30 Απριλίου 2017

"Hotel Living" του Ιωάννη Πάππου: Βιβλιοκριτική & κλήρωση

Το "Hotel Living" του Ιωάννη Πάππου, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνηπροκάλεσε μεγάλη αίσθηση κερδίζοντας κοινό και κριτικούς από την πρώτη κιόλας στιγμή! Σήμερα λοιπόν έχω βιβλιοκριτική & κλήρωση για 2 αντίτυπα!


Το Hotel Living πρωτοεκδόθηκε στα αγγλικά και κατόπιν στα ελληνικά, ενώ ήταν φιναλίστ για τα βραβεία Lambda και Edmund White Debut Fiction. Ο συγγραφέας Ιωάννης Πάππος, κατάγεται από το Πήλιο, όμως ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη ως σύμβουλος επιχειρήσεων. Πρόκειται λοιπόν για την πρώτη του συγγραφική απόπειρα, γεγονός που σε κάνει να είσαι λιγάκι επιφυλακτικός με αυτό που πρόκειται να διαβάσεις! 



Λίγα λόγια για το βιβλίο*

Ο Στάθης Ρακής αφήνει το χωριό του στο Τρικέρι σπρωγμένος από την περιέργεια και την τύχη, για να βρεθεί στην Καλιφόρνια την εποχή της φούσκας των dot-coms. Επιστρέφει στην Ευρώπη για MBA και στη συνέχεια πιάνει δουλειά σε γαλαζοαίματη εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων γεμάτη golden boys, που τον οδηγεί από πελάτη σε πελάτη και από πόλη σε πόλη. Ερωτευμένος με κάποιον που είναι το άκρως αντίθετό του (οικολογία, κομουνισμός, ανταρσία...), περνάει το λίγο χρόνο που δεν είναι φυλακισμένος στο γραφείο δικαιολογώντας τις επιλογές του, λεηλατώντας το μίνι μπαρ, παλεύοντας με την αϋπνία και παραγγέλνοντας ρουμ σέρβις (φαγητό, αλλά και άλλα…) σε σουίτες στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες, στο Παρίσι και στο Λονδίνο.

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, και καθώς η οικονομία καλπάζει ξέφρενα προς την επόμενη φούσκα, ο Στάθης συμπαρασύρεται προς τα πάνω και γίνεται μάρτυρας της παρακμής και των χρηματιστηριακών οργίων που θα οδηγήσουν στην κρίση του 2008, μπλεγμένος σε ένα σκάνδαλο που έχει στηθεί γύρω του. Σε ένα χώρο διαπλεκόμενων –από συγχωνεύσεις και εξαγορές μέχρι πολεμικούς ανταποκριτές και σταρ του Χόλιγουντ–, παραμένει ο αιχμάλωτος αουτσάιντερ: υπερβολικά Έλληνας για να μείνει, υπερβολικά κυνικός για να φύγει.

Μοναδικά ξενοδοχεία, κοστούμια ραμμένα κατά παραγγελία, insider trading, γροθιές, ουσίες και γρήγορο σεξ, σε μια ιστορία αγάπης αλλά και κοινωνικής κριτικής, γραμμένη από κάποιον που έζησε τα ιλιγγιώδη χάι του επιχειρηματικού κόσμου στα ’00s και επέζησε για να πει την ιστορία από μέσα.

Πηγή: Εκδόσεις Λιβάνη


Κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ο Στάθης Ρακής, ο οποίος εγκαταλείπει το Τρίκερι, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, για να κυνηγήσει το όνειρό του αξιοποιώντας μια υποτροφία για σπουδές φυσικής στην Καλιφόρνια στις αρχές του '00. Παρότι εργάζεται ως προγραμματιστής στη Σίλικον Βάλεϊ βγάζοντας αρκετά χρήματα, τον διακατέχει ένα αίσθημα ανικανοποίητου. Αποφασίζει να συνεχίσει τις σπουδές του με ένα MBA στο διάσημο EBS στη Γαλλία, όπου εισχωρεί σε μια ισχυρή οικονομική ελίτ γόνων πλούσιων οικογενειών. Στη Γαλλία επίσης γνωρίζει και ερωτεύεται τον Έρικ, που είναι εντελώς αντίθετος χαρακτήρας από αυτόν, για χάρη του οποίου γυρίζει πίσω στην Αμερική διεκδικώντας τον σθεναρά και με οποιοδήποτε κόστος! Προσλαμβάνεται λοιπόν σε μια αμερικανική εταιρία ως σύμβουλος επιχειρήσεων δουλεύοντας πάνω σε πρότζεκτ σε διάφορες πόλεις, όπως Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Παρίσι και Λονδίνο. Ο Στάθης μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα σε γραφείο, επαγγελματικές συναντήσεις, αίθουσες συσκέψεων και χλιδάτα πάρτι ζώντας σχεδόν με μια βαλίτσα στο χέρι και αλλάζοντας διαρκώς ακριβά ξενοδοχεία και μπανγκαλόου. Η δουλειά του, όσο εύκολα του ανοίγει πόρτες, εξίσου εύκολα τον παγιδεύει πίσω από αυτές! Ιδίως μετά την οικονομική κρίση του 2008 το όνομά του εμπλέκεται σε ένα σκάνδαλο εσωτερικών εξαγορών, ενώ αρχίζει σταδιακά να χάνει φίλους και να ανακαλύπτει -όχι εντελώς ανώδυνα- το πραγματικό νόημα της ζωής και την αξία της φιλίας! 

Ο Στάθης Ρακής ζει μια ζωή γεμάτη προκλήσεις κι αντιθέσεις αναζητώντας επιβεβαίωση, ταυτότητα και παλεύοντας διαρκώς να αποδείξει ποιος είναι και κυρίως τι δεν είναι. Κι όσο πιο ψηλά ανεβαίνει στον επαγγελματικό στίβο, τόσο πιο πολύ κατρακυλά μέσα στον βούρκο, όσον αφορά στα προσωπικά του! Επιρρεπής στο ποτό, σε υπνωτικά χάπια, σε ουσίες, στο εύκολο σεξ και σε συναναστροφές με "προχώ" άτομα, ψευτοεπαναστάτες και καλλιτέχνες του Χόλιγουντ, κυνηγά χίμαιρες, μέχρι που καταλήγει να κάνει παρέα με ό,τι συνειδητά απέφευγε στο ξεκίνημα της καριέρας του κατεβαίνοντας ολοένα και περισσότερο τα σκαλοπάτια της αυτοεκτίμησης! Γίνεται "ένας κομπάρσος που ζει μέσα από ζωές τρίτων", όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται μέσα στο βιβλίο, ενώ ταυτόχρονα δοκιμάζει τα όρια των αντοχών του καταντώντας καρικατούρα του εαυτού του και αντιμετωπίζοντας τους δικούς του δαίμονες! Εξαιτίας ενός προδομένου έρωτα βιώνει τον απόλυτο μηδενισμό, την ακύρωση, το τέλμα, νιώθοντας την ανθρώπινη εξαθλίωση στα τρίσβαθα της ψυχής του, αδυνατώντας ωστόσο να αντιδράσει. Κάθε επιλογή έχει άλλωστε το τίμημά της κι ο Στάθης το γνωρίζει πολύ καλά αυτό, χωρίς να προσπαθεί διόλου να το αποφύγει. Το αντίθετο μάλιστα: Ζει (για) τα πάθη του ως το τέλος, ζει στο απόλυτο κάθε στιγμή, ρισκάρει και πληρώνει ακριβά για τις επιλογές του. 

Ο Ιωάννης Πάππος γράφει ένα μυθιστόρημα εν μέρει αυτοβιογραφικό με σύγχρονη, κοφτερή ματιά και καυστικό λόγο. Πρόκειται για μια εθιστική, μεθυστική και σέξι ιστορία αγάπης και κοινωνικής παράλληλα κριτικής με γραφή που κυλά εξωφρενικά γρήγορα! Σκηνές και αλλεπάλληλες καταιγιστικές εικόνες συνθέτουν μια σφιχτοδεμένη πλοκή που θυμίζει λίγο-πολύ σύγχρονη κινηματογραφική ταινία με κοινωνικές προεκτάσεις. Επιλέγει την πρωτοπρόσωπη αφήγηση με ευθύγραμμη σειρά και απανωτούς διαλόγους για μεγαλύτερη αμεσότητα και εξομολογητικό τόνο στον λόγο, χωρίς ωστόσο να αναλώνεται σε περιττές περιγραφές και πλατειασμούς κουράζοντας τον αναγνώστη ή επιδιώκοντας να εντυπωσιάσει. Με εκφράσεις ωμές που χτυπάνε σαν γροθιά στο στομάχι επιχειρεί να αποδώσει με υπερβολικό ρεαλισμό και σκληρότητα τη σοκαριστική αλήθεια της σύγχρονης εποχής, όπου όλα είναι ρευστά και εμπορεύσιμα. Ο συγγραφέας πλάθει τους ήρωές του έξυπνους, κυνικούς, επίμονους, μοναχικούς, φιλόδοξους, τυχοδιώκτες, ανταγωνιστές, αυτοκαταστροφικούς και εν τέλει τραγικούς. Όχι άδικα λοιπόν το Hotel Living έχει παρομοιαστεί με τον "Υπέροχο Γκάτσμπι" του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ στην πιο σύγχρονη βέβαια εκδοχή του!  


... "Έκανα μια τζούρα και θυμήθηκα τη νύχτα όταν έμαθα πως είχα πάρει υποτροφία για την Καλιφόρνια. Είχα καταλήξει στην κορυφή του βουνού, στα Χάνια, τα φώτα του Βόλου κάτω στον κόλπο να σβήνουν στην αυγή. Μια από τις λίγες φορές στη ζωή μου που νόμιζα πως ξεκαθάρισαν όλα. Θα 'φευγα από το σπίτι -απ' το νησί, απ' την απομόνωση, απ' το δυνατό αέρα που δε σ' άφηνε ν' ακούσεις και να ακουστείς-, θα 'βρισκα τον εαυτό μου. Θα μάθαινα, θα κέρδιζα, μπορεί και να 'χανα. Θα 'κανα ό,τι κάνουν οι Έλληνες, μια πάνω και μια κάτω εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια. Έναν ωκεανό μακριά, παρασυρμένος από τους Έρικ του Νέου (μου) Κόσμου -εξίσου έρημα νησιά-, απ' την κληρονομιά τους, απ' τα μερίσματα, είχα γίνει κι εγώ στέλεχος, σε κάποιο βαθμό ένα μ' αυτούς, ανταλλάσσοντας τη σιωπή στο Τρίκερι μ' αυτή της Βοστόνης. Ήταν αστείο: Τώρα που 'χα τα αρχ... να μιλήσω, δεν υπήρχε κανείς τριγύρω να μ' ακούσει. " ... (σελ. 94)



Σε συνεργασία λοιπόν με τις Εκδόσεις Λιβάνη προσφέρουμε 2 αντίτυπα του βιβλίου "Hotel Living" του Ιωάννη Πάππου! Να ευχαριστήσω σε αυτό το σημείο τις Εκδόσεις Λιβάνη για τη δωροθεσία! 


~ Για να πάρεις μέρος στο giveaway για 1 αντίτυπο του βιβλίου 
μέσω FACEBOOK:
Υποχρεωτικοί όροι
1. Like στις σελίδες Εκδόσεις Λιβάνη και Όμορφη μέσα έξω στο Facebook.
2. Δημόσια κοινοποίηση (μόνο μία φορά) στη φωτογραφία που θα βρεις εδώ.
3. Σχόλιο στη φωτογραφία που θα βρεις εδώ.

Προαιρετικοί όροι για επιπλέον συμμετοχές
Ακολούθησέ με στο Google+ και στο Instagram.


~ Για να πάρεις μέρος στο giveaway για 1 αντίτυπο του βιβλίου 
μέσω BLOG:
Υποχρεωτικός όρος
Συμπλήρωσε τη φόρμα συμμετοχής που θα βρεις παρακάτω.


Προαιρετικοί όροι για επιπλέον συμμετοχές
Ακολούθησέ με στο Google+ και στο Instagram.

*Μπορείς να πάρεις μέρος και με τους δύο τρόπους για περισσότερες πιθανότητες!



Γενικοί όροι διαγωνισμού:
  • Η διάρκεια του διαγωνισμού είναι μέχρι και τις 10/5 και η κλήρωση θα γίνει μέσω του miniwebtool.com. 
  • Θα αναδειχθεί ένας τυχερός μέσω Facebook και ένας μέσω Blog.
  • Ο τυχερός μέσω Facebook θα ειδοποιηθεί με προσωπικό μήνυμα στο Facebook, ενώ ο τυχερός μέσω Blog θα ειδοποιηθεί με e-mail, και θα πρέπει να κατοχυρώσουν τα δώρα τους εντός 2 ημερών, αλλιώς η κλήρωση θα επαναληφθεί. 
  • Αν οι τυχεροί είναι κάτοικοι Αθηνών, θα παραλάβουν τα δώρα τους από το κεντρικό βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Λιβάνη (Σόλωνος 98 & Ιπποκράτους, Αθήνα), ενώ αν είναι από την περιφέρεια, θα τους αποσταλούν δωρεάν από τις Εκδόσεις Λιβάνη!
  • Ο διαγωνισμός ισχύει μόνο για κατοίκους Ελλάδας άνω των 18 ετών.
  • Όσες συμμετοχές δεν έχουν ακολουθήσει σωστά όλους τους υποχρεωτικούς όρους ακυρώνονται.
  • Επιτρέπεται μία συμμετοχή ανά άτομο και e-mail / προφίλ Facebook.
  • Τα δώρα είναι προσωπικά, αμεταβίβαστα και δεν ανταλλάσσονται με χρήματα ή άλλα είδη. 
  • Η συμμετοχή στον διαγωνισμό προϋποθέτει ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων των όρων του διαγωνισμού.
Καλή επιτυχία!

Χορηγοί επικοινωνίας:

Update 16/5:
200 συμμετοχές μέσω Facebook > Τυχερός: Sertan Faslι

56 συμμετοχές μέσω Blog > Τυχερός: Ζαχαριαδάκης Χριστόφορος

Συγχαρητήρια και στους δυο και καλοδιάβαστα! Ο τυχερός από το Facebook θα ειδοποιηθεί με προσωπικό μήνυμα στο Facebook, ενώ ο τυχερός από το Blog θα ειδοποιηθεί με e-mail. Οι τυχεροί θα πρέπει να κατοχυρώσουν τα δώρα τους εντός 2 ημερών, αλλιώς η κλήρωση θα επαναληφθεί. Ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή!





Και μην ξεχνάς:

Ακολούθησέ με σε FacebookInstagram και Google+, για να μη χάνεις κανένα νέο post!

1 σχόλιο:

  1. Βιβλίο το καλύτερο δώρο.
    Ευχαριστούμε πολύ
    Πάντα με επιτυχίες καλές δουλειές με χαμόγελα πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή