11 Ιουλίου 2016

"Λευκά όνειρα" της Ειρήνης Φραγκάκη: βιβλιοκριτική

Το βιβλίο "Λευκά όνειρα" της Ειρήνης Φραγκάκη από τις Εκδόσεις Πνοή μετράει μόλις έναν μήνα ζωής. Πρωταγωνιστής σε αυτό είναι η ίδια η ζωή και τα παιχνίδια που συχνά παίζει. 


Σε πείσμα των δύσκολων καιρών οι Εκδόσεις Πνοή επιχειρούν μια ολοκαίνουρια και φρέσκια εκδοτική απόπειρα φιλοδοξώντας να δώσουν το λογοτεχνικό τους στίγμα στον χώρο! Άλλωστε η τέχνη πάντοτε βοηθά και σώζει τον άνθρωπο και δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι θριαμβεύει σε εποχές κρίσης! Το βιβλίο γίνεται λοιπόν το αποκούμπι των περισσοτέρων και δίνει το έναυσμα για πρόοδο και ευημερία! 


Το "Λευκά όνειρα" της Ειρήνης Φραγκάκη συμβάλλει ενεργά σε όλη αυτήν την προσπάθεια, καθώς ανήκει στην πρώτη τριάδα των βιβλίων που κυκλοφόρησαν από τις Εκδόσεις Πνοή! Τα άλλα δύο είναι το "Φυσάει" της Κάκιας Ξύδη και το "Έγκλημα και ταλαιπωρία" του Βασίλη Καραναστάση


Λίγα λόγια για το βιβλίο*

Ο Ορφέας και η Δέσποινα. Δυο ζωές που ενώθηκαν. Ο Άγγελος και η Δέσποινα. Δυο ψυχές που πάλεψαν, χωρίστηκαν και ξαναβρέθηκαν. Ο Αριστείδης και η Δέσποινα. Δυο δρόμοι που συναντήθηκαν σε μια δύσκολη διασταύρωση της ζωής. Η Ελισάβετ και η Δέσποινα. Δυο άνθρωποι που δέθηκαν και δυνάμωσαν ο ένας μέσα από τον άλλον. Μια γυναίκα που κατακτά καρδιές, αλλά πληγώνει τη δικιά της. Μια ζωή που περνάει, κι εκείνη μένει πρωταγωνίστρια στο δράμα της. Μια ζωή που της δίνει ευκαιρίες, αλλά δεν τις εκμεταλλεύεται και κάνει τα ίδια λάθη. Πόσο θα ήθελε να αποκτήσει δύναμη! Πόσο θα ήθελε, η στιγμή εκείνη που άλλαξε τη ζωή της, να γίνει η αιτία για να βρει γαλήνη. Μια γυναίκα και μια ζωή που έρχεται. Η Δέσποινα και το… “είναι” της. Μια ζωή γεμάτη εκπλήξεις, ευχάριστες και δυσάρεστες. Ποιες θα κρατήσει η Δέσποινα και ποιο είναι τελικά το τίμημα της ευτυχίας;

*Πηγή και εικόνες: Εκδόσεις Πνοή



Το έργο διαδραματίζεται στη Ρόδο, μια πόλη που γνώρισε ιππότες και δεσποσύνες και συνεχίζει να ζει σε ανάλογο κλίμα. Κεντρικός χαρακτήρας είναι η Δέσποινα, μια νεαρή κοπέλα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, γύρω από την οποία θα βρεθούν τρεις άντρες που θα τη διεκδικήσουν ο καθένας με τον τρόπο του, ενώ στο πλευρό της υπάρχει και μια φίλη-συμπαραστάτης, η Ελισάβετ. Τρεις άντρες περνάνε από τη ζωή της Δέσποινας προβάλλοντας και οι τρεις τη ναρκισσιστική συμπεριφορά τους πάνω της. Και κάθε φορά αυτή κάνει το ίδιο λάθος έλκοντας δίπλα της τα λάθος άτομα ή τις λάθος συγκυρίες. Η ηρωίδα κάνει λοιπόν όνειρα προσπαθώντας να πάρει τη ζωή της στα χέρια της, αλλά γίνεται έρμαιο των παθών των άλλων. Μάταια πασχίζει να απαγκιστρωθεί και να στηριχτεί στα πόδια της, αλλά κάποια στιγμή η ζωή τής χαμογελά και της αφήνει μια πόρτα σωτηρίας ανοιχτή!  

Επιλέγεται η τεχνική της αφήγησης in media res, δηλαδή από το "κέντρο" του μύθου, ενώ κυριαρχεί το τρίτο πρόσωπο, το οποίο διακόπτεται στην αρχή κάθε κεφαλαίου από λυρικά κείμενα που αποτελούν τον μονόλογο της ηρωίδας σε πρώτο πρόσωπο φορτίζοντας συναισθηματικά την ατμόσφαιρα και την ψυχή τόσο της συγγραφέως όσο και των αναγνωστών. 

Η Ειρήνη Φραγκάκη γράφει ένα ευχάριστο βιβλίο με έντονα συναισθήματα και ζωντανές εικόνες, γλαφυρές περιγραφές, ομαλή πλοκή και καλά δομημένους χαρακτήρες, ενώ δεν παραλείπει να περάσει και κοινωνικά μηνύματα, όπως η κακοποίηση των γυναικών και η ενδοοικογενειακή βία. Τέλος αξίζει να τονιστεί η άρτια επιμέλεια αλλά και το νοσταλγικό ρετρό εξώφυλλο! Να είναι καλοτάξιδο!


... "Το κλουβί όμως, στο οποίο την είχε κλείσει, είχε χαραμάδες. Τυφλές χαραμάδες που μόνο η ψυχή μπορεί να δει. Αυτή η φυλακισμένη ψυχή που εύκολα σπάει αλυσίδες σαν εισβάλει λίγο οξυγόνο και την ξυπνήσει από τον λήθαργο που της έχει επιβάλει ο δεσμοφύλακάς της και γίνεται δραπέτης. Πρώτα με τη σκέψη και έπειτα με το σώμα. Τίποτα δεν μπορεί να κρατήσει την ψυχή φυλακισμένη αιώνια. Θηρίο γίνεται, νύχια και δόντια βγάζει για να κατασπαράξει το σκοτάδι, να σκίσει το ανέλπιδο και να δημιουργήσει κι άλλες χαραμάδες ελπίδας." ...



6 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία παρουσίαση του βιβλίου! Θα το διαβάσω σίγουρα αν το βρω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θα παω να το κοιταξω γιατι τωρα διαβαζω λιγο απο ντοστογιεφσκι αλλα οταν τελειωσω θα το κοιταξω. Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να πάτε, είναι ωραία υπόθεση με έξυπνη δομή! Ίσως ακούγεται περίεργο αλλά δεν έτυχε να διαβάσω Ντοστογιέφσκυ μέχρι τώρα, αν και εδώ και πολύ καιρό έχω το "Έγκλημα και τιμωρία" στα υπόψιν μου! φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Ευχαριστώ πολύ! Αναζητήστε το, είναι ευχάριστο βιβλίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή