιλίωση, και για αντίληψη του κύκλου της ζωής και της φυσικής εξέλιξης των πραγμάτων, ενώ ταυτόχρονα δίνει ερεθίσματα και διδάσκει στα παιδιά βασικές αρχές στοχεύοντας να τους καλλιεργήσει την έννοια της εξερεύνησης και της μάθησης μέσα από την καθημερινότητα και την εναλλαγή των εποχών. Μάλιστα ο πολύ πρωτότυπος και ελκυστικός τίτλος του βιβλίου είναι στην ουσία καθαρά αλληγορικός, καθώς συνδέει με έναν έξυπνο τρόπο τον χειμώνα με το καλοκαίρι καθιστώντας το βιβλίο ιδανικό και επίκαιρο για όλες τις εποχές!

Βιβλιοκριτική: "Η χιονονιφάδα που αγάπησε το καλοκαίρι"

Χρησιμοποιώντας γλώσσα απλή και κατανοητή με όμορφες λέξεις και εκφράσεις ο συγγραφέας απευθύνεται στους αναγνώστες και τους κερδίζει από την πρώτη κιόλας σελίδα προκαλώντας τους διάφορα συναισθήματα! Σε αυτό συμβάλλει βέβαια και η πολύ αξιόλογη εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη, που έχει αποδώσει με ιδιαίτερο τρόπο μορφές και τοπία κάνοντας το βιβλίο αυτό να ξεχωρίζει. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το ότι εκδόθηκε για 4η φορά και ήταν υποψήφιο για τα 10 πιο δημοφιλή βιβλία της χρονιάς, ενώ το φθινόπωρο θα γίνει θεατρική παράσταση για όλη την οικογένεια στο θέατρο Αλκμήνη!

Βιβλιοκριτική: "Η χιονονιφάδα που αγάπησε το καλοκαίρι"

Προσωπικά το αγάπησα το βιβλίο "Η χιονονιφάδα που αγάπησε το καλοκαίρι" τόσο ως κείμενο και ιστορία όσο και ως εικονογράφηση! Ένα πραγματικά υπέροχο και διδακτικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους!

Βιβλιοκριτική: "Η χιονονιφάδα που αγάπησε το καλοκαίρι"

Στο τέλος του βιβλίου θα βρούμε σπόρους, για να φυτέψουμε και να δώσουμε ζωή σε ένα λουλούδι!

Βιβλιοκριτική: "Η χιονονιφάδα που αγάπησε το καλοκαίρι"

* Η συγκεκριμένη βιβλιοκριτική μου δημοσιεύτηκε αρχικά στο Familives


Βιβλιοκριτική: "Παραμύθια με καρπούζι"

Το βιβλίο "Παραμύθια με καρπούζι" της Ιωάννας Μπαμπέτα από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο το ανακάλυψα, όταν κυκλοφόρησε στα τέλη της περασμένης άνοιξης, και το διάβασα λίγες μέρες αργότερα! 

Η μικρή ηρωίδα της ιστορίας μας περνά τα καλοκαίρια της στο νησί συντροφιά με τα παραμύθια της γιαγιάς της, τη θάλασσα και το καρπούζι. Με τον κολλητό της φίλο Λεωνίδα είναι αχώριστοι κάθε καλοκαίρι, αλλά, όσο μεγαλώνουν, η φιλία τους δίνει τη θέση της στα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα μεταξύ τους! Ωστόσο το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι το ίδιο: η γιαγιά κοιτάζει πλέον από τον ουρανό, ενώ η εγγονή εύχεται να υπήρχε τρόπος να γύριζε πίσω η γιαγιά της... Τελικά με κάποιον μαγικό τρόπο τα παραμύθια της γιαγιάς ακούγονται πάλι και το καρπούζι παραμένει το ίδιο γλυκό και δροσερό! "Μια φορά κι έναν καιρό..."

Βιβλιοκριτική: "Παραμύθια με καρπούζι"

Το βιβλίο "Παραμύθια με καρπούζι" είναι τόσο τρυφερό και ξεχωριστό, όσο κι ο τίτλος του! Συνήθως ο καθένας μας έχει συνυφασμένη μέσα στο μυαλό του την έννοια του παραμυθιού με τη γιαγιά (ή τον παππού) του. Κι όλοι έχουμε μεγαλώσει ακούγοντας ιστορίες από τα χείλη της γιαγιάς μας, αληθινές ή φανταστικές, που μας δημιουργούν ευχάριστες αναμνήσεις, για να περνά πιο εύκολα ο χειμώνας, ώσπου να έρθει το επόμενο καλοκαίρι και να τις ακούσουμε πάλι!

Η συγγραφέας Ιωάννα Μπαμπέτα, έχοντας ασχοληθεί με την έρευνα για τη ζωή των ηλικιωμένων στην περιφέρεια, καταπιάνεται στο νέο της βιβλίο "Παραμύθια με καρπούζι" με το ευαίσθητο θέμα της απώλειας των ηλικιωμένων και εν προκειμένω της γιαγιάς. Και μέσα από μια όμορφη και καλογραμμένη ιστορία, με απλές και καθαρές εκφράσεις και ενίοτε περιγραφικές σκηνές, περνά σε παιδιά άνω των 6 ετών μηνύματα, όπως χαρά, αγάπη και σεβασμό προς τους παππούδες, αποδοχή της διαφορετικότητας, κατανόηση και αποδοχή της απώλειας, ελπίδα, προσμονή, φιλία, φιλαναγνωσία αλλά και έμμεση συμβουλή για διατροφή με φρούτα και ειδικότερα το καρπούζι.

Βιβλιοκριτική: "Παραμύθια με καρπούζι"

Πέρα όμως από τη σύλληψη της αρχικής ιδέας της συγγραφέως και την απόδοσή της ως κείμενο, το βιβλίο ξεχωρίζει και για έναν ακόμη λόγο: την ιδιαίτερη εικονογράφηση από τη βραβευμένη εικονογράφο Ντανιέλλα Σταματιάδη! Μια τεράστια φέτα καρπούζι στολίζει το εξώφυλλο και μια εσωτερική σελίδα, ενώ μικρότερες φέτες καρπουζιού κοσμούν τον τίτλο του βιβλίου και διάφορες άλλες σελίδες. Επίσης η λεπτομερής, καλλιτεχνική απόδοση των προσώπων δείχνει την έκφραση των συναισθημάτων τους, ενώ η επιλογή των χρωμάτων -μπεζ, καρπουζί και τυρκουάζ- είναι πολύ ταιριαστή! Με δυο λόγια πρόκειται για ένα πολύ τρυφερό βιβλίο, ιδανικό τόσο για κορίτσια όσο και για αγόρια!

* Η συγκεκριμένη βιβλιοκριτική μου δημοσιεύτηκε αρχικά στο Familives



Και μην ξεχνάς: 
Ακολούθησέ με σε FacebookInstagram και Google+, για να μη χάνεις κανένα νέο post!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου