24 Απριλίου 2016

"Το κουκλόσπιτο" της Jessie Burton: βιβλιοκριτική & κλήρωση

Το παγκόσμιο best seller "Το κουκλόσπιτο" της Jessie Burton (The Miniaturist στο πρωτότυπο) από τις Εκδόσεις Πατάκη θέλησα να το διαβάσω από την πρώτη στιγμή που έμαθα για αυτό! Βλέπεις, τα ιστορικά μυθιστορήματα είναι μία από τις αγαπημένες μου κατηγορίες και οπωσδήποτε δεν περνάνε απαρατήρητα! Η μυθοπλασία αναμεμιγμένη με μια δόση ιστορικής αλήθειας με ελκύει και με ταξιδεύει νοητά σε περασμένες, αλλοτινές εποχές. 


Πρόκειται για την πρώτη λογοτεχνική απόπειρα της Jessie Burton και αναφέρεται στα τέλη του 17ου αι. στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Αφορμή για τη συγγραφή του στάθηκε η επίσκεψη της συγγραφέως στο Κρατικό Μουσείο της Ολλανδίας, όπου θαύμασε ένα εκπληκτικό κομψοτέχνημα εκείνης της περιόδου, ένα αληθινό κουκλόσπιτο, που ανήκε στην Πετρονέλλα Όορτμαν. Ωστόσο η Burton δανείστηκε μόνο το όνομα της κατόχου του κουκλόσπιτου για την ηρωίδα του βιβλίου της, ενώ όλα τα υπόλοιπα στοιχεία είναι προϊόν μυθοπλασίας. Επ' ουδενί λόγω λοιπόν δεν αποτελεί βιογραφία!

via

Βασικοί πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι η Νέλλα Όορτμαν, ο σύζυγός της, Γιοχάννες Μπραντ, και η αδερφή του, Μάριν Μπραντ, τους οποίους πλαισιώνουν δύο υπηρέτες, ο Όττο και η Κορνήλια καθώς και ένα μυστηριώδες πρόσωπο, ο μινιατουροποιός. 

Η άφιξη της νεαρής Όορτμαν στο αρχοντικό του επιφανούς εμπόρου Μπραντ, τον οποίο παντρεύτηκε εν είδει συνοικεσίου δια αλληλογραφίας, πυροδοτεί την αφήγηση της πρωτότυπης ιστορίας με την οποία καταπιάνεται η πρωτοεμφανιζόμενη Βρετανή συγγραφέας. Από την πρώτη στιγμή η κοπέλα έρχεται αντιμέτωπη με την κουνιάδα της, μια γυναίκα επιβλητική, απρόσιτη, και αφιλόξενη. Ο σύζυγός της εμφανίζεται αργότερα και δεν εκδηλώνει κανένα ερωτικό ενδιαφέρον για την ίδια, παρά μόνο της χαρίζει ένα περίεργο και αλλόκοτο δώρο, ένα κουκλόσπιτο, που αναπαριστά πιστά τους χώρους του σπιτιού τους. Το κουκλόσπιτο ξενίζει αρχικά την νεαρά, αλλά αρχίζοντας να το διακοσμεί με μινιατούρες που παραγγέλνει από έναν άγνωστο τεχνίτη, ανακαλύπτει σιγά σιγά καλά κρυμμένα μυστικά και θανάσιμους κινδύνους που ελλοχεύουν μέσα στο σπιτικό τους. Οι μινιατούρες αυτές λειτουργούν άλλοτε ως καλοί και άλλοτε ως κακοί οιωνοί προμηνύοντας τα μελλούμενα αποδεικνύοντας πως τίποτα δεν είναι, όπως φαίνεται!

Μολονότι δύσκολο συγγραφικό εγχείρημα το ιστορικό μυθιστόρημα, καθώς απαιτεί πολύ χρόνο και ιστορική μελέτη με οικονομικοκοινωνικοθρησκευτικές παράλληλα διαστάσεις, η Burton καταφέρνει να αποδώσει στο έπακρο τον πλούτο και την ευμάρεια εκείνης της εποχής σε μια πόλη που ανθεί στο εμπόριο μέσα σε ένα πουριτανικό περιβάλλον! Θίγοντας κοινωνικά θέματα της εποχής αλλά και ανυπέρβλητα διαχρονικά ταμπού φέρνει στην επιφάνεια αλήθειες που πονάνε, για τις οποίες συχνά οι ήρωές της καλούνται να πληρώσουν βαρύ τίμημα. Ο πέλεκυς της δικαιοσύνης πέφτει λοιπόν βαρύς υπενθυμίζοντας ότι όλα βγαίνουν στο φως την κατάλληλη στιγμή... Είναι όμως ταυτόχρονα και ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης, καθώς η κεντρική ηρωίδα Νέλλα εισέρχεται στο καινούριο σπίτι της 18 ετών και μέσα σε μερικούς μόλις μήνες ωριμάζει απότομα και βιώνει πολύ δυνατές στιγμές!

Ομολογουμένως ατμοσφαιρική γραφή με μυστήριο, εκπλήξεις και ανατροπές που συνθέτουν μια πλοκή, η οποία διαβάζεται πολύ ευχάριστα, αν και κάπως αργή ιδίως στην αρχή λόγω των πολλών περιγραφών. Σε αυτό συνέβαλλε βέβαια και η πολύ φροντισμένη λογοτεχνική απόδοση στα ελληνικά από την Μυρτώ Καλοφωλιά! Η συγγραφέας σκιαγραφεί επιμελώς τους χαρακτήρες της διεισδύοντας στον ψυχισμό του καθενός, αν και θα ήθελα περισσότερη εμβάθυνση στο πρόσωπο του μινιατουροποιού, ο οποίος σκοπίμως καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου. Καθηλωτικό, αληθοφανές, μεθυστικό είναι τρεις λέξεις που χαρακτηρίζουν αυτό το βιβλίο - παρακαταθήκη στη σύγχρονη λογοτεχνία! Πρόσφατα μάλιστα άκουσα ότι πρόκειται να μεταφερθεί στη μικρή οθόνη!



Λίγα λόγια για το βιβλίο*

Μια φθινοπωρινή μέρα του 1686 η δεκαοχτάχρονη Νέλλα Όορτμαν χτυπά την πόρτα ενός αρχοντικού της πιο πλούσιας περιοχής του Άμστερνταμ. Έρχεται από την επαρχία για να ξεκινήσει μια νέα ζωή ως σύζυγος του εμπόρου Γιοχάννες Μπραντ. Όμως αντί για αυτόν συναντά την πικρόχολη αδελφή του, τη Μάριν. Ο Γιοχάννες δεν εμφανίζεται παρά αρκετά αργότερα και προσφέρει στη νεαρή του σύζυγο ένα παράξενο γαμήλιο δώρο: ένα κουκλόσπιτο, μια πιστή απομίμηση του σπιτιού τους. Θα το εξοπλίσει ένας ακριβοθώρητος τεχνίτης, του οποίου οι λιλιπούτειες δημιουργίες καθρεφτίζουν με τρόπο απροσδόκητο τις αληθινές ζωές τους…

Το περίκλειστο σύμπαν του οίκου των Μπραντ αρχικά βυθίζει τη Νέλλα στο σκοτάδι, καθώς όμως ανακαλύπτει ένα ένα τα μυστικά του, συνειδητοποιεί πως όλοι τους διατρέχουν ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο... Υπέροχο, μεθυστικό και γεμάτο αγωνία, το Κουκλόσπιτο αποτελεί μια συγκλονιστική ιστορία αγάπης και εμμονής, προδοσίας και εξιλέωσης, μια ιστορία που ακροβατεί ανάμεσα σε αυτό που φαίνεται και σε αυτό που είναι πραγματικά.

Η Jessie Burton γεννήθηκε το 1982. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Central School of Speech and Drama, ενώ εργάστηκε ως διοικητική υπάλληλος στο City. Πλέον ζει στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, όχι μακριά από εκεί που μεγάλωσε. Το Κουκλόσπιτο (The Miniaturist, 2014, Βιβλίο της χρονιάς των βιβλιοπωλείων Waterstones, Βιβλίο της χρονιάς της εφ. Observer, National Book Awards New Writer 2014) είναι το πρώτο της μυθιστόρημα και ένα από τα μεγαλύτερα μπεστσέλερ των τελευταίων χρόνων, ενώ μεταφράστηκε σε περισσότερες από 35 γλώσσες. 

«Εντυπωσιακό ξεκίνημα – βαθιά ατμοσφαιρικό, συμπαρασύρει τον αναγνώστη στη δαιδαλώδη πλοκή του». Deborah Moggach, συγγραφέας του Tulip Fever

«Το Κουκλόσπιτο αποτελεί σπάνιο φαινόμενο –ένα εξαιρετικό λογοτεχνικό βιβλίο και παράλληλα ένα πραγματικό page-turner. Καθηλωτικό, μαγευτικό και γεμάτο εκπλήξεις, το είδος του βιβλίου που μας υπενθυμίζει τους λόγους που αγαπάμε την ανάγνωση». S.J. Watson

«Ταξιδεύει τον αναγνώστη ολοκληρωτικά. Ο λόγος της Burton σαγηνεύει, καθώς μια πλημμυρίδα πλοκής αιχμαλωτίζει με αμείωτη αγωνία. Το πρώτο πράγμα που άθελά μου σκέφτηκα να κάνω ολοκληρώνοντας το βιβλίο της είναι να το ξαναπιάσω από την αρχή». Hannah Kent, Συγγραφέας του Burial Rites

«Εξαιρετικό μυθιστόρημα: ακαταμάχητοι χαρακτήρες, συγκλονιστική πλοκή, απολαυστικός λόγος». Nathan Filler, συγγραφέας του The Shock of the Fall

*Πηγή και εικόνες: Εκδόσεις Πατάκη. Απόσπασμα του βιβλίου εδώ.


Σε συνεργασία λοιπόν με τις Εκδόσεις Πατάκη προσφέρουμε δύο αντίτυπα από το μυθιστόρημα "Το κουκλόσπιτο" της Jessie BurtonΝα ευχαριστήσω θερμά τις Εκδόσεις Πατάκη, που προσφέρουν τα δώρα!

Για να πάρεις μέρος στο giveaway:

Υποχρεωτικοί όροι
1. Δείξε την αγάπη σου με δημόσιο like στις σελίδες 
Εκδόσεις Πατάκη και Όμορφη μέσα έξω στο facebook. 
(Δες εδώ πώς θα κάνεις το like σου δημοσίως ορατό!)

2. Δημόσια κοινοποίηση (αυστηρά μόνο μία φορά) στη φωτογραφία που θα βρεις εδώ.

3. Συμπλήρωσε τη φόρμα συμμετοχής που θα βρεις παρακάτω. 

Προαιρετικοί όροι για επιπλέον συμμετοχές
Ακολούθησέ με στο Google+ και στο Instagram.



Γενικοί όροι διαγωνισμού:
  • Η διάρκεια του διαγωνισμού είναι μέχρι τις 4/5 και η κλήρωση θα γίνει μέσω του miniwebtool.com.  
  • Οι τυχεροί θα ειδοποιηθούν με email και θα πρέπει να κατοχυρώσουν τα δώρα τους εντός 2 ημερών, αλλιώς η κλήρωση θα επαναληφθεί. 
  • Αν οι τυχεροί είναι κάτοικοι Αθηνών, θα παραλάβουν τα δώρα τους από το Βιβλιοπωλείο Πατάκη (Ακαδημίας 65, Αθήνα), ενώ αν είναι από την περιφέρεια, θα τους αποσταλούν δωρεάν ταχυδρομικώς από τις Εκδόσεις Πατάκη
  • Ο διαγωνισμός ισχύει μόνο για κατοίκους Ελλάδας άνω των 18 ετών. 
  • Επιτρέπεται μία συμμετοχή ανά άτομο και email / προφίλ facebook. 
  • Τα δώρα είναι προσωπικά, αμεταβίβαστα και δεν ανταλλάσσονται με χρήματα ή άλλα είδη. 
  • Η συμμετοχή στο διαγωνισμό προϋποθέτει ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων των όρων του διαγωνισμού. 
Καλή επιτυχία

Και μην ξεχνάς ότι "τίποτα δεν είναι, όπως φαίνεται"!



Χορηγοί επικοινωνίας:
luckyduck.gr
www.MyDiagonismoi.gr
nethall.gr
saveandwin.gr

Update 5/5:
Καλό μήνα και χρόνια πολλά! Οι δύο τυχερές που κερδίζουν από ένα αντίτυπο 
του βιβλίου "Το κουκλόσπιτο" της Jessie Burton από τις Εκδόσεις Πατάκη είναι οι 
ερμιονη τσαπακιδου και Stelios Eirini Kavvalos Maniakoudaki!
Συγχαρητήρια και καλοδιάβαστα! Οι τυχερές θα ειδοποιηθούν με email και θα έχουν περιθώριο 2 ημερών να μου απαντήσουν, αλλιώς η κλήρωση θα επαναληφθεί. 
Ευχαριστώ πολύ για τη μεγάλη συμμετοχή και επιστρέφω με δώρα εξωτερικής ομορφιάς αυτήν τη φορά!



9 σχόλια:

  1. Ευχαριστουμε πολύ!!!!
    Καλό Πάσχα με υγεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φανταστικό δώρο και θέλω τόσο πολύ να το διαβάσω. Ευχαριστούμε και Καλό Πάσχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ήθελα πολύ να το διαβάσω.
    Ευχαριστούμε πολύ
    Καλό Πάσχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπέροχη πρόταση και πολύ ωραίες φωτογραφίες :)
    Λόγω απόστασης, δεν μπορώ να κάνω αίτηση, αλλά
    θα προσπαθήσω να το διαβάσω, γιατί έχω διαβάσει
    κι άλλες καλές κριτικές. Το χειμώνα το είδα στο θέατρο!
    Τα φιλιά μου και καλή Μ.Εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και τις ευχές! Ναι είναι εθιστικό βιβλίο! Που το είδες στο θέατρο; Αγγλία μένεις; Γιατί εδώ παιζόταν παράσταση για το κουκλόσπιτο του Ίψεν! Καλή Ανάσταση με υγεία!

      Διαγραφή
    2. Μαρία μου, γράψε λάθος! Αυτό που έχω δει είναι τού Ίψεν, έχεις δίκιο, είχα πάει Αθήνα και το είδα, και όχι, δεν είμαι στην Αγγλία, είμαι εδώ! Φιλάκια :)

      Διαγραφή
  5. Υπέροχο βιβλίο, τέλειες οι φωτογραφίες. Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Thanks για το διαγωνισμό!! Φαίνεται ενδιαφέρον βιβλίο!!
    Fb: Aristofanis Smpardos
    Gfc: tavros72

    ΑπάντησηΔιαγραφή