2 Ιουνίου 2016

5 +1 βιβλία για το καλοκαίρι

5+1 βιβλία για το καλοκαίρι που δε θα θέλεις να αφήσεις από τα χέρια σου στιγμή! Βιβλία νέας εσοδείας αλλά και ένα διαχρονικό που μετράει χρόνια λογοτεχνικής πορείας! Βιβλία που κρύβουν μέσα τους θάλασσα, ήλιο, βρεγμένη άμμο και μυστικά! Οι επιλογές αμέτρητες. Οι δικές μου προτάσεις ευθύς παρακάτω. 




Στις άγριες θάλασσες της κατεχόμενης Ελλάδας υπάρχει ένα μυστικό ελευθερίας που το γνωρίζουν μόνο οι γενναίοι. Η «Ευαγγελίστρια», το καΐκι της διαφυγής, δε μεταφέρει ανθρώπους∙ μεταφέρει την ελπίδα της εθνικής ξαστεριάς στην πιο σκοτεινή στιγμή της σύγχρονης Ιστορίας. Κατακτητές και πατριώτες, διώκτες και κυνηγημένοι, όλοι τους στρατευμένοι σ’ έναν πόλεμο που θα κρίνει το μέλλον του κόσμου. Από τον ασυμβίβαστο καπετάν Μιλτιάδη Χούμα μέχρι την καρτερική Ελένη του, μικροί και μεγάλοι ήρωες στροβιλίζονται σ’ ένα έπος που εκτυλίσσεται στην πανάρχαια θάλασσα του Ομήρου. Τι απέμεινε από αυτή τη φοβερή αντάρα; Μνήμες και βοές μέσα στον χρόνο αλλά και η ζωή αυτών των ανθρώπων, πλούσια σε ιδανικά, σε όνειρα, σε έρωτες και πάθη. Ζωή μοιρασμένη σε επεισόδια που θα αδυνατούσε να συλλάβει και η πιο τολμηρή φαντασία.

Μια μυθιστορηματική μαρτυρία για τότε που οι ψυχές ήταν φτιαγμένες από ακριβό μέταλλο∙ τότε που την Ιστορία την έγραφαν οι απλοί άνθρωποι.



Ένας παλιός θρύλος θέλει τις γυναίκες να είναι θάλασσες...

Χίος, 1979. Η Θάλεια Μελισσινού, ένα φτωχό κορίτσι, θα φέρει σε λίγους μήνες στον κόσμο τον νόθο καρπό του έρωτά της με τον γνωστό στους κοσμικούς κύκλους της Αθήνας Ορέστη Αγοριανό. Εκείνος δε θα το μάθει ποτέ. Εκείνη θα μεγαλώσει το παιδί με στερήσεις και αγώνα, έχοντας όμως έναν φύλακα-άγγελο στο πλευρό της.

Νίσυρος, 2012. Ο Ποσειδώνας Μελισσινός, πετυχημένος αρχιτέκτονας, θα γνωρίσει την Αφροδίτη, μια γυναίκα που συνδέεται καταλυτικά με το παρελθόν του.

Σύρος, 2013. Ο εισαγγελέας Αργύρης Θέμελης, ερωτευμένος με την Κατερίνα, μια παντρεμένη αλλά κακοποιημένη γυναίκα, θα αναλάβει να ρίξει φως σ’ ένα διπλό έγκλημα που έγινε στη Νίσυρο πριν από περίπου ενάμιση χρόνο…

Τρία νησιά, τρεις γυναίκες, τρία καλά κρυμμένα μυστικά… του έρωτα, του μίσους και της μοίρας…

Ένα μυθιστόρημα με συνεχείς ανατροπές, που εξελίσσεται ανάμεσα στο άρωμα μαστίχας της Μυροβόλου Χίου της δεκαετίας του εβδομήντα, στον πελαγίσιο αέρα της Νισύρου μιας ολόκληρης τεσσαρακονταετίας και στα πλακόστρωτα καλντερίμια της Άνω Σύρας του σήμερα.

«Η μάνα μου ξέρετε τι μου έλεγε παλιά; Ότι εμείς οι γυναίκες είμαστε θάλασσες! Μάνες, κόρες, σύζυγοι, αδερφές… κλείνουμε μέσα μας πότε αντάρες και πότε νηνεμίες. Μπορεί ν’ αντέξουμε ολόκληρα ναυάγια, αλλά ταραζόμαστε σαν πέσει έστω ένα βότσαλο μέσα στα νερά μας…»

H Θάλεια, η Αφροδίτη και η Κατερίνα αγάπησαν αλλά κι αγαπήθηκαν έντονα, ορμητικά...

Πίστεψαν, προδόθηκαν, λυτρώθηκαν και στο τέλος αναστήθηκαν... συνειδητοποιώντας ότι η αληθινή αγάπη είναι βαθιά, πολύ βαθιά, ριζώνει, ξεπερνά πάθη και λάθη και δεν ξεψυχά ποτέ… σαν την ανάσα της θάλασσας…


Το 1901, ένα πλοίο βυθίζεται κοντά στις ακτές του Κουίνσλαντ, στην Αυστραλία. Η μοναδική που επιζεί είναι η Ιζαμπέλα Γουίντερμπουρν, η οποία κρατά μαζί της σφιχτά ένα ανεκτίμητο δώρο που αρχικά προοριζόταν για το Κοινοβούλιο της Αυστραλίας. Το δώρο αυτό μπορεί να σημαίνει για την Ιζαμπέλα ένα εισιτήριο για μια καινούρια ζωή, χωρίς τα δεσμά που την έδεναν με τον σύζυγό της και την αυταρχική του οικογένεια. Αλλά ποιον θα μπορούσε να εμπιστευτεί στον Όρμο του Φάρου; 

Έναν αιώνα και δέκα χρόνια αργότερα, το 2011, η Λίμπι Σλάτερ χάνει από καρδιακή προσβολή τον εραστή της και εγκαταλείπει τη ζωή της στο Παρίσι για να επιστρέψει στη γενέτειρά της, τον Όρμο του Φάρου, προκειμένου να πενθήσει για την πρόσφατη απώλειά της, αλλά και ελπίζοντας να βρει μια καινούρια προοπτική στη ζωή της. Εκεί θα προσπαθήσει ταυτόχρονα να αποκαταστήσει την επαφή με την αδελφή της Τζούλιετ, με την οποία έχουν να μιλήσουν είκοσι χρόνια. Μια βαριά σκιά καλύπτει το παρελθόν της Λίμπι εξαιτίας μιας ασυγχώρητης πράξης που έκανε, γι’ αυτό η Τζούλιετ δεν είναι καθόλου σίγουρη αν θα μπορέσει ποτέ ξανά να την εμπιστευτεί...

Μια συναρπαστική ιστορία για την αγάπη, τα μυστικά και τη δύναμη της συγχώρεσης.



«Ήταν το καλοκαίρι που ο άνθρωπος πάτησε στο φεγγάρι. Ήμουν πολύ νέος τότε, αλλά δεν πίστευα πως υπήρχε κάποιο μέλλον. Ήθελα να ζήσω ριψοκίνδυνα, να ωθήσω τον εαυτό μου στα άκρα κι έπειτα να δω τι θα συνέβαινε όταν έφτανα εκεί».

Ορφανός και χωρίς κανέναν δικό του στον κόσμο, ο νεαρός Μάρκο Φογκ, ο οποίος μόλις αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο, θα εγκαταλείψει τη Νέα Υόρκη για να επιδοθεί σε μια μακρά και επώδυνη αναζήτηση του χαμένου του πατέρα. Από τα τσιμεντένια φαράγγια του Μανχάταν στα υπέροχα τοπία της Άγριας Δύσης, από την Ανατολική Ακτή έως τον Ειρηνικό Ωκεανό, οι περιπέτειες του Μάρκο συνιστούν ένα ταξίδι στον πυρήνα της Αμερικής∙ μια υπέροχη πορεία προς την αυτογνωσία.

"Ευφυές και αναπάντεχο. Ο Auster είναι ένας μετρ της γραφής." Times

"Ένα αξιοσημείωτο βιβλίο." Evening Standard

"Ο Auster θέτει τις αφηγηματικές τεχνικές του στην υπηρεσία ενός πολύ σύγχρονου μυθιστορήματος." Don DeLillo, συγγραφέας



Η Αντιγόνη άκουσε το νησί από κάτω να ανασαίνει βαθιά, μια διάχυτη ηρεμία απλωνόταν παντού. Θυμήθηκε την ιστορία που της είχε διηγηθεί κάποτε μια ηλικιωμένη Σαντορινιά.

«Το νησί έχει καρδιά κόρη μου, που χτυπά δυνατά και τραντάζει τη θάλασσα και τη στεριά. Αν αφήσεις την καρδιά σου να συντονιστεί μαζί της το νησί θα σε κάνει δικιά του».

Ο Δημήτρης είναι διάσημος αστροφυσικός, αφοσιωμένος στην επιστήμη του χωρίς καθόλου προσωπική ζωή. Ο Γιάννης ένας μπον βιβέρ, δραστήριος, ευκατάστατος, ξοδεύει την ζωή του στις απολαύσεις. Η Αντιγόνη σαν άλλη Ανδρομέδα αναζητά τον Περσέα της να την λυτρώσει από τους δράκους του μυαλού της.

Τρεις διαφορετικοί άνθρωποι. Φανερές και κρυφές αναπηρίες, κρυμμένα μυστικά, έντονα συναισθήματα, ελλείψεις και εμμονές, πάθη που συναντιούνται και συγκρούονται σε ένα ερωτικό τρίγωνο με απρόβλεπτες εξελίξεις. Ερωτήματα που για να απαντηθούν χρειάζεται κάποιοι να αποκαλύψουν την αλήθεια. Θα τολμήσουν;
.
«…Μπήκε στο αυτοκίνητο σαν υπνωτισμένη. Μπροστά της ο δρόμος άδειος. Πάνω της ο ουρανός γεμάτος αστέρια. Κάποτε τα ένιωθε δίπλα της, δικά της. Τώρα χιλιόμετρα μακριά. Κι όμως όλα αυτά τα χρόνια ήταν εκεί. Γύριζαν στις τροχιές τους, έλαμπαν τις νύχτες. Αυτή είχε φύγει μακριά τους, μακριά του. Φταίξανε κι οι δυο το ήξερε. Κανείς τους δε στάθηκε αρκετά τολμηρός. Όσο γενναίος χρειαζόταν για να επιμείνει και να παλέψει για την αγάπη τους. Τώρα πια τον ένιωθε πιο μακριά κι από τ’ άστρα. Πολλές φορές αναρωτιότανε για τη ζωή του. Τι να έκανε; Ευχόταν να μπορούσε να τον δει. Να σταθεί σε μια γωνιά της ζωής του σαν πνεύμα αόρατο να τον παρατηρεί».



Ένα σύγχρονο αριστούργηµα από την πιο δηµοφιλή Ιταλίδα συγγραφέα της εποχής µας. Η Υπέροχη Φίλη µου, το πρώτο βιβλίο της Τετραλογίας της Νάπολης, είναι η ιστορία της Έλενας και της Λίλα, µια ιστορία που ξεκινά τη δεκαετία του ’50 µε φόντο µια φτωχογειτονιά της Νάπολης. Η συγγραφέας καταδύεται στην περίπλοκη φύση της φιλίας των δύο κοριτσιών που από έφηβες γίνονται γυναίκες, ακολουθώντας βήµα βήµα την εξέλιξη καθεµιάς ξεχωριστά, τον τρόπο που η µία επηρεάζει την άλλη, τα συναισθήµατα που ανά τις δεκαετίες τις βοηθούν να χτίσουν µια ουσιαστική, ακλόνητη σχέση. Με απαράµιλλο στιλ και αψεγάδιαστη, σχολαστική µατιά η Φερράντε σε µια καθηλωτική αφήγηση ξεδιπλώνει µέσα από την ιστορία µιας φιλίας την ιστορία µιας γειτονιάς, µιας πόλης κι εντέλει ενός έθνους που βιώνει κοσµοϊστορικές αλλαγές µε το πέρασµα των δεκαετιών.

«Και τελικά το πραγµατικό θέµα της Φερράντε είναι το περιθώριο που έχει ο καθένας από µας, τόσο µεγάλο και τόσο ελάχιστο, να διαµορφώσει ο ίδιος την ύπαρξή του. Κι αυτό το περιθώριο εξετάζει από κάθε του άποψη, πολιτική, προσωπική, υπαρξιακή... Κατά βάθος αυτή η Τετραλογία της Νάπολης θα µπορούσε να ονοµαστεί η τετραλογία της ελευθερίας». Le Monde des Livres

«Να διαποτίσεις τη µυθοπλασία µε την αδιάλυτη δύναµη της ζωής, να την κάνεις να είναι όχι απλά λέξεις στο χαρτί αλλά εσωτερική δύναµη, αυτό είναι το µεγαλύτερο επίτευγµα της τέχνης...». Financial Times

«Η άγνωστη συγγραφέας ενός διάσηµου αριστουργήµατος... Η Έλενα Φερράντε αναγνωρίζεται σε παγκόσµιο επίπεδο ως µια σπουδαία συγγραφέας της εποχής µας. Κανείς µας όµως δε γνωρίζει την ταυτότητά της και εκείνη είναι αποφασισµένη να µην την αποκαλύψει» The Sunday Times

«Ό,τι καλύτερο διάβασα φέτος» Richard Flanagan

«Η Φερράντε µιλάει για τις γυναίκες και τη φιλία µε ασύλληπτη δύναµη» Gwyneth Paltrow

«Διαβάζοντας τη Φερράντε θυµήθηκα αυτή τη σχεδόν παιδιάστικη έξαψη να διαβάσεις την επόµενη σελίδα, αυτή την αίσθηση ότι τα µάτια σου έχουν ξεκολλήσει από το κεφάλι σου, αυτή τη σκέψη πως ποτέ δεν περίµενες ότι τα βιβλία µπορούν να σου το κάνουν αυτό!» Elizabeth Strout (βραβείο Πούλιτζερ)

«Η γραφή της Φερράντε δε γνωρίζει όρια, µπορεί να οδηγήσει την κάθε σκέψη στο ρηξικέλευθο αποτέλεσµα και αντίστοιχα να γυρίσει πίσω στην πιο ακραία της αρχή...»The New Yorker

«Ένα αριστούργηµα, πέρα από όρια και είδη» Il Salvagente

«Οι γυναίκες της Φερράντε είναι πραγµατικά έργα τέχνης!» El Pais

«Φανταστείτε την Τζέιν Όστεν θυµωµένη και θα έχετε µια ιδέα του πόσο εκρηκτικά σπουδαία είναι αυτή η Τετραλογία της Νάπολης!» The Australian


Καλή ανάγνωση!

4 σχόλια:

  1. Με το τελευταίο ειδικά γίνεται πανικός! Ελπίζω να αξίζει πραγματικά τον κόπο, εμένα πάντως το "μέρες εγκατάλειψης" (δικό της επίσης) δεν μου άρεσε.. Καλό μήνα Μαράκι! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω διαβάσει ακόμη κανένα από τα βιβλία του ποστ για να σε βοηθήσω στο αν αξίζει ή όχι το συγκεκριμένο, ούτε όμως και κάποιο άλλο δικό της, οπότε δε γνωρίζω καθόλου τη γραφή της, αλλά όντως έχει καλές κριτικές. Έχω την εντύπωση ότι τα ξενόγλωσσα βιβλία έχουν αυτό το ρίσκο της "κακής" απόδοσης-μετάφρασης και συχνά θάβονται! Ίσως αυτό να έτυχε και με το "Μέρες εγκατάλειψης". Καλό μήνα, Πέτρα μου! Ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, κοριτσάκι μου, για το σχόλιο και την επίσκεψη! Καλό καλοκαίρι!

      Διαγραφή