19 Ιουλίου 2017

Συνέντευξη με τη Φρόσω Αποστόλου

Συνεχίζω με μια συνέντευξη με τη Φρόσω Αποστόλου σήμερα! Επιτρέψτε μου να σας συστήσω μια νέα αλλά πολλά υποσχόμενη συγγραφέα!


Κυρία Αποστόλου, καλωσορίσατε στο blog "Όμορφη μέσα έξω". Περίπου από ποια ηλικία και μετά αρχίσατε να καταγράφετε τις σκέψεις σας; 

Περίπου από την ηλικία των δέκα ετών. Οι γονείς μου μου δώρισαν ένα όμορφο ημερολόγιο, όπου έγραφα τις σκέψεις μου, όμως παράλληλα θυμάμαι πως έγραφα μικρές ιστοριούλες.

Υπήρξαν περίοδοι στη ζωή σας, που νιώθατε πιο επιτακτική την ανάγκη να γράψετε; 

Όταν κατακλύζομαι από έντονα συναισθήματα ή όταν τα ερεθίσματα που λαμβάνω με έχουν πλημμυρίσει και απαιτούν να γραφτούν.

Η συγγραφή τι σημαίνει για εσάς; Ποιο είδος της σας εκφράζει περισσότερο;

Η συγγραφή είναι τρόπος επικοινωνίας και επιτακτική ανάγκη. Δε θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς αυτή, γιατί είναι κομμάτι του εαυτού μου.
Το μυθιστόρημα είναι το είδος που με εκφράζει περισσότερο στη συγκεκριμένη φάση της ζωής μου, γιατί θέλω να καταγράφω τις ιστορίες που γεννάει το μυαλό μου και μέσα από αυτές να θέτω κάποια ερωτήματα για τη ζωή και να θίγω ζητήματα που λίγο ή πολύ μας απασχολούν όλους.

Έχετε δεχτεί επιρροές από κάποιον ή κάποιους συγγραφείς / ποιητές; Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας συγγραφέας / ποιητής;

Πιστεύω πως όλοι όσοι ασχολούνται με τη γραφή δέχονται επιρροές. 
Είναι δύσκολη ερώτηση, καθώς θαυμάζω πολλούς συγγραφείς. Η αγαπημένη μου είναι η Ιζαμπέλ Αλιέντε, ενώ ο αγαπημένος μου ποιητής είναι ο Κωνσταντίνος Καβάφης.

Τι θα συμβουλεύατε σε όποιον σκέφτεται να εκδώσει για πρώτη φορά κάποιο λογοτεχνικό έργο του, αλλά διστάζει λόγω της οικονομικής κρίσης;

Η οικονομική κρίση δεν πρέπει να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα των ονείρων μας. Αν πέσουμε σε αυτή την παγίδα, η ζωή μας θα περάσει περιμένοντας μια ατέλειωτη κρίση να τελειώσει.
Η δική μου συμβουλή λοιπόν είναι πως, αν είναι αυτό που πραγματικά θέλει, να προχωρήσει, να συνεχίσει να παλεύει γι’ αυτό που αγαπά, να δουλεύει και όλα θα έρθουν.

Ποια θα πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά εκείνου που ασχολείται με τη συγγραφή;

Δε νομίζω πως υπάρχουν πρέπει. Κάθε συγγραφέας έχει τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα. Το μόνο που θα μπορούσα να προσθέσω είναι μια φράση του δοκιμιογράφου Κωστή Παπαγιώργη που διάβασα κάποτε: «Όποιος δεν είναι άρρωστος μ’ αυτό που κάνει, δεν αξίζει να διαβάζεται».

Μιλήστε μας για το πρώτο σας βιβλίο. Ποια είναι η πηγή εμπνευσής του και τι προσδοκίες έχετε από αυτό;

Το πρώτο μου βιβλίο είναι το μυθιστόρημα "Η καγκελόπορτα της αγάπης". Έγραψα την ιστορία μιας πολύ ξεχωριστής γυναίκας, της Αμαλίας, η οποία είναι μια ζωγράφος που ζει μόνη, δίχως να έχει δημιουργήσει οικογένεια, μα έχοντας υπό την προστασία της τρία μικρά κορίτσια: την ανιψιά της Δέσποινα και τις αδερφικές φίλες της Ελένη και Σοφία. Η Αμαλία υποκαθιστά πολλές φορές τον ρόλο των γονέων, καθώς γίνεται το χέρι απ’ το οποίο πιάνονται οι κοπέλες στις δύσκολες στιγμές της ζωής τους και ιδιαίτερα στη μετάβαση από την εφηβεία στην ενηλικίωση. Τελικά η καθεμία διαλέγει το δικό της μονοπάτι, σκοτεινό ή φωτεινό, και το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει το παρελθόν της θείας Αμαλίας διαλύεται κι ένας μεγάλος έρωτας αναδύεται από τα έγκατα του παρελθόντος…
Μέσα από το βιβλίο αυτό θέλησα να μιλήσω για θέματα που απασχολούν τον σημερινό άνθρωπο: Οι γονείς που διώχνουν τα παιδιά τους, δίχως να το αντιλαμβάνονται, οι σχέσεις που δοκιμάζονται, η δύσκολη εποχή που διανύουμε και φυσικά ο έρωτας.

Πόσος χρόνος χρειάστηκε, για να το γράψετε;

Περίπου ενάμισης χρόνος.

Ποιο είναι το πρώτο άτομο που διάβασε ολοκληρωμένο το βιβλίο σας και γιατί;

Είναι η ξαδέρφη μου που είναι και ο πρώτος άνθρωπος που διαβάζει ό,τι γράφω. Πρώτον, γιατί είναι από τους αγαπημένους μου ανθρώπους, έπειτα, γιατί εμπιστεύομαι απόλυτα την κρίση της και εκτιμώ την ειλικρίνειά της.

Θέμα του μυθιστορήματός σας είναι ο έρωτας κι η φιλία. Ποια από τις δύο έννοιες είναι πιο σημαντική για εσάς; 

Ο έρωτας είναι πηγή ζωής και ενέργειας, όμως δυστυχώς ή ευτυχώς δεν κρατάει για πάντα. Η αγάπη κι η συντροφικότητα όμως είναι κάτι που μπορεί να μείνει. Για ‘μένα η αγάπη κι η φιλία είναι εξίσου σημαντικές έννοιες στη ζωή μου.

Στο βιβλίο σας κεντρική ηρωίδα είναι μια γυναίκα, η Αμαλία, η οποία πλαισιώνεται κυρίως από τρία νεαρά κορίτσια. Υπάρχει ανάμεσά τους κάποιος χαρακτήρας που αντικατοπτρίζει στοιχεία αληθινού προσώπου ή όλα τα πρόσωπα του βιβλίου είναι καθαρά προϊόν μυθοπλασίας; 

Όλα τα πρόσωπα είναι προϊόντα μυθοπλασίας, όμως έχουν κλέψει κάτι από δικούς μου ανθρώπους.

Ποιον ήρωα του βιβλίου συμπαθήσατε ή ενδεχομένως αντιπαθήσατε και γιατί; 

Δεν μπορώ να πω πως τους συμπάθησα. Θα πως πως τους αγάπησα, όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται. Δεν αντιπάθησα κανέναν, τους δικαιολογώ όλους!

Το τέλος του βιβλίου ήταν προαποφασισμένο ή προέκυψε στην πορεία συγγραφής της ιστορίας; 

Προέκυψε κατά τη διάρκεια της συγγραφής, όπως μου συμβαίνει πάντα.

Η καγκελόπορτα της αγάπης αγαπήθηκε πολύ γρήγορα από το αναγνωστικό κοινό και ήδη ανατυπώθηκε για 2η φορά. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το συστατικό επιτυχίας του βιβλίου σας;

Ίσως να είναι που το έκανα με τόση πολλή αγάπη. Σίγουρα όμως αγαπήθηκε, γιατί οι αναγνώστες βρήκαν κάτι μέσα στις σελίδες του που το αναζητούσαν κι αυτό με κάνει πολύ χαρούμενη.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, αποτελείτε μέλος της βορειοελλαδίτικης δράσης "Το ράφι της αγάπης", που δημιουργεί δανειστικές βιβλιοθήκες σε χώρους που εμπλέκονται ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Τι συναισθήματα έχετε από τη μέχρι τώρα συμμετοχή σας στη δράση και τι μήνυμα θα θέλατε να περάσετε στο αναγνωστικό κοινό;

Νιώθω πολύ τυχερή που είμαι μέλος στο "Ράφι της Αγάπης", γιατί μου δίνεται η δυνατότητα να βάζω κι εγώ το δικό μου λιθαράκι, για να δημιουργηθεί κάτι όμορφο κι ωφέλιμο μέσα από κάτι που αγαπώ τόσο πολύ, το βιβλίο!
Αυτό που θα ήθελα να πω στους αναγνώστες είναι πως όλοι μπορούμε να προσφέρουμε τη βοήθειά μας με κάποιον δικό μας ξεχωριστό τρόπο. Ψάξτε και είμαι σίγουρη πως θα βρείτε τον δικό σας!
Όσο για τη δράση μας μπορείτε να ενημερωθείτε στη σελίδα μας στο Facebook "Το Ράφι της Αγάπης".

Κυρία Αποστόλου, σας ευχαριστώ θερμά για την τιμή να απαντήσετε στις ερωτήσεις μου! Εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία σε κάθε σας ενασχόληση, να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο σας και να σας οδηγήσει σε νέες, συγγραφικές θάλασσες με απάνεμα νερά!


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Η Αμαλία ζει μόνη στο σπίτι με την ολάνθιστη παραδεισένια αυλή και την καγκελόπορτα που αναγγέλλει την είσοδο των αγαπημένων της. Κι εκεί, ανάμεσα στα μυριάδες λουλούδια, μια πήλινη γλάστρα μ’ ένα έργο ζωγραφικής.
Ήρεμη, γενναιόδωρη, χαμογελαστή, με μια τεράστια αγκαλιά για όλους και περισσότερο για τρία μικρά κορίτσια. Η ανιψιά της, Δέσποινα, και οι δύο φίλες της, Ελένη και Σοφία, την έχουν πάντα πλάι τους, φύλακα-άγγελο σε κάθε στραβοπάτημα, σε κάθε επικίνδυνη στροφή της ζωής. Όσο όμως τα κορίτσια μεγαλώνουν, ο έλεγχος χάνεται. Η Αμαλία παλεύει για να κρατήσει τις ισορροπίες υποκαθιστώντας τον ρόλο των γονέων, ενώ ένας μεγάλος έρωτας αναδύεται από τα έγκατα του παρελθόντος ξυπνώντας μνήμες και αισθήσεις.
Θα καταφέρει η Αμαλία να εμποδίσει την καταστροφή που έρχεται; Θα λυθεί ποτέ η απορία των κοριτσιών, ποιος είναι ο άντρας στην πήλινη γλάστρα, γιατί εξαφανίστηκε από τη ζωή της Αμαλίας και γιατί εκείνη δεν επιδίωξε ποτέ να κάνει οικογένεια;
Ένα μυθιστόρημα που υμνεί τον έρωτα και τη φιλία.


Βιογραφικό:

Η Φρόσω Αποστόλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων στο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και έκανε εξειδίκευση στο παθολογοανατομικό εργαστήριο του Γ.Ν. Παπαγεωργίου. Η λογοτεχνία την κέρδισε από την παιδική της ηλικία. Διάφορες ιστορίες γεννιούνταν στο μυαλό της και ξεκίνησε να τις καταγράφει, ώσπου κατάλαβε πως η συγγραφή είναι ένα κομμάτι του εαυτού της που χωρίς αυτό η ζωή της θα ήταν άνοστη. Έτσι, το 2011 ολοκλήρωσε το πρώτο της ανέκδοτο μυθιστόρημα με τίτλο "Η νοσταλγία των αρωμάτων". Είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος και ιδρυτικό μέλος της ομάδας "Το Ράφι της Αγάπης", που το 2016 δημιούργησε την πρώτη δανειστική βιβλιοθήκη στον Σύλλογο Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία στη Θεσσαλονίκη. Όνειρό της είναι να κρατά συντροφιά στους αναγνώστες μέσα από τα πονήματά της και να μιλά για φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας και την ελληνική οικογένεια. "Η καγκελόπορτα της αγάπης" είναι το πρώτο της μυθιστόρημα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή. 

Μπορείτε να βρείτε τη Φρόσω Αποστόλου στη σελίδα της στο Facebook ή στο blog της Λογοτεχνικά Ταξίδια, ενώ το βιβλίο της "Η καγκελόπορτα της αγάπης" θα το βρείτε και εδώ


Και μην ξεχνάς:

Ακολούθησέ με σε FacebookInstagram και Google+, για να μη χάνεις κανένα νέο post!

2 σχόλια:

  1. Δεν το έχω διαβασει αλλα πολυ θετικό να στηρίζουμε νεους συγγραφεις...υπεροχη συνεντευξη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο! Όντως είναι πολύ καλό να τους στηρίζουμε και να τους δείχνουμε την αγάπη μας!

      Διαγραφή