27 Οκτωβρίου 2016

"Πριν χαθεί η νύχτα" της Ευαγγελίας Ευσταθίου: βιβλιοκριτική & κλήρωση

Λένε ότι όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός χαμογελάει! Και το πιστεύω απόλυτα αυτό. Η ανάρτηση με αφορμή το βιβλίο ”Πριν χαθεί η νύχτα” της Ευαγγελίας Ευσταθίου (Εκδόσεις Λιβάνη, 2016) κανονικά έπρεπε να είχε ανέβει λίγο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές μου, αλλά ο υπολογιστής μου αρνιόταν πεισματικά να συνεργαστεί, μάλλον γιατί ήθελε κι εκείνος διακοπές! Έτσι η ανάρτηση αυτή παρέμενε υπομονετικά στο πρόχειρο, μέχρι να έρθει η σειρά της.


Πρόκειται για το δέκατο κατά σειρά βιβλίο της συγγραφέως, το οποίο επέλεξα να διαβάσω πρώτο πρώτο στις διακοπές μου και ειλικρινά δεν το μετάνιωσα στιγμή! Για πέντε ολόκληρες μέρες και νύχτες μού κράτησε απίστευτη συντροφιά, σε σημείο μάλιστα που ξεχνούσα να φάω ή να κοιμηθώ, ακόμη και να πάω για μπάνιο! Μιλάμε για τέτοια εμμονή! Το “Πριν χαθεί η νύχτα” είναι το πρώτο βιβλίο που διάβασα της Ευαγγελίας Ευσταθίου, αλλά οπωσδήποτε όχι το τελευταίο! Μόλις προστέθηκε στους αγαπημένους μου συγγραφείς, ενώ καθώς το διάβαζα και ιδίως φτάνοντας στις τελευταίες σελίδες, σκέφτηκα ότι θα ήθελα πολύ να το δω και σε ταινία! Εκπληκτικό!


Λίγα λόγια για το βιβλίο*

Η ζωή της Έμιλι Ρομάνη γίνεται συντρίμμια εξαιτίας της δολοφονικής μανίας ενός άντρα που η αστυνομία αποκαλεί Κυνηγό. Ο έγκριτος εγκληματολόγος Μάνος Κορυζής, στην προσπάθειά του να τον παγιδεύσει, κάνει ένα κρίσιμο λάθος και αργότερα οδηγείται άδικα στη φυλακή. Δεκατέσσερα χρόνια μετά, ο Κυνηγός επιστρέφει αποφασισμένος να ολοκληρώσει το παρανοϊκό του έργο. Η Έμιλι και ο Μάνος συμμαχούν εναντίον του, με τις διαφορές τους να μοιάζουν αγεφύρωτες. Εκείνη, επιτυχημένη δημοσιογράφος πλέον, δεν τον έχει συγχωρήσει για το λάθος του. Εκείνος, αληθινό θηρίο πια, κουβαλάει μια ψυχή γεμάτη σκοτάδια. Οι δύο άσπονδοι σύμμαχοι εμπλέκονται σε ένα ανελέητο ανθρωποκυνηγητό από την Αθήνα ως τις σαβάνες της Βόρειας Αυστραλίας, αντιμετωπίζοντας θανάσιμους κινδύνους που μετατρέπουν το σκοτάδι γύρω τους σε έρεβος. Η αγάπη που αρχίζει να γεννιέται δείχνει αποκαρδιωτικά εύθραυστη. Ο δρόμος μέχρι το χάραμα φαντάζει μακρύς. Και είναι πολλοί οι κίνδυνοι που παραμονεύουν στις σκιές πριν χαθεί η νύχτα.
*Πηγή: Εκδόσεις Λιβάνη


Ένας κατά συρροήν δολοφόνος, ονόματι Κυνηγός, σκορπά τον τρόμο και τον θάνατο γύρω του. Μετά από μια παύση δεκατεσσάρων ετών επιστρέφει και βάζει στο στόχαστρό του την κόρη ενός από τα θύματά του, Έμιλι Ρομάνη, και τον ορκισμένο διώκτη του, Μάνο Κορυζή, για διαφορετικούς λόγους τον καθένα. Οι δυο τους συνασπίζονται απέναντι στον κοινό εχθρό προσπαθώντας ταυτόχρονα να ανεχθούν ο ένας τον άλλο για το καλό όλων. Και ξεκινά ένα μεθυστικό ταξίδι αναζήτησης, δράσης, μυστηρίου, έντονων συναισθημάτων και αμφιταλάντευσης μεταξύ πόθου και αγάπης! Ένα ταξίδι πέρα και πάνω από κάθε λογική με εισιτήριο το σκοτάδι και με ενδιάμεσες στάσεις τις γειτονιές της Αθήνας και τις σαβάνες της Βόρειας Αυστραλίας. Κάθε στιγμή που περνά μετρά αρνητικά στη σύλληψη του δράστη και στη λύτρωση όλων των εμπλεκόμενων προσώπων, χωρίς φυσικά να λείπουν και οι παράπλευρες απώλειες. Πριν χαθεί η νύχτα λοιπόν και δώσει τη θέση της στον Ήλιο και στο φως, τα πάντα μπορεί να συμβούν!

Η Ευαγγελία Ευσταθίου γράφει μια πολύ ενδιαφέρουσα αστυνομική ιστορία με υποβλητική ατμόσφαιρα κατορθώνοντας να την παντρέψει επιτυχώς με μια ιδιόμορφη περίπτωση αγάπης-μίσους. Φροντίζει δε να διαθέσει ίσο χώρο και στα δύο θέματα, ώστε κανένα από τα δύο να μην υπερκαλύπτει το άλλο σε σημείο που να καταντά μονότονο ή μελό. Διεγείρει έτσι ποικίλα συναισθήματα, όπως αγωνία, θλίψη, αγανάκτηση, φόβο, εγκαρτέρηση, ανυπομονησία, συμπόνια και χαρά. Έχει το ταλέντο επίσης να διεισδύει στα μύχια των ψυχών των ηρώων, εκεί όπου κατοικούν τα πιο πυκνά σκοτάδια, προσπαθώντας να ρίξει φως. Με τον τρόπο της όμως περνά και διάφορα κοινωνικά μηνύματα, τα οποία συνοψίζονται στη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης για επιβίωση και στην αποφασιστικότητα του μυαλού να επιβληθεί στα θέλω της καρδιάς και τούμπαλιν. 

Ο δε τίτλος του βιβλίου είναι αμφίσημος: Πριν χαθεί η νύχτα από τον εικοσιτετράωρο κύκλο της μέρας και έρθει το φως, αλλά και πριν χαθεί η νύχτα από τις τρικυμισμένες ψυχές των ηρώων και έρθει η γαλήνη. Επιλέγοντας η συγγραφέας την τριτοπρόσωπη αφήγηση και διανθίζοντάς τη με λυρικά αποσπάσματα σε πρώτο πρόσωπο -που αποτελούν στην ουσία τον μονόλογο του δολοφόνου- εξάπτει με τον τρόπο αυτόν τη φαντασία του αναγνώστη. Ο λόγος της λιτός και ενίοτε και περιγραφικός κυλά ήρεμα και κελαρυστά, δίχως να κουράζει παρά τις 600+ σελίδες, ενώ η πλοκή παραμένει δυνατή με χαρακτήρες σκιαγραφημένους στο έπακρο. Χαρακτήρες που ακροβατούν μεταξύ λήθης και μνήμης, παλεύοντας διαρκώς να επουλώσουν πληγές χρόνων και να διώξουν μακριά τα πυκνά σκοτάδια του νου και της ψυχής πριν χαθεί η νύχτα. Ανάμεσα στους ήρωες δύσκολα θα βρεις κάποιον αντιπαθή, εκτός βέβαια από τον ίδιο τον δολοφόνο, για τον οποίο ωστόσο δεν μπορείς παρά να νιώσεις οίκτο, όταν αποκαλύπτει τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν την παράλογη συμπεριφορά του. Μοιραία όμως ερωτεύεσαι τον εγκληματολόγο Μάνο και εύχεσαι να υπήρχε τρόπος να τον συναντήσεις και εκτός βιβλίου!


... Γιατί έζησα απώλειες χειρότερες από τις δικές σου, και έμεινα όρθια. Γιατί η δική μου μαύρη επέτειος πονάει περισσότερο, αλλά μένω όρθια. Και γιατί εσύ μπορεί μια μέρα να αντικρύζεις μαζί με κάποια που θα αγαπάς ανατολές και ηλιοβασιλέματα, αλλά εγώ θα είμαι όρθια πάνω από ένα μνήμα. Φυσικά, καθένας θρηνεί τις απώλειές του με διαφορετικό τρόπο. Άλλος πνίγει τον πόνο του στο ουίσκι, άλλος καταπίνει ηρεμιστικά. Κανένας δεν είναι άτρωτος. Αν όμως είναι στο χέρι μας να μείνουμε όρθιοι την ώρα του θρήνου για να μην υπάρξουν κι άλλες απώλειες, τότε πρέπει να μείνουμε. ...


Σε συνεργασία λοιπόν με τις Εκδόσεις Λιβάνη προσφέρουμε ένα αντίτυπο από το βιβλίο “Πριν χαθεί η νύχτα” της Ευαγγελίας Ευσταθίου. Να ευχαριστήσω θερμά τις Εκδόσεις Λιβάνη για τη δωροθεσία!


Για να πάρεις μέρος στο giveaway:

Υποχρεωτικοί όροι
1. Δείξε την αγάπη σου με δημόσιο like στις σελίδες
Εκδόσεις Λιβάνη και Όμορφη μέσα έξω στο Facebook.
(Δες εδώ πώς θα κάνεις το like σου δημοσίως ορατό!)

2. Δημόσια κοινοποίηση (αυστηρά μόνο μία φορά) στη φωτογραφία που θα βρεις εδώ.

3. Συμπλήρωσε τη φόρμα συμμετοχής που θα βρεις παρακάτω.

*Αν δεν έχεις λογαριασμό στο facebook, συμπλήρωσε μόνο τη φόρμα συμμετοχής!

Προαιρετικοί όροι για επιπλέον συμμετοχές
Ακολούθησέ με στο Google+
και στο Instagram.





Γενικοί όροι διαγωνισμού:
  • Η διάρκεια του διαγωνισμού είναι μέχρι τις 6/11 και η κλήρωση θα γίνει μέσω του miniwebtool.com.  
  • Ο τυχερός θα ειδοποιηθεί με email και θα πρέπει να κατοχυρώσει το δώρο του εντός 2 ημερών, αλλιώς η κλήρωση θα επαναληφθεί. Το email ζητείται αποκλειστικά και μόνο για λόγους επικοινωνίας με τον νικητή και σε καμία περίπτωση δεν κοινοποιείται σε τρίτους!
  • Αν ο τυχερός είναι κάτοικος Αθηνών, θα παραλάβει το δώρο του από το κεντρικό βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Λιβάνη (Σόλωνος 98 & Ιπποκράτους), ενώ αν είναι από την περιφέρεια, θα του αποσταλεί δωρεάν από τις Εκδόσεις Λιβάνη
  • Ο διαγωνισμός ισχύει μόνο για κατοίκους Ελλάδας άνω των 18 ετών. 
  • Όσες συμμετοχές δεν έχουν ακολουθήσει σωστά όλους τους υποχρεωτικούς όρους ακυρώνονται, ενώ τα σχόλια στη φωτογραφία του διαγωνισμού στο Facebook δεν προσμετρώνται ως συμμετοχή.
  • Επιτρέπεται μία συμμετοχή ανά άτομο και email / προφίλ Facebook. 
  • Το δώρο είναι προσωπικό, αμεταβίβαστο και δεν ανταλλάσσεται με χρήματα ή άλλα είδη. 
  • Η συμμετοχή στο διαγωνισμό προϋποθέτει ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων των όρων του διαγωνισμού. 
Καλή επιτυχία



(ΥΓ. Το μεταξωτό ύφασμα που επιστρατεύτηκε ως prop για της ανάγκες της φωτογράφισης μετράει περίπου 3 δεκαετίες και είναι δώρο στη μητέρα μου από έναν θείο μου που για κάποια φεγγάρια όργωνε τους ωκεανούς ως ναυτικός! Ακόμη βέβαια δεν έχει αξιοποιηθεί, αλλά νομίζω ότι θα γινόταν υπέροχο βραδινό ρούχο! Δε συμφωνείς;)

Χορηγοί επικοινωνίας:

Update 7/11:
Οι συμμετοχές στον διαγωνισμό ήταν 185 και η τυχερή που κερδίζει το βιβλίο "Πριν χαθεί η νύχτα" της Ευαγγελίας Ευσταθίου από τις Εκδόσεις Λιβάνη είναι η Αργυρω Φωτιου! Εύχομαι να είναι καλοδιάβαστο και να την ταξιδέψει, όπως ταξίδεψε και μένα! Η τυχερή θα ειδοποιηθεί με email και θα πρέπει να κατοχυρώσει το δώρο της εντός 2 ημερών, αλλιώς η κλήρωση θα επαναληφθεί! Επιστρέφω με νέες εκπλήξεις! 


9 σχόλια:

  1. Αν και δεν διαβάζω αστυνομικές ιστορίες, ο τρόπους που μας το παρουσίασες, με ενθουσίασε Μαράκι!Καλή μου επιτυχία λοιπόν...φιλιά
    Υ.Σ: όντως υπέροχο το ύφασμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η συγκεκριμένη ιστορία έχει λίγο απ' όλα: μυστήριο, περιπέτεια, (συν)αίσθημα και θα σε τραβήξει από την πρώτη στιγμή, αν είσαι τυχερή και το κερδίσεις! Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Βαγγέλης Βεβεκλής30 Οκτωβρίου 2016 στις 1:07 π.μ.

    Τέλειο δώρο!Ευχαριστούμε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θελω παρα πολυ να ειμαι τυχερη,ευχαριστουμε πολυ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πραγματικά η κριτική σου μου προκάλεσε το ενδιαφέρον..θέλω πολύ να το διαβάσω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή