19 Μαΐου 2016

"Ο Τόπος των Πιστών" της Tana French: βιβλιοκριτική & κλήρωση

Το μυθιστόρημα "Ο Τόπος των Πιστών" της Tana French από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο ήταν υποψήφιο για τα σημαντικότερα βραβεία αστυνομικής λογοτεχνίας: Edgar, LA Times, Anthony, Macavity. Αυτό και μόνο στάθηκε αρκετό, για να με παρακινήσει να το διαβάσω!



Λίγα λόγια για το βιβλίο*

Το 1985 ο δεκαεννιάχρονος Φρανκ Μακέι και το κορίτσι του, Ρόζι Ντέιλι, καταστρώνουν ένα μυστικό σχέδιο να κλεφτούν και να πάνε στην Αγγλία για να ξεκινήσουν εκεί τη ζωή τους μακριά από τις προβληματικές οικογένειές τους. Η Ρόζι όμως δεν θα πάει στο ραντεβού τους και ο Φρανκ θα υποθέσει πως απλώς αποφάσισε να την κοπανήσει μόνη της. Επί είκοσι δύο χρόνια ο Φρανκ, ο οποίος γίνεται μυστικός αστυνομικός, θα αποφύγει να επιστρέψει στην παλιά τους γειτονιά στο Δουβλίνο, στον Τόπο των Πιστών. Ώσπου μια μέρα η μικρότερη αδερφή του, η Τζάκι, του ανακοινώνει πως βρέθηκε η βαλίτσα της Ρόζι σ' ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι. Ο Φρανκ απρόθυμα επισκέπτεται το μέρος και τότε όλα ανατρέπονται: Μήπως η Ρόζι δεν έφυγε μόνη της, χωρίς αυτόν, αλλά κάποιος την εμπόδισε να πάει στη συνάντησή τους;

Η επιτυχία των βιβλίων της ιρλανδέζας Tana French δεν πιστοποιείται μόνο από τα βραβεία ή τις αποθεωτικές κριτικές που λαμβάνει αλλά και από το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για τη μεταφορά των βιβλίων της στην οθόνη. Συγκεκριμένα η κινηματογραφική εταιρεία Euston Films ενδιαφέρεται να μεταφέρει στην τηλεόραση τα τρία πρώτα βιβλία της σειράς (In the woods, The Likeness, Ο Τόπος των Πιστών) Dublin Murder Squad, γιατί φέρνουν στον νου το… True Detective (πηγή: http://deadline.com). Οι ήρωες που πρωταγωνιστούν στα μυθιστορήματα της σειράς δεν είναι ίδιοι κάθε φορά, ανήκουν ωστόσο στην ίδια μονάδα. Όπως άλλωστε έχει επισημάνει και η κριτική, τα βιβλία της Tana French δεν ξεχωρίζουν μόνο λόγω της πλοκής ή της λύσης του μυστηρίου αλλά χάρη στην αφηγηματική της δεινότητα. Συγκεκριμένα στον Τόπο των Πιστών δεν υπάρχει κάποιος σίριαλ κίλερ, ούτε κάποια τεράστια αποκάλυψη, όμως ο γοητευτικός της ήρωας, η χαοτική οικογένειά του και το ατμοσφαιρικό Δουβλίνο καθηλώνουν τον αναγνώστη.

Η Tana French πέρασε τα παιδικά της χρόνια στην Ιρλανδία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία και το Μαλάουι. Σπούδασε υποκριτική στο Κολέγιο Τρίνιτι του Δουβλίνου και εργάστηκε στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Για τα αστυνομικά της μυθιστορήματα που γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο έχει τιμηθεί με τα βραβεία Edgar, Anthony, Macavity, Barry και ICVA Clarion. Ζει στο Δουβλίνο με τον σύζυγο και την κόρη της. Ο δικτυακός της τόπος είναι www.tanafrench.com.

*Πηγή και εικόνες: Εκδόσεις Μεταίχμιο. Απόσπασμα του βιβλίου
 εδώ.




Ο Τόπος των Πιστών (Faithfull place) είναι το τρίτο βιβλίο της σειράς -το πρώτο που μεταφράστηκε στα ελληνικά- με βασικό πρωταγωνιστή τον μυστικό αστυνομικό Φρανκ Μακέι, ο οποίος προσπαθεί να ξεφύγει από τη μοίρα του περιορίζοντας στο ελάχιστο τις επαφές με την οικογένειά του. Το παρελθόν όμως του χτυπά ξαφνικά την πόρτα μετά από είκοσι δύο χρόνια με την τυχαία εύρεση μιας ξεχασμένης βαλίτσας και τον ξαναγυρίζει πίσω στην παλιά του γειτονιά ζητώντας βασανιστικά απαντήσεις. 

Η συγγραφέας επιλέγει ως κυρίαρχο φόντο του βιβλίου της τον Τόπο των Πιστών, μια  παρακμιακή περιοχή του Δουβλίνου, ενώ πλέκει οικογενειακά μυστικά και σχέσεις με γείτονες και παλιούς συμμαθητές και τα αντιπαραθέτει με τη σύγχρονη ζωή του Φρανκ Μακέι. Κινείται δηλαδή σε δύο χρονικά επίπεδα: στο τότε και στο τώρα, για να ρίξει φως στα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων τους, αλλά και για να σκιαγραφήσει τους χαρακτήρες της. Στο επίκεντρο πάντα ο μαχητικός, ασυμβίβαστος και ενίοτε είρων Φράνσις που δε διστάζει να τα βάλει με όλους και με όλα προκειμένου να βρει την αλήθεια! 

Κοινωνική αδικία, ενδοοικογενειακή βία, ταξικές διαμάχες, εφηβικοί έρωτες, κρυφά όνειρα, αδιέξοδα, λάθη, τάσεις φυγής και απονομή δικαιοσύνης είναι μόνο μερικά από τα θέματα που διαπραγματεύεται αυτό το βιβλίο. Θυμός, αγανάκτηση, αγωνία, φόβος και απελπισία διατρέχουν όλο το έργο, ενώ δε λείπουν και οι μικρές ευχάριστες στιγμές που προκαλούν ρίγη συγκίνησης! 

Ο λόγος της French απλός και στρωτός κυλά αργά μέσα σε 624 χορταστικές σελίδες, χωρίς όμως να κουράζει καθόλου και να καταντά μελό. Παρά τον μεγάλο όγκο, η πλοκή παραμένει δυνατή και παρουσιάζει όλες τις απαιτούμενες ανατροπές, για να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη! Οι δε διάλογοι αποτυπώνονται με τόση ζωντάνια και γλαφυρότητα που δύσκολα ξεχνιούνται για μέρες. Συνέβαλε βέβαια τα μέγιστα και η εξαιρετική μετάφραση της Αναστασίας Καλλιοντζή! 

Η Tana French κατορθώνει λοιπόν με τον Τόπο των Πιστών να αναβαθμίσει το νουάρ σε "καλή" λογοτεχνία, αν και η διάκριση αυτή δεν την αγγίζει προσωπικά, ούτε είναι το ζητούμενο! Στόχος της είναι να αναδείξει ήρωες της διπλανής πόρτας και να οριοθετήσει συμπεριφορές και καταστάσεις που κατευθύνουν ανθρώπινες ζωές και φέρουν βαρύ τίμημα. Και το καταφέρνει! Γράφει ένα συγκλονιστικό αστυνομικό μυθιστόρημα λογοτεχνικών αξιώσεων που δεν περνά απαρατήρητο και πλησιάζει το ψυχογράφημα!



Σε συνεργασία λοιπόν με τις Εκδόσεις Μεταίχμιο προσφέρουμε δύο αντίτυπα από το μυθιστόρημα "Ο Τόπος των Πιστών" της Tana French! Να ευχαριστήσω θερμά τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, που προσφέρουν τα δώρα!

Για να πάρεις μέρος στο giveaway:

Υποχρεωτικοί όροι
1. Δείξε την αγάπη σου με δημόσιο like στις σελίδες 
Εκδόσεις Μεταίχιο και Όμορφη μέσα έξω στο facebook. 
(Δες εδώ πώς θα κάνεις το like σου δημοσίως ορατό!)

2. Δημόσια κοινοποίηση (αυστηρά μόνο μία φορά) στη φωτογραφία που θα βρεις εδώ.

3. Συμπλήρωσε τη φόρμα συμμετοχής που θα βρεις παρακάτω. 

*Αν δεν έχεις λογαριασμό στο facebook, συμπλήρωσε μόνο τη φόρμα συμμετοχής!

Προαιρετικοί όροι για επιπλέον συμμετοχές
Ακολούθησέ με στο Google+ και στο Instagram.



Γενικοί όροι διαγωνισμού:
  • Η διάρκεια του διαγωνισμού είναι μέχρι τις 29/5 και η κλήρωση θα γίνει μέσω του miniwebtool.com.  
  • Οι τυχεροί θα ειδοποιηθούν με email και θα πρέπει να κατοχυρώσουν τα δώρα τους εντός 2 ημερών, αλλιώς η κλήρωση θα επαναληφθεί. 
  • Αν οι τυχεροί είναι κάτοικοι Αθηνών, θα παραλάβουν τα βιβλία τους από τον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118), ενώ αν είναι από την περιφέρεια, θα τους αποσταλούν δωρεάν από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο
  • Ο διαγωνισμός ισχύει μόνο για κατοίκους Ελλάδας άνω των 18 ετών. 
  • Επιτρέπεται μία συμμετοχή ανά άτομο και email / προφίλ facebook. 
  • Το δώρο είναι προσωπικό, αμεταβίβαστο και δεν ανταλλάσσεται με χρήματα ή άλλα είδη. 
  • Η συμμετοχή στο διαγωνισμό προϋποθέτει ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων των όρων του διαγωνισμού.
Καλή επιτυχία


Χορηγοί επικοινωνίας:

Update 8/6:
Οι συμμετοχές στην κλήρωση ήταν 331! Οι δύο τυχεροί που κερδίζουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου "Ο Τόπος των Πιστών" της Tana French από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο 
είναι η Ευμορφία Καπετανάκη και ο Θεόδωρος Τασσόπουλος! Συγχαρητήρια και καλοδιάβαστα! Οι τυχεροί θα ειδοποιηθούν με email και θα έχουν περιθώριο 2 ημερών να μου απαντήσουν, αλλιώς η κλήρωση θα επαναληφθεί. Ευχαριστώ πολύ για τη μεγάλη συμμετοχή!




11 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε πολύ! Αφροδίτη Κρεμμύδα (venus )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Thanks για το διαγωνισμό!! Φαίνεται ενδιαφέρον βιβλίο!!
    Fb: Aristofanis Smpardos
    Gfc: tavros72

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥΥΥΥ..ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΩ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολυ καλη κριτικη... Και η Καλλιοντζη ειναι εξαιρετικη. Εγγυηση θα ελεγα :) Ευχαριστουμε <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εξαιρετικό βιβλίο! Θέλω πολύ να το διαβάσω! Ευχαριστούμε πολύ! Fb: Πετρούλα Φιλίππου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπέροχο! Θα ήθελα πολύ να το διαβάσω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή