10 Δεκεμβρίου 2015

Κέρδισε το βιβλίο "Η επιστροφή" της Φιλομήλας Λαπατά



Αν με ρωτούσες σε ποια εποχή θα ήθελα να ζω, χωρίς δεύτερη σκέψη θα σου απαντούσα: "Στο παρελθόν"! Ίσως σου κάνει εντύπωση που δεν είπα "Στο μέλλον". Γιατί το παρελθόν είναι γνωστό, άρα εν μέρει κατανοητό, σε αντίθεση με το άγνωστο και αβέβαιο μέλλον. Προσωπικά το μέλλον όσο με γοητεύει, ταυτόχρονα άλλο τόσο με φοβίζει για το τι θα φέρει! Για τον λόγο αυτό, επιλέγω  τη σιγουριά του παρελθόντος. Άλλωστε κάθε περασμένη εποχή κρύβει όμορφες στιγμές ακόμη και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Επιλέγω λοιπόν επιστροφή στο παρελθόν και ειδικότερα σε εποχές, όπου οι ανθρώπινες αξίες είχαν μεγαλύτερη σημασία από ό,τι σήμερα. Σε εποχές, όπου οι άνθρωποι αγαπούσαν πραγματικά με πίστη και αφοσίωση και η έννοια του ρομαντικού ήταν κάτι το σύνηθες. Σε εποχές, όπου οι λέξεις είχαν μεγαλύτερη βαρύτητα και κύρος και δε λέγονταν, απλώς για να ειπωθούν... 


Έκανα αυτήν την εισαγωγή για να σε βάλω στο κλίμα του καινούριου ιστορικού μυθιστορήματος της Φιλομήλας Λαπατά "Οι κόρες της Ελλάδας 1 - Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ", που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ψυχογιός τον Οκτώβρη του 2015! Πρόκειται για ένα καλογραμμένο έργο διανθισμένο με πλήθος ιστορικών στοιχείων και πληροφοριών, που αναπαριστά γεγονότα και καταστάσεις στην Αθήνα του 19ου αιώνα. Η δε πλοκή είναι τόσο ρεαλιστική και άρτια δομημένη που σε αρκετά σημεία νιώθεις ότι οι ήρωες ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου και γίνονται μέρος της πραγματικότητας! 



Λίγα λόγια για το βιβλίο*

Μια γυναίκα, κόρη οικογένειας επιφανών αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, επιστρέφει στην Αθήνα του 1836, έπειτα από αναγκαστική εικοσαετή απομάκρυνση απ’ την Ελλάδα. Μια Ελληνίδα με προφίλ για μενταγιόν, η οποία δεν αγαπήθηκε όσο της άξιζε στην πατρίδα της και γι’ αυτό στα μάτια της κρύβει τον πόνο της γυναίκας που της έκλεψαν την εφηβεία, επιστρέφει για να διεκδικήσει πίσω τον εαυτό της, για να εκδικηθεί όσους της στέρησαν την ταυτότητά της, για να μπορέσει να ζήσει. 

Βαθιές πληγές και ανοιχτοί λογαριασμοί προκαλούνται από μια θυσία η οποία κατέληξε σε έναν απαγορευμένο έρωτα, που σημάδεψε τη ζωή μιας αρχοντικής οικογένειας κατά τη διάρκεια των προεπαναστατικών χρόνων στην Αθήνα. Ατμοσφαιρικές καταστάσεις, μυστήρια και γρίφοι της ανθρώπινης ύπαρξης κυριαρχούν σε ένα κοινωνικό περιβάλλον όπου η παρουσία του άντρα βαραίνει ασφυκτικά. Εκδίκηση, συγχώρεση και λύτρωση γεννούν έντονα συναισθήματα στους ήρωες αυτής της κοινωνικής τοιχογραφίας. Ως προϊόν ιστορικής έρευνας, καταγράφεται μια λεπτομερέστατη περιγραφή της καθημερινής αθηναϊκής ζωής, με ανάλυση χαρακτήρων και επιμέρους ιστορίες που δένουν με την κεντρική ιστορία και πλουτίζουν την πλοκή. Έρωτες, πόλεμοι, πολιτική, σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων, οθωμανική εξουσία συνθέτουν τον μύθο του αφηγήματος. 

Η Φιλομήλα Λαπατά σκιαγραφεί το πορτρέτο της Αθήνας του 1800, με ολοκληρωμένους χαρακτήρες που ξεδιπλώνονται σε μια ρεαλιστική και συναρπαστική πλοκή, θίγοντας θέματα ανθρωπίνων σχέσεων και υπαρξιακής αναζήτησης. Ανασυνθέτει, με έναν δικό της τρόπο, την ατμόσφαιρα μιας ολόκληρης εποχής της Ιστορίας μας. Μιλάει για τη ζωή, τη μοίρα, τις επιλογές μας, τις σχέσεις, τη μνήμη ως κατάρα, το μίσος, την οργή, την υπέρβαση ορίων και τη λύτρωση.

Η ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΛΑΠΑΤΑ γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι ο καρπός μιας Μακεδόνισσας κι ενός πολίτη του κόσμου. Σπούδασε δημόσιες σχέσεις κι εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα. Παραμένει όμως μόνιμη μαθήτρια της ζωής. Η πολυπλοκότητα των διαπροσωπικών σχέσεων την απασχολεί από πολύ παλιά και αυτός της ο προβληματισμός αποτυπώνεται στα βιβλία της. Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είναι το έβδομο μυθιστόρημά της. Καθώς αγαπά την ποικιλία, ζει μεταξύ δύο κόσμων: της Ελλάδας και της Ιταλίας.

*Πηγή και εικόνες: Εκδόσεις Ψυχογιός. Δείτε δωρεάν απόσπασμα του βιβλίου εδώ


Αυτήν τη φορά λοιπόν σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Ψυχογιός προσφέρουμε σε μία τυχερή ή ένα τυχερό ένα αντίτυπο από το καινούριο μυθιστόρημα της Φιλομήλας Λαπατά "Οι κόρες της Ελλάδας 1 - Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ"! Να ευχαριστήσω τις Εκδόσεις Ψυχογιός, που προσφέρουν το δώρο! Αν σου αρέσουν τα ιστορικά μυθιστορήματα, που αναπαριστούν περασμένες εποχές, τότε σίγουρα θα αγαπήσεις αυτό το βιβλίο, όσο κι εγώ!

Για να πάρεις λοιπόν μέρος στο giveaway:

Υποχρεωτικοί όροι*:
1. Δείξε την αγάπη σου με like στις σελίδες Εκδόσεις Ψυχογιός και Όμορφη μέσα έξω στο facebook. 
2. Δημόσια κοινοποίηση και σχόλιο στη φωτογραφία του διαγωνισμού που θα βρεις εδώ.
3. Συμπλήρωσε τη φόρμα συμμετοχής που θα βρεις παρακάτω.

Για επιπλέον συμμετοχές:
Γίνε αναγνώστης στο blog μου (μέσω Google Friend Connect κάνοντας κλικ στο εικονίδιο "Γίνετε μέλος αυτού του ιστοτόπου" στο κάτω μέρος της οθόνης) κι ακολούθησέ με στο Google+ και στο Instagram

Η διάρκεια του διαγωνισμού είναι μέχρι τις 17/12 και η κλήρωση θα γίνει μέσω του miniwebtool.com. Αν ο νικητής είναι κάτοικος Αθηνών θα παραλάβει το δώρο του από το βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Ψυχογιός (Εμμ. Μπενάκη 13-15, Αθήνα), ενώ αν είναι από την επαρχία θα του αποσταλεί δωρεάν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός! Ο διαγωνισμός ισχύει μόνο για κατοίκους Ελλάδας άνω των 18 ετών! 

Καλή επιτυχία

Εσύ, αν είχες τη δυνατότητα, σε ποια εποχή θα ήθελες να επιστρέψεις;




Χορηγός επικοινωνίας:

Update 19/12:
Φέτος ο Santa Claus θα φέρει νωρίτερα στην Suzy Spice το δώρο της, μια και είναι η τυχερή φίλη που κερδίζει το βιβλίο "Οι κόρες της Ελλάδας 1 - Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ"! Η τυχερή θα ειδοποιηθεί με προσωπικό μήνυμα και θα έχει περιθώριο 2 ημερών να μου απαντήσει, αλλιώς η κλήρωση θα επαναληφθεί. Ευχαριστώ πολύ για τις συμμετοχές και εύχομαι καλές γιορτές σε όλους! Υπόσχομαι περισσότερες εκπλήξεις, καθώς σε λίγο καιρό το blog κι εγώ έχουμε γενέθλια! 

Update 23/12:
Η προηγούμενη τυχερή δεν απάντησε ούτε στο inbox στο facebook ούτε και στο email που της έστειλα και η κλήρωση επαναλήφθηκε. Η νέα τυχερή είναι η Αικατερινη Ραπτη, η οποία κερδίζει το βιβλίο κι ελπίζω να απαντήσει στο μήνυμα που θα της στείλω! Συγχαρητήρια και καλοδιάβαστο! 


6 σχόλια:

  1. Εξαιρετικη επιλογη-εγω θα ήθελα να ζήσω στην Βικτωριανη Αγγλία (τοτε που εγραφε η Jane Austen ισως..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΕΛΕΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕς ΓΙΟΡΤΕΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ομολογω οτι η εποχη,στην οποια αναφερεται η συγγραφεας μας,μου αρεσει μονο σαν αναγνωσμα.Δε θα ηθελα καθολου να τη ζω.Εποχη δυσκολη,αγρια και επικινδυνη.Λατρεψα ομως τη δεκαετια του `60 και θα ηθελα να την ξαναζησω για την ευπρεπεια της.Ευχαριστουμε,καλες γιορτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή