2 Μαρτίου 2016

Βιβλιοκριτική: "Το δωμάτιο" της Έμας Ντόναχιου & κλήρωση

"Το δωμάτιο" της Έμα Ντόναχιου πρωτοεκδόθηκε το 2010 (στην Ελλάδα το 2011) και ήταν υποψήφιο για το βραβείο Booker 2010! Ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία του βιβλίου, που το 2015 μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη κερδίζοντας χρυσή σφαίρα για την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία στο πρόσωπο της Brie Larson και 4 υποψηφιότητες για όσκαρ (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, διασκευασμένου σεναρίου και α΄ γυναικείου ρόλου) καταφέρνοντας τελικά να αποσπάσει το όσκαρ α΄ γυναικείου ρόλου μόλις πριν μερικές ημέρες! 


Με αφορμή την κινηματογραφική ταινία και την επιτυχημένη της πορεία έγινε ανατύπωση του βιβλίου τον Φεβρουάριο του 2016 με νέο εξώφυλλο που φέρει το λογότυπο της ομώνυμης ταινίας! Σήμερα είμαι εδώ για να σου πω την δική μου αναγνωστική εμπειρία από "Το δωμάτιο". Έχω βέβαια στόχο να δω και την ταινία, όμως ήθελα πρώτα να διαβάσω το βιβλίο.


Βασικοί πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι η εικοσιεξάχρονη Τζόυ και ο πεντάχρονος γιος της Τζακ, οι οποίοι ζουν φυλακισμένοι σε ένα δωμάτιο-αποθήκη λίγων τετραγωνικών χωρίς παράθυρα παρά μόνο έναν φωταγωγό. Η κοπέλα έχει πέσει θύμα απαγωγής από τα δεκαεννιά της από έναν παρανοϊκό μεσήλικα άνδρα, τον ΣαταΝίκ, που έρχεται συνήθως τα βράδια και κοιμάται μαζί της, ενώ ο μικρός κρύβεται μέσα στην ντουλάπα. Η μητέρα έχει κατασκευάσει έναν ολόκληρο κόσμο για χάρη του παιδιού και της "φυσιολογικής" του ανάπτυξης - όσο φυσιολογική μπορεί να θεωρείται η ανάπτυξη ενός παιδιού υπό συνθήκες απόλυτης αιχμαλωσίας. Τον αφήνει λοιπόν να πιστεύει ότι μόνο όσα υπάρχουν μέσα σε εκείνο το δωμάτιο είναι αληθινά και ότι όλος ο υπόλοιπος κόσμος βρίσκεται μέσα στην τηλεόραση. Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που ο Τζακ γίνεται πέντε χρονών και μαζί του μεγαλώνουν και οι απορίες του, οπότε αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τη σωτηρία τους.

Αφηγητής από την αρχή ως το τέλος είναι ο μικρός Τζακ, ο οποίος αντιλαμβάνεται τα πάντα γύρω του με τον δικό του, παιδικό τρόπο και μετατρέπεται σε υπερήρωας για να σώσει τη μαμά του και τον ίδιο. Η επιλογή της συγγραφέως να βάλει το παιδί στη θέση του αφηγητή είναι πολλή εύστοχη και δημιουργεί τη συμπάθεια του αναγνωστικού κοινού, αν και ομολογώ ότι στην αρχή δυσκολεύτηκα κάπως να εξοικειωθώ με τον τρόπο σκέψης και έκφρασής του και είναι απολύτως λογικό αυτό, αν δεν είσαι πλέον παιδί. Καθώς όμως προχωρούν οι σελίδες και μαθαίνουμε περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση, ο μικρός ήρωας κερδίζει τις καρδιές μας προκαλώντας έντονα συναισθήματα, όπως θλίψη, συγκίνηση, συμπόνοια, τρυφερότητα, αγάπη, αγωνία, φόβο, χαρά με αποκορύφωμα τη λύτρωση. 

Η Έμα Ντόναχιου εμπνεύστηκε την ιστορία του βιβλίου δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη της φρικτής υπόθεσης Φριτζλ στην Αυστρία το 2008 εστιάζοντας όμως μέσα από τη μυθοπλασία στον άρρηκτο δεσμό μητέρας-παιδιού και στη δύναμη της αποφασιστικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης σε ένα κλειστοφοβικό περιβάλλον. Πρόκειται στην ουσία για ένα κοινωνικό θρίλερ, που αναδεικνύει την απότομη ενηλικίωση, τον αγώνα για επιβίωση και αποδοχή και τη μη μοιρολατρική θεώρηση της ζωής!

Η πρώτη μου εντύπωση διαβάζοντας την περίληψη του οπισθόφυλλου μού θύμισε κάτι από την τηλεοπτική σειρά Lost, όπου οι ήρωες ζούσαν επίσης σε μια εικονική πραγματικότητα, αποκομμένοι από όλους και από όλα! "Το δωμάτιο" είναι από εκείνα τα βιβλία που δεν μπορείς να τα αφήσεις από τα χέρια σου! Αν πρέπει να διαβάσεις ένα μόνο βιβλίο αυτήν την εποχή, ας είναι αυτόΑπλά συγκλονιστικό... Καλή ανάγνωση!



Λίγα λόγια για το βιβλίο* 

Για τον πεντάχρονο Τζακ το Δωμάτιο είναι ο κόσμος.

Εκεί γεννήθηκε, εκεί τρώει, εκεί κοιμάται, εκεί παίζει και μαθαίνει μαζί με τη Μαμά του. Γι’ αυτόν, το Δωμάτιο κρύβει αμέτρητα θαύματα, πλούσια και ανεξάντλητη τροφή για τη φαντασία του: ο Αυγοφίδης στο Κάτω Από το Κρεβάτι, φτιαγμένος από τσόφλια αυγών, ο φανταστικός κόσμος της Τηλεόρασης, η παρηγορητική ζεστασιά της Ντουλάπας, κάτω από τα κρεμασμένα ρούχα, εκεί όπου η Μαμά τον ασφαλίζει τα βράδια, για την περίπτωση που ο ΣαταΝίκ τούς επισκεφθεί.

Το Δωμάτιο είναι σπίτι για τον Τζακ, για τη Μαμά όμως δεν είναι παρά η φυλακή όπου είναι κλεισμένη από τα δεκαεννιά της – εφτά χρόνια τώρα. Με οδηγό την αδιαπραγμάτευτη αγάπη της για το γιο της, η Μαμά έχει δημιουργήσει για χάρη του μια ολόκληρη ζωή σ’ ένα χώρο μόλις έντεκα τετραγωνικών. Όσο όμως μεγαλώνει η λαχτάρα του Τζακ να γνωρίσει τον κόσμο του, τόσο γιγαντώνεται και η απελπισία της Μαμάς.

Το Δωμάτιο είναι η ιστορία της ακαταδάμαστης αγάπης που ανθεί κάτω από τις πιο οδυνηρές συνθήκες. του ακριβού σαν διαμάντι δεσμού ανάμεσα σε μητέρα και παιδί. Πρόκειται για ένα καθηλωτικό, εξυψωτικό και συνάμα σοκαριστικό μυθιστόρημα, μια ιστορία βαθιά ανθρώπινη και αβάσταχτα συγκινητική.

Το Δωμάτιο είναι ένα μέρος που δε θα ξεχάσετε ποτέ.

Η ΕΜΑ ΝΤΟΝΑΧΙΟΥ γεννήθηκε στο Δουβλίνο το 1969 και είναι η μικρότερη σε μια οικογένεια με οχτώ παιδιά. Ο πατέρας της ήταν κριτικός λογοτεχνίας ενώ η ίδια πήρε με διάκριση το πτυχίο της στις τέχνες από το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, ολοκληρώνοντας τις σπουδές της με διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Το 1998 μετακόμισε στον Καναδά και πήρε την καναδική υπηκοότητα το 2004. Σήμερα ζει στο Οντάριο με την οικογένειά της. Έχει γράψει οχτώ μυθιστορήματα, τα οποία έχουν λάβει διάφορες τιμητικές διακρίσεις και βραβεία. Επίσης, έχει γράψει θεατρικά έργα, συλλογές διηγημάτων, λογοτεχνικά δοκίμια κ.ά. Το μυθιστόρημα ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ έχει τιμηθεί με το Bραβείο Rogers Writers’ Trust και ήταν στη βραχεία λίστα του Bραβείου Booker το 2010. 

*Πηγή και εικόνες: Εκδόσεις Ψυχογιός. Δες δωρεάν απόσπασμα του βιβλίου εδώ



Σε συνεργασία λοιπόν με τις Εκδόσεις Ψυχογιός προσφέρουμε σε έναν τυχερό ή μια τυχερή ένα αντίτυπο από το μυθιστόρημα "Το δωμάτιο" της Έμα Ντόναχιου! Να ευχαριστήσω θερμά τις Εκδόσεις Ψυχογιός, που προσφέρουν το δώρο!

Για να πάρεις μέρος στο giveaway:

Υποχρεωτικοί όροι:
1. Δείξε την αγάπη σου με like στις σελίδες 
Εκδόσεις Ψυχογιός και Όμορφη μέσα έξω στο facebook. 

2. Δημόσια κοινοποίηση (αυστηρά μόνο μία φορά) στη φωτογραφία που θα βρεις εδώ.

3. Συμπλήρωσε τη φόρμα συμμετοχής που θα βρεις παρακάτω.

Προαιρετικοί όροι για επιπλέον συμμετοχές
Ακολούθησέ με στο Google+ και στο Instagram



Γενικοί όροι διαγωνισμού:

  • Η διάρκεια του διαγωνισμού είναι μέχρι τις 10/3 και η κλήρωση θα γίνει μέσω του miniwebtool.com. 
  • Ο τυχερός θα ειδοποιηθεί με e-mail και θα πρέπει να κατοχυρώσει το δώρο του εντός 2 ημερών, αλλιώς η κλήρωση θα επαναληφθεί. 
  • Αν ο τυχερός είναι κάτοικος Αθηνών, θα παραλάβει το δώρο του από το βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Ψυχογιός (Εμμ. Μπενάκη 13-15, Αθήνα), ενώ αν είναι από την περιφέρεια, θα του αποσταλεί δωρεάν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός
  • Ο διαγωνισμός ισχύει μόνο για κατοίκους Ελλάδας άνω των 18 ετών.
  • Επιτρέπεται μία συμμετοχή ανά άτομο και email / προφίλ facebook.
  • Η συμμετοχή στο διαγωνισμό προϋποθέτει ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων των όρων του διαγωνισμού.

Καλή επιτυχία

Και μην ξεχνάς ότι "η μητρική αγάπη κάνει θαύματα"!



Χορηγοί επικοινωνίας:

Update 18/3:
Ταρα ταν τανννν! Μόλις έγινε η κλήρωση και η τυχερή που κερδίζει το βιβλίο "Το δωμάτιο" της Έμα Ντόναχιου από τις Εκδόσεις Ψυχογιός είναι η Κρυστάλω Σταμάτη! Συγχαρητήρια και καλοδιάβαστο! Η τυχερή θα ειδοποιηθεί με e-mail και θα πρέπει να κατοχυρώσει το δώρο της εντός 2 ημερών, αλλιώς η κλήρωση θα επαναληφθεί! Ευχαριστώ πολύ για την απρόσμενα μεγάλη συμμετοχή και επιστρέφω με περισσότερα δώρα!



11 σχόλια:

  1. Βιβλίο το καλύτερο δώρο.
    Ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΩ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΜΑΛΙΤΗ.FB=STELLA MALITI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαινεται συγκλονιστικο και μαλλον αποδεικνυεται για αλλη μια φορα πως ο ανθρωπος ειναι φτιαγμενος και για τα καλυτερα και για τα χειροτερα.Ευχαριστουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαιρετικο δωρο!!!Σας ευχαριστουμε πολυ♥♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. να στε καλα!υπεροχο δωρο!fbερμιονη τσαπακιδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τέλειοοοοοοο, σας ευχαριστούμε πολυ💕💕💕
    Καλή επιτυχία σε ολους !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή