20 Οκτωβρίου 2014

Back to school beauty #5 - Τονωτική λοσιόν


Πέμπτο Μάθημα

Στο προηγούμενο μάθημα είχαμε δει μάσκες καθαρισμού, που αποτελούν μέρος του εβδομαδιαίου καθαρισμού της επιδερμίδας μας! Σήμερα θα μιλήσουμε για το δεύτερο βήμα της Περιποίησης Προσώπου σε καθημερινή βάση που δεν είναι άλλο από την τονωτική λοσιόν.

Τι είναι όμως η τονωτική λοσιόν; Είναι ένα διάλυμα με βάση το νερό και διάφορα άλλα ωφέλιμα συστατικά ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας για την οποία προορίζεται! Η μορφή της μπορεί να είναι υγρή, διφασική (δηλαδή υγρή με κάποια πούδρα) ή ακόμη και σπρέι, ενώ εφαρμόζεται στο πρόσωπο με βαμβάκι, απευθείας με τα χέρια ή ψεκάζεται. Χρησιμοποιείται δύο φορές την ημέρα, δηλαδή πρωί και βράδυ, μετά από τον καθημερινό καθαρισμό και πριν την ενυδατική κρέμα.

Πηγή / Source

Πολλές κοπέλες ίσως έχουν τη λανθασμένη εντύπωση ότι η τονωτική λοσιόν είναι περιττή ή ότι δεν προσφέρει καμία χρησιμότητα στην περιποίηση της επιδερμίδας! Κι όμως η τονωτική λοσιόν είναι εξίσου απαραίτητη, γιατί αφαιρεί τα υπολείμματα του καθαριστικού και τυχόν βλαβερές ουσίες που εμπεριέχονται στο νερό, συσφίγγει τους πόρους, επαναφέρει το ph της επιδερμίδας στα φυσιολογικά επίπεδα, σφραγίζει την υγρασία και προετοιμάζει την επιδερμίδα για τα προϊόντα ενυδάτωσης (κρέμες προσώπου & serum), ενώ επίσης τονώνει τη μικροκυκλοφορία και προστατεύει το δέρμα από μολύνσεις!

Δεν είναι όμως όλες οι τονωτικές λοσιόν ίδιες!  Όπως επιλέγουμε το καθαριστικό που ταιριάζει στον τύπο της επιδερμίδας μας, έτσι επιλέγουμε και την τονωτική λοσιόν που καλύπτει τις δικές μας ανάγκες! Δεν είναι υποχρεωτικό να αγοράσουμε καθαριστικό και τονωτική λοσιόν από την ίδια σειρά, αλλά καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε μια ολοκληρωμένη σειρά για καλύτερα αποτελέσματα!


Αν έχουμε κανονική επιδερμίδα, επιλέγουμε οποιαδήποτε μορφή τονωτικής λοσιόν ή την αντίστοιχη με το καθαριστικό προσώπου που χρησιμοποιούμε.

Για την ξηρή και αφυδατωμένη επιδερμίδα θα προτιμήσουμε μια τονωτική λοσιόν με ενυδατικούς παράγοντες και οπωσδήποτε χωρίς οινόπνευμα, που ξηραίνει την επιδερμίδα!

Αν η επιδερμίδα του προσώπου μας είναι ευαίσθητη και με τάση για αλλεργίες, επιλέγουμε μια τονωτική λοσιόν χωρίς οινόπνευμα, οξέα φρούτων, άρωμα και χρωστικές ουσίες. Υπάρχουν επίσης ειδικά προϊόντα εμπλουτισμένα με ιαματικό νερό για αίσθηση δροσιάς και ανακούφισης στο δέρμα!

Για τη μικτή ή λιπαρή επιδερμίδα φροντίζουμε να προμηθευτούμε μια τονωτική λοσιόν που απορροφά την υπερβολική λιπαρότητα, εξισορροπεί τις προβληματικές περιοχές του δέρματος και εξυγιαίνει την επιδερμίδα με την αντιβακτηριδιακή προστασία που προσφέρει. Ειδικά για επιδερμίδες με ακμή κυκλοφορούν στην αγορά διφασικές τονωτικές λοσιόν που αποτελούνται από υγρό διάλυμα που καταπολεμά την ακμή και ειδική πούδρα που απορροφά τη λιπαρότητα.

Ωστόσο, πέρα από τον τύπο της επιδερμίδας μας μπορούμε να αναζητήσουμε μια τονωτική λοσιόν για ειδικές ανάγκες του προσώπου μας, όπως αντιοξειδωτική προστασία, συσφικτική δράση, αντιγηραντική δράση κ.α.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορούμε να παραλείψουμε εντελώς την τονωτική λοσιόν; Υπάρχουν πολυχρηστικά προϊόντα, όπως καθαριστικά προσώπου που αναγράφουν πάνω στη συσκευασία ότι περιλαμβάνουν στη σύνθεσή τους και τονωτική λοσιόν ή/και ενυδατικούς παράγοντες (π.χ. cleanser / toner / moisturiser). Τα προϊόντα αυτά είναι είτε σε μορφή γαλακτώματος είτε σε μορφή διαλύματος. Τότε η χρήση επιπλέον τονωτικής λοσιόν είναι περιττή και ίσως ερεθίσει την επιδερμίδα!

Επειδή ξέρω ότι αρκετές γυναίκες προτιμούν να παρασκευάσουν μόνες τους τονωτική λοσιόν σάς δίνω ευθύς αμέσως κάποιες σπιτικές συνταγές!

Πηγή / Source

Τονωτική λοσιόν για όλους τους τύπους επιδερμίδας:
  • Χρειαζόμαστε: 1 κούπα πράσινο τσάι και αιθέριο έλαιο (προαιρετικά). Βράζουμε το πράσινο τσάι και μόλις κρυώσει το αδειάζουμε μέσα σε ένα καθαρό γυάλινο μπουκάλι σπρέι. Για επιδερμίδα με ακμή προσθέτουμε 1-2 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree, που προσφέρει ισχυρή αντιβακτηριδιακή δράση! Για ξηρή ή ώριμη επιδερμίδα με ρυτίδες προσθέτουμε 1-2 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου ή 1 κουταλιά του γλυκού φυτική γλυκερίνη.

Τονωτική λοσιόν για κανονική επιδερμίδα:
  • Αναμειγνύουμε το χυμό ενός αγγουριού με μισό φλυτζάνι ροδόνερο και μισό φλυτζάνι πράσινο τσάι που έχουμε βράσει και αφήσει να κρυώσει εντελώς. Αδειάζουμε το μίγμα σε ένα καθαρό γυάλινο μπουκαλάκι σπρέι και το βάζουμε στο ψυγείο. Μπορούμε να ψεκάσουμε το πρόσωπό μας με αυτή τη λοσιόν όχι μόνο μετά τον καθαρισμό, αλλά και οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας νιώσουμε ότι το δέρμα μας έχει ανάγκη από δροσιά και ενυδάτωση!

Τονωτική λοσιόν για μικτή επιδερμίδα:
  • Αναμειγνύουμε 1 φλυτζάνι ροδόνερο, μισό ποτηράκι έλαιο αβοκάντο, 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου και 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού. Αδειάζουμε το μίγμα σε ένα καθαρό γυάλινο μπουκαλάκι και το φυλάσσουμε στο ψυγείο.

Τονωτική λοσιόν για λιπαρή επιδερμίδα:
  • Χρειαζόμαστε: 2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένο χαμομήλι και 3 φλυτζάνια νερό. Βράζουμε τα υλικά σε χαμηλή φωτιά για 10', σουρώνουμε το μίγμα και μόλις κρυώσει το αδειάζουμε σε ένα καθαρό γυάλινο μπουκαλάκι. Διατηρείται στο ψυγείο για 10 μέρες.


Στο επόμενο μάθημα θα συνεχίσουμε με την ενυδάτωση! Σας περιμένω διαβασμένες ε!

2 σχόλια: