24 Ιουνίου 2017

Το Ράφι της Αγάπης

Εγκαινιάζουμε σήμερα μια νέα στήλη στο blog που θα φέρει τον τίτλο "Συνεντεύξεις". Το βάπτισμα του πυρός γίνεται με τη συνέντευξη που πολύ ευγενικά μας παραχώρησε η συγγραφέας και ποιήτρια Εύα Παυλίδου για τη δράση "Το Ράφι της Αγάπης"!


Ως φιλόλογος όλα αυτά τα χρόνια που διαβάζω βιβλία, πάντα ονειρευόμουν τη στιγμή εκείνη που θα ζητούσα μια συνέντευξη από ανθρώπους που επίσης λατρεύουν το γράψιμο, το διάβασμα, τα βιβλία! Και να που ήρθε η πολυπόθητη αυτή στιγμή και συνομιλώ με έναν άνθρωπο που μέσα από τη φιλαναγνωσία, τη συγγραφή και τον πόνο θέλησε να δώσει αγάπη σε όλους, όσοι τη χρειάζονται!

Κυρία Παυλίδου, καλωσορίσατε στο "Όμορφη μέσα έξω". Πείτε μας με δυο λόγια τι ακριβώς είναι το "Ράφι της Αγάπης" και πώς προέκυψε το όνομά του;

Σας ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία. Το "Ράφι της Αγάπης" είναι μια δράση που σκοπό έχει τη δημιουργία δανειστικών βιβλιοθηκών σε χώρους που εμπλέκονται ασθενείς με χρόνιες παθήσεις. Τα βιβλία εκτός από ψυχαγωγία προσφέρουν και ανακούφιση σε ανθρώπους με χρόνιους πόνους, οπότε στα Ράφια αυτά δεν τοποθετούμε απλώς τα βιβλία, αλλά όλη μας την αγάπη σε εκείνους που μάχονται για τη ζωή. 

Ποια ήταν η αφορμή να οραματιστείτε αυτή τη δράση δημιουργίας βιβλιοθηκών; Έχετε δηλαδή κάποιο προσωπικό βίωμα που σας ώθησε προς αυτήν την κατεύθυνση;

Μέσα από τη δική μου βιωματική εμπειρία ως ασθενής και ως αναγνώστρια διαπίστωσα πως τα βιβλία μού κράτησαν συντροφιά τις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής μου. Κάτι που συμβαίνει μέχρι και σήμερα βέβαια. Άλλωστε έχει αποδειχθεί και με επιστημονικές έρευνες πως η ανάγνωση συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων.

Πότε συλλάβατε χρονικά την ιδέα να δημιουργήσετε το "Ράφι της Αγάπης" και πόσος καιρός χρειάστηκε τελικά, μέχρι να αποκτήσει οντότητα η δράση αυτή; 

Τον Απρίλιο του 2016 γεννήθηκε η ιδέα στο μυαλό μου. Βρισκόμουν σε κρίση και ολοκλήρωνα το υπέροχο βιβλίο "Μέχρι το πέμπτο σκαλοπάτι" της Τζίνας Ψάρρη που αφορά τη γυναικεία κατάθλιψη. Τότε κατάλαβα πόσο πολύ με βοηθούσε και απάλυνε τον σωματικό πόνο. Έτσι το μοιράστηκα με ομότεχνους και γίναμε μια μεγάλη παρέα. Η συλλογή των βιβλίων διήρκησε 4 μήνες κι η ανταπόκριση των λογοτεχνών ξεπερνούσε κάθε προσδοκία!

Συναντήσατε αντικειμενικές δυσκολίες, προκειμένου να περάσετε από το όραμα στην πράξη;

Όσο ευγενής κι αν είναι ο σκοπός μας, δυστυχώς δεν ήταν σε θέση να τον υποδεχθούν εύκολα κάποιοι φορείς. Αυτό όμως δεν μας σταμάτησε, αντίθετα μας πείσμωσε και σύντομα η αποστολή βρήκε τον δρόμο της!

Από πόσα μέλη απαρτίζεται αυτή η δράση και ποια;

Το "Ράφι της Αγάπης" βρίσκεται σε διαδικασία σύστασης συλλόγου και απαρτίζεται από εφτά γυναίκες: Νατάσσα Καραμανλή (Αντιπρόεδρος), Σοφία Χρήσταινα (Γραμματέας), Φρόσω Αποστόλου (Ταμίας), Ελενη Καρύδα (Υπεύθυνη συλλογής και συντονισμού), Χαρά Χρυσάφη (Υπεύθυνη ενημέρωσης διαδικτυακής πλατφόρμας), Ράνια Αγγελακούδη (Υπεύθυνη δημόσιων σχέσεων) κι εμένα (Πρόεδρος).

Από όσο γνωρίζω, ήδη βρίσκεστε στην προετοιμασία της 2ης δανειστικής βιβλιοθήκης. Υπάρχει ενδιαφέρον από συλλόγους ή οργανώσεις, για να δημιουργηθούν κι άλλες βιβλιοθήκες στο άμεσο μέλλον; 

Η αποστολή μας για φέτος αφορά τον ξενώνα καρκινοπαθών στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Όνειρό μας είναι να γεμίσουμε με ράφια αγάπης, παντού όπου υπάρχουν ασθενείς! Είμαστε βέβαιοι πως θα συνεργαστούμε με πολλούς συλλόγους.

Μπορεί γενικά κάθε βιβλιόφιλος να χαρίσει βιβλία, για να εμπλουτιστούν οι βιβλιοθήκες που δημιουργεί το "Ράφι της Αγάπης" ή απευθύνετε ανοιχτό κάλεσμα σε συγκεκριμένο μόνο κοινό; 

Μετά την ολοκλήρωση των εγκαινίων της βιβλιοθήκης μας στον ξενώνα, το αναγνωστικό κοινό θα μπορεί να επικοινωνήσει με τους υπευθύνους της αντικαρκινικής εταιρείας και να προσφέρει, όσα βιβλία επιθυμεί.

Πώς μπορεί κάποιος συγγραφέας ή ποιητής που ενδιαφέρεται να προσφέρει βιβλίο/βιβλία του να επικοινωνήσει με το "Ράφι της Αγάπης";

Όσοι επιθυμούν να μάθουν για τη δράση μας, μπορούν να μας βρουν στη σελίδα μας στο Facebook "Το Ράφι της Αγάπης", ενώ για την αποστολή των έργων τους μπορούν να επικοινωνούν με την υπεύθυνη συλλογής κα Ελένη Καρύδα στο email: elenikari08@gmail.com.

Μιλήστε μας λίγο και για τις λέσχες ανάγνωσης, που σχεδιάζετε να δημιουργήσετε στο μέλλον.

Μέσα από τη δημιουργία βιβλιοθηκών θέλουμε οι συγγραφείς μας να μπορούν να επικοινωνήσουν τα έργα τους με τους ασθενείς. Έτσι θα δημιουργήσουμε απογεύματα ανάγνωσης στους συλλόγους με έργα συγγραφέων, των οποίων τα βιβλία φιλοξενούνται στα ράφια των βιβλιοθηκών. Οι αναγνώστες-ασθενείς θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τον συγγραφέα και να συνομιλήσουν μαζί του.

Τι έχετε αποκομίσει μέχρι τώρα από την πορεία αυτής της δράσης; 

Τα συναισθήματα είναι πολλά, για να σας τα περιγράψω συνοπτικά σε λίγες γραμμές. Εκείνο όμως που θα ήθελα να κρατήσει ο κόσμος, είναι πως η αγάπη αποτελεί την κινητήριο δύναμη των πάντων! Το φάρμακο για κάθε ασθένεια. Είναι αυτή που μπορεί να μας κρατήσει ζωντανούς. Ας φροντίσουμε λοιπόν στη ζωή μας να αγαπήσουμε περισσότερο από ό,τι αγαπηθήκαμε. Για όλα αυτά και για άλλα πολλά θέλω να στείλω την αγάπη μου, σε όσους νοσούν, και σε αυτές τις υπέροχες γυναίκες που πλαισιώνουν το όραμα που λέγεται "Το Ράφι της Αγάπης" και δίνονται ολόψυχα σε αυτό!

Κυρία Παυλίδου, σας ευχαριστώ θερμά για την ξεχωριστή τιμή να απαντήσετε στις ερωτήσεις μου διαθέτοντας από τον πολύτιμο χρόνο σας! Εύχομαι ολόψυχα να έχετε σωματικές και ψυχικές δυνάμεις, για να συνεχίσετε το θεάρεστο και πολύτιμο έργο σας! 


Το Ράφι της Αγάπης*

«Αν έχεις έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται». Κικέρων

Αυτή η φράση αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη της δράσης “Το Ράφι της Αγάπης” με σκοπό τη δημιουργία βιβλιοθηκών σε χώρους που αγκαλιάζουν ασθενείς  με χρόνιες παθήσεις. Η συγγραφέας και ποιήτρια Εύα Παυλίδου οραματίστηκε αυτήν την ιδέα αντιμετωπίζοντας κι η ίδια χρόνιο νόσημα που την υποχρεώνει συχνά να παραμένει κλινήρης βρίσκοντας μόνη διέξοδο μέσα από την ανάγνωση. Σκέφτηκε ότι θα ήταν ωφέλιμο να διαδώσει  την έννοια του διαβάσματος βιβλίων, καθώς δρα ψυχοθεραπευτικά, σαν οξυγόνο στον νου, βοηθώντας τους ασθενείς. 

Με εφαλτήριο λοιπόν την αγάπη προς τον συνάνθρωπο και τη θεραπευτική ανάγνωση η εμπνεύστρια της ιδέας βρήκε γρήγορα ανταπόκριση, και με συνοδοιπόρους επτά φίλους, γραφομανείς έγιναν μια ομάδα που συγκεντρώνει βιβλία συγγραφέων και ποιητών από Ελλάδα και Κύπρο, για να εμπλουτίσουν τις βιβλιοθήκες. Αντί δηλαδή να ζητήσουν απευθείας βιβλία από εκδοτικούς οίκους, απευθύνουν κάλεσμα στους ίδιους τους δημιουργούς να χαρίσουν απλόχερα τα έργα τους δείχνοντας έμπρακτα την αγάπη τους και προσφέροντας χαρά και αφύπνιση συναισθημάτων σε όσους το έχουν ανάγκη! Η αγάπη άλλωστε κάνει θαύματα και το βιβλίο συμβάλλει κατά πολύ σε αυτό! Στα μελλοντικά ωστόσο σχέδια της ομάδας συγκαταλέγεται και η δημιουργία λεσχών ανάγνωσης, για να μπορούν να συναντιούνται οι ασθενείς με τους ίδιους τους συγγραφείς!

Η πρώτη δανειστική βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε στον Σύλλογο Οικογενειών της  Ψυχικής Υγείας (ΣΟΨΥ) στους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης, η οποία εγκαινιάστηκε στις 17/10/2016, ενώ ήδη ετοιμάζεται η δεύτερη δανειστική βιβλιοθήκη στον ξενώνα καρκινοπαθών της Αντικαρκινικής Εταιρείας Παραρτήματος Μακεδονίας - Θράκης στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχικό πλάνο ήταν η δημιουργία μίας βιβλιοθήκης κάθε χρόνο!

*Πηγή: https://issuu.com/familivesmagazine/docs/familives-magazine-june17


Update: Αφορμή, για να ξεκινήσω τις συνεντεύξεις με συγγραφείς-ποιητές, στάθηκε η βιβλιόφιλη φίλη Νεκταρία Πουλτσίδη από το blog Θεματοφύλακες λόγω τεχνών και την ευχαριστώ θερμά για την παρακίνηση!

Και μην ξεχνάς:

Ακολούθησέ με σε FacebookInstagram και Google+, για να μη χάνεις κανένα νέο post!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου