25 Μαΐου 2014

Παγωτό γιαούρτι με μέλι

Έπιασαν οι ζέστες και ήρθε επιτέλους κι ο καιρός για παγωτό! Παγωτό όμως όχι ό,τι κι ό,τι, αλλά φτιαγμένο με υλικά που όλοι λίγο πολύ έχουμε στο σπίτι! Και κυρίως με λίγες θερμίδες γιατί προσέχουμε και τη γραμμή μας!


Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι τα εξής:
  • 2 φλυτζάνια τσαγιού γάλα φρέσκο
  • 600 γρ. γιαούρτι πλήρες στραγγιστό
  • 1/2 φλυτζάνι τσαγιού φυστίκια αιγίνης (ωμή ψίχα)
  • 1/2 φλυτζάνι τσαγιού νερό
  • 1/2 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
  • φλυτζάνι τσαγιού μέλι


Η εκτέλεση δεν είναι δύσκολη, όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας, απλώς απαιτεί αρκετό χρόνο, αν δεν έχετε παγωτομηχανή (όπως εγώ) αλλά το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει! 

Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε μια μικρή κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε στη συνέχεια το μέλι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμη μέχρι να λιώσει και το μέλι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.


Βράζουμε επίσης το γάλα σε μια άλλη κατσαρόλα για 3-4 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.


Βάζουμε τα φυστίκια αιγίνης στο μούλτι και τα χοντροκόβουμε. Τα τοποθετούμε στη συνέχεια σ' ένα ταψάκι και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 150 βαθμούς για 10 λεπτά.


Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι και ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα χτυπώντας στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ ή με σύρμα μέχρι να αφρατέψει.


Προσθέτουμε και το κρύο σιρόπι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. 


Αν διαθέτουμε παγωτομηχανή βάζουμε το μίγμα στον ειδικό κάδο και το αφήνουμε να αναμιχθεί για 45 περίπου λεπτά και έπειτα τοποθετούμε το παγωτό στην κατάψυξη για περίπου μία ώρα. 

Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή αδειάζουμε το μίγμα σε ένα μεσαίο μπολ 2 λίτρων περίπου (εγώ χρησιμοποίησα 2 μπολ του 1 κιλού το καθένα για να είναι πιο εύκολο το ανακάτεμα καθώς θα παγώνει) και το βάζουμε στην κατάψυξη. Μετά από μία ώρα το βγάζουμε και το χτυπάμε για 5 λεπτά με το μίξερ ή με σύρμα. Ξανατοποθετούμε το παγωτό στην κατάψυξη και κάθε μιάμιση ώρα το βγάζουμε και το ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να σπάσουν τα κρυσταλλάκια του και να αποκτήσει απαλή υφή. Όταν δούμε ότι έχει αρχίσει να παγώνει αρκετά βάζουμε και τα φυστίκια αιγίνης και ανακατεύουμε να πάνε παντού. Εμένα έκανε γύρω στις 7-8 ώρες να παγώσει και την επόμενη μέρα η υφή του ήταν όντως αρκετά απαλή!


Γαρνρίρουμε με τριμμένα φυστίκια αιγίνης και μέλι (προαιρετικά). Εγώ επειδή είχα φρέσκιες φράουλες στο ψυγείο επέλεξα να βάλω αυτές κι όχι επιπλεόν μέλι! 


Η συγκεκριμένη συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου (δείτε εδώ).
Καλή σας όρεξη!

2 σχόλια:

  1. Αυτή τη συνταγή δεν την ήξερα, και οπωσδήποτε θα τη δοκιμάσω, μόνο που θα βάλω σκέτο μέλι, χωρίς ζάχαρη... Φιλάκια! (από το πάρτυ του Momma's Daily Life)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολυ ενδιαφέρουσα συνταγή! μπαίνει στα υπόψη σίγουρα! ευχαριστώ για την συμμετοχή σου στο λινκ παρτι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή