3 Απριλίου 2016

"Τρέξε στον επόμενο σταθμό" της Βασιλικής Λεβεντάκη: βιβλιοκριτική

Υπάρχουν βιβλία που σε κερδίζουν από την πρώτη κιόλας σελίδα κι άλλα που πρέπει να διαβάσεις αρκετά για να μπεις στο νόημα. Το πιο πρόσφατο της Βασιλικής Λεβεντάκη "Τρέξε στον επόμενο σταθμό" από τις Εκδόσεις Λιβάνη ανήκει ευτυχώς στην πρώτη κατηγορία! 
 


*Η Πία Στόκλιν, δημοφιλής συγγραφέας, εξαφανίζεται κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες μερικές μέρες πριν από την πολυαναμενόμενη κυκλοφορία του νέου της βιβλίου.
Ο Ρόμπερτ Φίσερ, διακεκριμένος ψυχολόγος, αυτοκτονεί πέφτοντας στις γραμμές του σιδηροδρομικού σταθμού του Κίλχμπεργκ, ενώ λίγο νωρίτερα έχει εντοπιστεί η Πία Στόκλιν, βάναυσα χτυπημένη, στην περιοχή του Μπελβιού.
Η Ρενάτα Κίμαν, ειδική πράκτορας του FBI, λαμβάνει ξαφνικά ένα παράξενο μήνυμα, που την τοποθετεί στον πυρήνα μιας πρωτοφανούς υπόθεσης. Κάποιος φαίνεται να αντιγράφει καρέ καρέ σκηνές από το τελευταίο βιβλίο της δημοφιλούς συγγραφέως, σε ένα παιχνίδι που δοκιμάζει τα όρια της λογικής.
Τι συνδέει την απαγωγή της Πία Στόκλιν με την αυτοκτονία του Ρόμπερτ Φίσερ; Τι συμβολίζουν οι γρίφοι που συνεχίζει να λαμβάνει η Ρενάτα Κίμαν; Ποιος είναι ο επόμενος στόχος ενός μανιακού που χτυπά πάντα με ακρίβεια, σκορπώντας τον θάνατο;
Ένα ξέφρενο κυνηγητό έχει ξεκινήσει στους δρόμους της Ζυρίχης. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ειδική πράκτορα και τον συνεργάτη της, αστυνόμο Στέφαν Βέμπερ.
Κι ενώ κάθε ώρα που περνά καταδιώκει τις κινήσεις τους, εκείνοι τρέχουν να προλάβουν. Θα καταφέρουν να φτάσουν πρώτοι στον επόμενο σταθμό;

Η Βασιλική Λεβεντάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά, όπου ζει μέχρι σήμερα. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Ψυχολογία στην Αθήνα. Εργάζεται σε ναυτιλιακή εταιρεία. Είναι παντρεμένη και μητέρα μιας κόρης. Γράφει μυθιστορήματα αλλά και βιβλία για παιδιά. Είναι μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ).

Από τις Εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορoύν επίσης τα βιβλία της Η Μοναξιά δεν Έρχεται Μόνη - Οι Δαιμονισμένες και Στα Μονοπάτια του Καπνού.

Το "Τρέξε στον επόμενο σταθμό" είναι  το πρώτο βιβλίο που διαβάζω από την Βασιλική Λεβεντάκη, οπότε δε γνώριζα τη γραφή της. Κι όμως έγινε αβίαστα κτήμα μου μέσα σε λίγα λεπτά! Αυτή είναι άλλωστε η μαγεία των αστυνομικών μυθιστορημάτων: επιδιώκουν την αλληλεπίδραση με τον αναγνώστη και συχνά το πετυχαίνουν, παρά το γλυκόπικρο εκείνο συναίσθημα που σε κυριεύει, καθώς λιγοστεύουν οι σελίδες και πλησιάζει το τέλος φέρνοντας παράλληλα τη λύση του μυστηρίου. Τι οξύμωρο! Θέλεις διακαώς να μάθεις ποιος είναι ο δολοφόνος, όσο πιο γρήγορα γίνεται, ενώ την ίδια στιγμή εύχεσαι να υπήρχε τουλάχιστον άλλο τόσο να διαβάσεις. Στο συγκεκριμένο βέβαια βιβλίο δεν αδημονείς να έρθει το τέλος. Αντιθέτως θέλεις να ρουφήξεις κάθε σελίδα του και να απολαύσεις ηδονικά το ταξίδι των λέξεων. Θέλεις να τρέξεις μαζί με τους ήρωες σε κάθε επόμενο σταθμό!

Τα γεγονότα του βιβλίου λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Ζυρίχης στην Ελβετία, ενώ βασικοί άξονες είναι η εξαφάνιση της συγγραφέως Πία Στόκλιν και η αυτοκτονία του ψυχολόγου Ρόμπερτ Φίσερ. Το μυστήριο περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, όταν η ειδική πράκτορας του FBI Ρενάτα Κίμαν -υπαρκτό πρόσωπο- εισβάλλει ακούσια στην υπόθεση και υποχρεώνεται εκ των συνθηκών να ξεδιαλύνει τους ανεξήγητους γρίφους που λαμβάνει. Συνοδοιπόρος της σε όλο αυτό το παράλογο και ανελέητο παιχνίδι μυστηρίου θα σταθεί ο αστυνομικός Στέφαν Βέμπερ. 

Η συγγραφέας με πολύ έξυπνο, σχεδόν αριστοτεχνικό τρόπο τοποθετεί τις σκηνές με ακριβείς χωροχρονικές αναφορές, χωρίζοντας το έργο σε μικρά κεφάλαια για πιο εύκολη ανάγνωση και ταυτόχρονη παρακολούθηση των καταιγιστικών εξελίξεων. Ως άριστη σκηνοθέτης λοιπόν προσέχει να αποκαλύπτει κάθε φορά μόνο, όσα είναι απολύτως απαραίτητα, για να σκιαγραφήσει τους χαρακτήρες και να φωτίσει τις επιμέρους υποθέσεις, χωρίς να προκαλεί ανία. Τα πάντα έχουν μελετηθεί σωστά μέχρι και την πιο παραμικρή λεπτομέρεια, ενώ σκοπίμως επιλέγει αφήγηση σε τρίτο πρόσωπο, στην οποία παρεμβάλεται ο μονόλογος του δολοφόνου σε πρώτο πρόσωπο. Και καθώς προχωρούν οι σελίδες και εξελίσσεται η πλοκή, κλιμακώνεται παράλληλα η αγωνία και το σασπένς του αναγνώστη, που βουτά στα βαθιά νερά της αναζήτησης! Υποπτεύεσαι τους πάντες και τα πάντα από την αρχή μέχρι το τέλος, εκτός από τον πραγματικό δολοφόνο! Κι ας ήταν μπροστά στα μάτια σου...

... Κι όλοι με κοιτούν, μα κανείς δε με βλέπει.
Και όλοι με γνωρίζουν, αλλά ούτε ένας δεν υποπτεύεται.
Και όλοι είναι εδώ, κι όμως βρίσκονται τόσο μακριά...
Τι παράξενο πλάσμα ο άνθρωπος... 
Ψάχνει κοχύλια στην άμμο ανακατεύοντάς την, 
αναζητώντας αυτό που η φαντασία του πλάθει 
και προσπερνώντας όσα το βλέμμα του ανταμώνει...

Χειμαρρώδης, μεστός, αβίαστος λόγος και ενίοτε περιγραφικός και λυρικός, με έντονη χρήση μεταφορικών λέξεων και εκφράσεων που ζωηρεύουν την αφήγηση και χαλαρώνουν τον αναγνώστη. Η συγγραφέας χειρίζεται με μεγάλη μαεστρία τη γλώσσα και ακόμη και σε μακροπερίοδο λόγο γίνεται πλήρως κατανοητή, δίχως να κουράζει! Η έννοια της δικαιοσύνης διαπνέει όλο το βιβλίο και θριαμβεύει στο τέλος με κάθε κόστος και τίμημα. Ένταση, μυστήριο, αγωνία, ανατροπές διαδέχονται το ένα το άλλο με μια δυνατή ατμοσφαιρική πλοκή, υφασμένη βήμα βήμα, σαν μια πεταλούδα, που μεγαλώνει αργά αλλά υπομονετικά μέσα στο κουκούλι της, προτού βγει στο φως! Με μια λέξη: αριστουργηματικό, ενώ θα τολμούσα να χαρακτηρίσω τη Βασιλική Λεβεντάκη ως την Ελληνίδα Αγκάθα Κρίστι



Και κλείνω την ανάρτηση αυτή με μια ερώτηση που ήθελα οπωσδήποτε να υποβάλω στη συγγραφέα, με το που έκλεισα το βιβλίο, και την ευχαριστώ θερμά που διέθεσε από τον πολύτιμο χρόνο της, για να απαντήσει:

- "Αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξαναδούμε σε επόμενο βιβλίο σας το δίδυμο Ρενάτα - Στέφαν;"

- "Απαντώντας στην ερώτησή σας, επιβεβαιώνω πως η Ρενάτα Κίμαν ήρθε για να μείνει! Μόνο η Ρενάτα όμως."


Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο και να φτάσει σε πολλούς επόμενους σταθμούς!
Αν δεν το έχεις διαβάσει ακόμη, μη χάνεις χρόνο! Τρέξε στο πλησιέστερο βιβλιοπωλείο...


7 σχόλια:

  1. Μαρια,μολις τοποθετησες αυτο το βιβλιο στη λιστα των επιθυμιων μου σαν λατρης του ειδους.Ησουν περιγραφικη και σαφης και ομολογω οτι ειχα μια εντελως διαφορετικη εικονα για τους Ελληνες συγγραφεις αστυνομικων και την ανετρεψες αρτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χαίρομαι που σου μετέδωσα τα συναισθήματά μου για το συγκεκριμένο βιβλίο! Αξίζει και με το παραπάνω! Η αλήθεια είναι ότι ούτε εγώ διάβαζα ελληνικά αστυνομικά μυθιστορήματα, εκτός βέβαια από μερικά του Γ. Μαρή παλιότερα (που τα έχω δει και στο ομώνυμο σίριαλ "Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα")! Πλέον όμως βλέπω με άλλο μάτι το ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα.

      Διαγραφή
  2. Φαίνεται από την περιγραφή σου πόσο πολύ σου άρεσε αυτή η συγγραφέας. Παλιά διάβαζα πολλά βιβλία και έκανα κριτικές κιόλας. Μου θύμισες ξανά αυτή την αγάπη για τα βιβλία :) . Εξαιρετική παρουσίαση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως!Το βρήκα εξαιρετικό και ειλικρινά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την αστυνομική λογοτεχνία του Βορρά! Αλήθεια; Δεν ήξερα ότι αγαπάς κι εσύ τα βιβλία. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο!

      Διαγραφή
  3. Τεράστια τιμή για μένα τα λόγια σας, με γεμίζουν συγκίνηση αλλά και χαρά!!! Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου και εύχομαι πάντα με τις Μεγαλύτερες Επιτυχίες σε κάθε βήμα σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ευχαρίστηση είναι και δική μου, κα Λεβεντάκη, που ανακάλυψα στο πρόσωπό σας το τεράστιο συγγραφικό ταλέντο που κρύβεται πίσω από μια τόσο λαμπερή παρουσία! Είστε πράγματι όμορφη μέσα έξω! Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και αντεύχομαι ακριβώς το ίδιο και σε σας: μόνο μεγάλες επιτυχίες και πολλούς σταθμούς στην καριέρα σας!

      Διαγραφή