11 Οκτωβρίου 2017

Back to school beauty #7

Τα σχολεία άνοιξαν πριν ένα μήνα, όμως το back to school beauty #7 είναι το μάθημα ομορφιάς που άργησε λίγο να ξεκινήσει, για να κάνει τη διαφορά! Εξάλλου ένα σχολείο ομορφιάς έχει τους δικούς του κανόνες που δε γνωρίζουν από κουδούνια και πρωινά ξυπνήματα...


Έβδομο Μάθημα

Στο προηγούμενο μάθημα είχαμε μιλήσει για το τρίτο βήμα της καθημερινής Περιποίησης Προσώπου (skin care), δηλαδή την ενυδάτωση, και πιο συγκεκριμένα για το πρώτο από τα δύο επιμέρους βήματά της: το serum ή αλλιώς ορό. Σειρά έχει σήμερα το δεύτερο επιμέρους βήμα ενυδάτωσης: η ενυδατική κρέμα

Η ενυδατική κρέμα ολοκληρώνει την καθημερινή "ιεροτελεστία" της περιποίησης που προσφέρουμε στην επιδερμίδα του προσώπου μας και για κανένα λόγο δεν πρέπει να την παραλείπουμε. Ενυδατώνει τις ανώτερες / εξωτερικές στιβάδες της επιδερμίδας και ταυτόχρονα προστατεύει από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, ενώ μπορεί να διαθέτει και φίλτρα αντηλιακής προστασίας και συστατικά που αποτρέπουν τη δημιουργία ελεύθερων ριζώνΜια ενυδατική κρέμα επίσης βοηθά την επιδερμίδα να γίνει πιο απαλή, ελαστική, σφριγηλή, λαμπερή και με υγιή όψη, ενώ πιθανότατα έχει και επιπλέον δράση για πιο στοχευμένες ανάγκες της επιδερμίδας: αντιγηραντική, αντιρυτιδική, συσφικτική, θρεπτική, επανορθωτική, αναδομητική, αναπλαστική, αντιοξειδωτική, αναζωογονητική, καταπραϋντικη, εξισορροπιστική, κλπ. 
Η επιλογή της κατάλληλης ενυδατικής κρέμας γίνεται με βάση τον τύπο της επιδερμίδας μας σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες ανάγκες της και τις συνήθειές μας, αλλά και με βάση την εποχή (χειμώνα - καλοκαίρι) ή ειδικές περιόδους / καταστάσεις της ζωής μας, όπως εγκυμοσύνη, λοχεία, εμμηνόπαυση, χρήση φαρμάκων, έντονο στρες κλπ. Το χειμώνα συνήθως επιλέγουμε πιο θρεπτικές κρέμες, ενώ το καλοκαίρι αρκούμαστε σε ελαφριές ενυδατικές ή ορούς περιποίησης. Κατά την εγκυμοσύνη, τη λοχεία και την εμμηνόπαυση παρατηρούνται ορμονικές διακυμάνσεις και αλλαγές που συχνά δημιουργούν πανάδες και δυσχρωμίες, οπότε επιβάλλεται η αντικατάσταση της ενυδατικής κρέμας με άλλη πιο κατάλληλη ή με μία που να έχει όσο το δυνατόν πιο φυσικά συστατικά για την έγκυο και τη θηλάζουσα! Επιπλέον όλοι οι τύποι επιδερμίδας έχουν ανάγκη από καθημερινή ενυδάτωση, ακόμη και η λιπαρή, εκτός από επιδερμίδες με ακμή που εκείνες απαιτούν παρακολούθηση από δερματολόγο και κατάλληλη θεραπεία!


Οι ενυδατικές κρέμες χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες ανάλογα με τις ώρες που χρησιμοποιούνται: κρέμες ημέρας, κρέμες νύχτας και κρέμες 24ώρου. 

Η κρέμα ημέρας, όπως λέει και το όνομά της, φοριέται το πρωί ή τις ώρες που υπάρχει ηλιοφάνεια, είναι συνήθως ελαφριάς σύνθεσης, για να απορροφάται πιο εύκολα και να συνεργάζεται καλύτερα με τα υπόλοιπα προϊόντα (make up, αντηλιακή κρέμα, μακιγιάζ), χωρίς να επιβαρύνει την επιδερμίδα, ενώ συνήθως περιέχει και δείκτη προστασίας, τον οποίο αναφέρει ευκρινώς πάνω στη συσκευασία. Μια κρέμα ημέρας ενυδατώνει την επιδερμίδα προστατεύοντας από τις εξωτερικές επιθέσεις, τη ρύπανση και το περιβαλλοντικό στρες, ενώ βοηθά το δέρμα να παραμένει νεανικό, λαμπερό και ελαστικό. Επίσης υπάρχουν και πιο εξελιγμένες ενυδατικές κρέμες που περιέχουν και χρώμα για μέτρια κάλυψη των ατελειών της επιδερμίδας (BB Cream). Μπορεί βέβαια μια κρέμα ημέρας να φορεθεί και τη νύχτα από μικρότερες ηλικίες που θέλουν απλή ενυδάτωση και η επιδερμίδα τους δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες ανάγκες. Ιδανικά η χρήση κρέμας ημέρας πρέπει να αρχίζει από την ηλικία των 20 ετών. 

Η κρέμα νύχτας εφαρμόζεται μόνο νύχτα, έχει πιο πλούσια και θρεπτική σύνθεση που απορροφάται πιο αργά προσφέροντας βαθιά ενυδάτωση και ταυτόχρονα επανορθωτική, αναπλαστική και αναδομητική δράση κατά τη διάρκεια του ύπνου, ενώ συνήθως εμπεριέχει φωτοευαίσθητα συστατικά (ρετινόλη, βιταμίνη C και Ε κ.α.) που δεν επιτρέπεται να έρθουν σε άμεση επαφή με το ηλιακό φως για αποφυγή δυσχρωμιών και λεκέδων. Επίσης η κρέμα νύχτας συμβάλλει στην αποτοξίνωση της επιδερμίδας και στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών ενεργοποιώντας τον μηχανισμό της κυτταρικής ανανέωσης και τη δημιουργία κολλαγόνου, καθώς η επιδερμίδα ξεκουράζεται και είναι πιο δεκτική σε πολύτιμα συστατικά, όσο εμείς κοιμόμαστε. Η χρήση κρέμας νύχτας συνήθως επιβάλλεται από την ηλικία των 40-45 ετών ή και νωρίτερα, από τα 25-30, αν υπάρχει υπερβολική ξηρότητα για πρόληψη της πρόωρης γήρανσης.

Τέλος η κρέμα 24ώρου μπορεί να φορεθεί είτε πρωί είτε βράδυ, αφού προσφέρει την ίδια ενυδάτωση όλες τις ώρες, όμως το πρωί πρέπει απαραιτήτως στη συνέχεια να εφαρμόζεται και αντηλιακή κρέμα. Είναι ιδανική λύση για τις εργαζόμενες ή πολυάσχολες μητέρες, που δεν έχουν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους, για να περιποιηθούν την επιδερμίδα τους και αρκούνται σε μία μόνο εφαρμογή τη μέρα.


Tip: Εφάρμοσε την ενυδατική κρέμα αμέσως μετά τον καθαρισμό, για να "κλειδώσεις" την υγρασία στην επιδερμίδα σου!



Και μην ξεχνάς:
Ακολούθησέ με σε FacebookInstagram και Google+, για να μη χάνεις κανένα νέο post!

4 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Αν δεν σου άρεσαν ως αισθητικός που είσαι, Μαράκι, θα ανησυχούσα! Φιλιά!!

      Διαγραφή
  2. Πάρα πολύ ενδιαφέρον post και πολύ βοηθητικό για όσες μπαίνουν τώρα στον κόσμο της ομορφιάς!

    Φιλάκια ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που βοηθάω, όσο μπορώ, με τα συγκεκριμένα μαθήματα ομορφιάς, Αγγελική! Φιλιά κι ευχαριστώ για το σχόλιο!

      Διαγραφή