21 Δεκεμβρίου 2021

Η τελευταία γουλίτσα: Βιβλιοκριτική

Στη σημερινή βιβλιοκριτική φιλοξενώ με μεγάλη μου χαρά το ολοκαίνουριο βιβλίο "Η τελευταία γουλίτσα" της Μαρίνας Πλούμπη, από τις Εκδόσεις Sweet Serendipities! 

"Η τελευταία γουλίτσα" είναι το πρώτο παιδικό βιβλίο που κυκλοφορεί στα ελληνικά με θέμα τον ομαλό και όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο αποθηλασμό των νηπίων. Η συγγραφέας του βιβλίου, έχοντας ήδη εμπειρία ως θηλάζουσα μητέρα, αποφάσισε να γράψει η ίδια ένα βιβλίο για το συγκεκριμένο θέμα, όταν διαπίστωσε την έλλειψη ανάλογων τίτλων στα ελληνικα! 

Ηρωίδα του βιβλίου "Η τελευταία γουλίτσα" είναι η μικρή Σοφία που από μωρό λατρεύει να πίνει το γάλα της μαμάς της καθημερινά. Όμως καθώς η Σοφία μεγαλώνει και αφού έχει αρχίσει να τρώει και στερεές τροφές, η ανάγκη της για καθημερινό γάλα αρχίζει να μειώνεται σταδιακά, αν και συχνά στεναχωριέται και συμβαίνουν πισωγυρίσματα! Έτσι η μαμά της Σοφίας κάνει μαζί της μια συμφωνία να πίνει κάθε φορά μόνο δέκα γουλίτσες από το γάλα της μαμάς, οι οποίες σιγά σιγά γίνονται όλο και πιο λίγες, μέχρι που κάποια στιγμή φτάνουμε στην τελευταία γουλίτσα! Σε όλη αυτήν τη διαδικασία αποθηλασμού έχει ενεργό ρόλο και ο μπαμπάς της Σοφίας! 

Το κείμενο του βιβλίου "Η τελευταία γουλίτσα" είναι γραμμένο σε ομοιοκατάληκτο λόγο, ώστε να ακούγεται πιο όμορφα και ρυθμικά σε παιδικά αυτάκια και να αποτυπώνεται πιο εύκολα από παιδικά μυαλουδάκια! Η δε εικονογράφηση της Ειρήνης Θάνου έχει αποτυπώσει με παστέλ αποχρώσεις όλα εκείνα τα συναισθήματα που αποπνέει το κείμενο μέσα στις σελίδες του αλλά και στο εξώφυλλο, όπως συγκίνηση, αγωνία, υπομονή, στεναχώρια, χαρά, αγάπη, τρυφερότητα, στοργή, κ.α. 

Κλείνοντας θα ήθελα να δώσω θερμά συγχαρητήρια στη Μαρίνα Πλούμπη για την ιδέα της και την πρωτοβουλία της να καταπιαστεί με ένα τόσο ευαίσθητο θέμα που αποτελεί συχνά θέμα - ταμπού, όπως ο ομαλός αποθηλασμός των νηπίων, ενώ επίσης θα ήταν ευχής έργο να γράφονται πιο συχνά βιβλία για τόσο ευαίσθητα θέματα, όπως ο αποθηλασμός των νηπίων! 

Καλοτάξιδο να είναι, Μαρίνα μου, και να βοηθήσει κάθε παιδάκι και κάθε θηλάζουσα μαμά εκεί έξω... 

Θα βρείτε το βιβλίο εδώ


Και μην ξεχνάς:
Ακολούθησέ με σε Facebook και Instagram, για να μη χάνεις κανένα νέο post!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου