24 Φεβρουαρίου 2016

Βιβλιοκριτική: "Ο θηριοδαμαστής" της Camilla Lackberg & κλήρωση

Camilla Lackbergη βασίλισσα της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας ή αλλιώς η Σουηδή Αγκάθα Κρίστι, επέστρεψε με το ένατο αστυνομικό μυθιστόρημά της, "Ο θηριοδαμαστής" από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο


Όπως χαρακτηριστικά έχει πει η ίδια, πρόκειται για το πιο σκοτεινό και σκληρό από όσα βιβλία έχει γράψει μέχρι τώρα, και νιώθει περήφανη για αυτό! Βέβαια δεν είμαι σε θέση να κρίνω, αν όντως ισχύει αυτό, καθώς είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάζω της Lackberg! Επιφυλάσσομαι όμως...



Ο χώρος, όπου διαδραματίζονται τα γεγονότα, είναι το γραφικό ψαροχώρι Φιελμπάκα, ενώ κεντρικοί ήρωες είναι ο αστυνομικός Πάτρικ και η σύζυγός του και συγγραφέας Ερίκα -το alter ego της Lackberg. Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από δύο βασικούς άξονες: την έρευνα του Πάτρικ για τον θάνατο ενός κοριτσιού, το οποίο παρέμενε εξαφανισμένο για μερικούς μήνες και το σώμα του είχε υποστεί φρικτά βασανιστήρια, πριν παρασυρθεί τυχαία από ένα διερχόμενο αυτοκίνητο, και τις προσπάθειες της Ερίκα να συγκεντρώσει στοιχεία για το επόμενό της βιβλίο επισκεπτόμενη μια κατάδικο που εξέτιε την ποινή της στη φυλακή για τον φόνο του άντρα της πριν πολλά χρόνια. 

Εκ πρώτης όψεως οι δύο αυτές ιστορίες φαίνεται να μην έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, αν και η έννοια του κακού είναι συνυφασμένη και στις δύο. Καθώς όμως ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων και προχωρούν οι έρευνες εκατέρωθεν, οι φαινομενικά "άσχετες" ιστορίες κατά κάποιο τρόπο δένουν και συγκλίνουν. Σε αυτό συμβάλλει η Ερίκα, που αρέσκεται να παρεμβαίνει στις υποθέσεις που ερευνά ο Πάτρικ και να τον συμπληρώνει. Το γυναικείο δαιμόνιο δεν επαναπαύεται στιγμή και αναζητά διαρκώς λύσεις στα αινίγματα του παρελθόντος αλλά και του παρόντος. Βαθιά κρυμμένα μυστικά έρχονται σιγά σιγά στο φως αποδεικνύοντας ότι το κακό μπορεί να προϋπάρχει, αλλά είναι απόρροια και των οικογενειακών σχέσεων. 

Η Camilla Lackberg πλέκει με αριστοτεχνική μαεστρία το μυστήριο από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα του βιβλίου, ενώ παρεμβάλλει και στιγμές από την καθημερινή ζωή των ηρώων δίνοντας μια αίσθηση οικειότητας στον αναγνώστη. Τα γεγονότα κυλούν ομαλά με κλιμακωτή ένταση μέχρι την εξιχνίασή τους, ενώ δε λείπουν οι ανατροπές αλλά και τα χρονικά πισωγυρίσματα για να φωτιστούν καλύτερα οι υποθέσεις, Η γραφή λιτή αλλά περιγραφική, όσο χρειάζεται, και με την απαιτούμενη αίσθηση σκοτεινότητας, που σε αρκετά σημεία προκαλεί ρίγη στον αναγνώστη, χωρίς όμως να γίνεται χρήση αποκρουστικών λέξεων. Οι δε χαρακτήρες είναι καλοδουλεμένοι και ζωντανοί και σου προκαλούν είτε συμπάθεια είτε αποστροφή, ενώ μέχρι τη λύση του μυστηρίου δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για κανέναν. 

Έχοντας φτάσει στο τέλος του βιβλίου μού δημιουργήθηκε ακατανίκητη επιθυμία να ανατρέξω στα προηγούμενά της με πρωταγωνιστές το δίδυμο Πάτρικ - Ερίκα! Ξεκίνησα κάπως ανορθόδοξα, αλλά αυτή είναι η γοητεία των βιβλίων. Να σε κρατάνε δέσμιο μέχρι το επόμενο!


* "Δυσκολεύτηκα να τελειώσω τον Θηριοδαμαστή αλλά είναι το βιβλίο μου για το οποίο νιώθω πραγματικά περήφανη. Μου πήρε δύο χρόνια να το γράψω σε μια περίοδο της ζωής μου που συνέβαιναν πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Είναι πιο σκοτεινό και πιο σκληρό από τα προηγούμενα βιβλία μου. Τα τελευταία χρόνια αναφέρονται επανειλημμένα στον Τύπο υποθέσεις γυναικών που κρατούνται αιχμάλωτες και κακοποιούνται. Κεντρικά θέματα σε αυτό το βιβλίο είναι τα αγνοούμενα κορίτσια, οι σίριαλ κίλερ και οι οικογενειακές τραγωδίες του παρελθόντος. Η ιδέα για το βιβλίο προέκυψε από την εξής εικόνα: ένα νεαρό κορίτσι αλυσοδεμένο σ’ έναν τοίχο ενός βρομερού υπογείου. Έτσι πυροδοτήθηκε η φαντασία μου και άρχισε το ταξίδι του ένατου μυθιστορήματός μου με πρωταγωνιστές τον Πάτρικ και την Ερίκα."
Camilla Lackberg

Η Camilla Lackberg (Καμίλα Λέκμπεργ) γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου 1974 και μεγάλωσε στη Φιελμπάκα, ένα ψαροχώρι, 140 χλμ. περίπου από το Γέτεμποργ. Στη Φιελμπάκα εκτυλίσσονται και όλες οι ιστορίες των βιβλίων της. Σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Γέτεμποργ και εργάστηκε ως οικονομολόγος για μερικά χρόνια στη Στοκχόλμη. Ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής, το οποίο παρακολούθησε στη Στοκχόλμη, στάθηκε η αφορμή για να αλλάξει καριέρα. Σήμερα τα βιβλία της σειράς με πρωταγωνιστές τη συγγραφέα Ερίκα –το alter ego της Καμίλα– και τον αστυνομικό Πάτρικ, φιγουράρουν στις λίστες των μπεστ σέλερ σε όλη την Ευρώπη, έχοντας πουλήσει πάνω από 15.000.000 αντίτυπα. Από τα Χριστούγεννα του 2012 άρχισε να προβάλλεται στη σουηδική τηλεόραση σειρά βασισμένη στα μυστήρια της Φιελμπάκα, ενώ το βιβλίο της Το παιδί από τη Γερμανία μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο. Ζει σε ένα προάστιο της Στοκχόλμης με τα τρία της παιδιά.

Τα βιβλία της Camilla Lackberg από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο: 
Η παγωμένη πριγκίπισσα, Ο ιεροκήρυκας, Οικογενειακά μυστικά, Σε ζωντανή μετάδοση, Το παιδί από τη Γερμανία, Η γοργόνα, Ο φαροφύλακας, Άγγελος θανάτου και Χιονοθύελλα με άρωμα πικραμύγδαλου.

Περισσότερα για την Camilla και τα βιβλία της θα βρείτε στους διαδικτυακούς τόπους: www.camillalackberg.com και www.metaixmio.gr κι εδώ.


Σε συνεργασία λοιπόν με τις Εκδόσεις Μεταίχμιο προσφέρουμε δύο αντίτυπα από το μυθιστόρημα "Ο θηριοδαμαστής" της Camilla Lackberg! Να ευχαριστήσω θερμά τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, που προσφέρουν τα δώρα!

Για να πάρεις μέρος στο giveaway:

Υποχρεωτικοί όροι:
1. Δείξε την αγάπη σου με like στις σελίδες 

2. Δημόσια κοινοποίηση (αυστηρά μόνο μία φορά) στη φωτογραφία που θα βρεις εδώ.

3. Συμπλήρωσε τη φόρμα συμμετοχής που θα βρεις παρακάτω.

Προαιρετικοί όροι για επιπλέον συμμετοχές:
Ακολούθησέ με στο Google+ και στο Instagram


Γενικοί όροι διαγωνισμού:
  • Η διάρκεια του διαγωνισμού είναι μέχρι τις 6/3 και η κλήρωση θα γίνει μέσω του miniwebtool.com. 
  • Οι τυχεροί θα ειδοποιηθούν με e-mail και θα πρέπει να κατοχυρώσουν τα δώρα τους εντός 2 ημερών, αλλιώς η κλήρωση θα επαναληφθεί. 
  • Αν οι τυχεροί είναι κάτοικοι Αθηνών, θα παραλάβουν τα βιβλία τους από τον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118), ενώ αν είναι από την περιφέρεια, θα τους αποσταλούν δωρεάν ταχυδρομικώς από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο
  • Ο διαγωνισμός ισχύει μόνο για κατοίκους Ελλάδας άνω των 18 ετών.
  • Επιτρέπεται μία συμμετοχή ανά άτομο και email / προφίλ facebook.
  • Η συμμετοχή στο διαγωνισμό προϋποθέτει ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων των όρων του διαγωνισμού.
Καλή επιτυχία

Και μην ξεχνάς ότι "το παρελθόν σκιάζει το παρόν"!


Χορηγοί επικοινωνίας: 


Update 10/3:
Νομίζω πώς ξέρω τι στολή θα ήθελαν να φορέσουν φέτος τις απόκριες η Μαίρη Κουλιέρη και η Πηνελόπη Αθανασίου, αυτή του θηριοδαμαστή, καθώς η τύχη τις χαμογέλασε και κερδίζουν από ένα αντίτυπο του best seler μυθιστορήματος "Ο θηριοδαμαστής" της Camilla Lackberg! Συγχαρητήρια, κορίτσια, κι εύχομαι να το λατρέψετε, όσο κι εγώ! Οι τυχερές θα ειδοποιηθούν με e-mail και θα έχουν περιθώριο 2 ημερών να μου απαντήσουν, αλλιώς η κλήρωση θα επαναληφθεί. Ευχαριστώ πολύ για τη μεγάλη συμμετοχή και επιστρέφω με ακόμη περισσότερα δώρα! 




12 σχόλια:

  1. Αγαπώ τα βιβλία και αυτό πραγματικά ακούγεται εξαιρετικό... Τέλεια παρουσίαση κοριτσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βιβλίο το καλύτερο δώρο.
    Ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥΥΥΥ..ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΩ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. είναι πολύ ωραίο να διαβάζεις αστυνομική λογοτεχνία.....συνήθως οι ιστορίες σε κρατάνε σε αγωνία......αυτες τις μέρες διαβάζω την πόλη του Blake Crouch και περιμένω πως κ πως να έρθει το βράδυ να ξαπλώσω για να διαβάσω το τέλος του!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αχ αυτή η Ερικα και ο Πατρικ... Πόσο με έχουν ξενυχτήσει! Ευχαριστούμε για την όμορφη παρουσίαση-κριτική :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή