29 Σεπτεμβρίου 2014

Back to school beauty #3

Πηγή / Source

Συνεχίζουμε και σήμερα τα μαθήματα ομορφιάς! Αν είσαι καινούρια στην παρέα μας δες περισσότερα εδώ

Τρίτο  μάθημα!

Στο προηγούμενο μάθημα είδαμε τον απλό, καθημερινό καθαρισμό προσώπου. Σήμερα θα μιλήσουμε για τον εβδομαδιαίο καθαρισμό, ο οποίος περιλαμβάνει οποιαδήποτε ειδική φροντίδα προσφέρουμε στην επιδερμίδα του προσώπου μας, δηλαδή απολέπιση (peeling) και μάσκες καθαρισμού. 


Πρώτα όμως ας ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνουν αυτοί οι όροι! Απολέπιση ή αλλιώς πίλινγκ/peeling/scrub είναι η διαδικασία κατά την οποία απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια της επιδερμίδας με τη χρήση προϊόντων που απευθύνονται αποκλειστικά στο πρόσωπο. Τα προϊόντα αυτά συνήθως περιέχουν μικροσκοπικούς κόκκους, για να επιτυγχάνεται καλύτερα η αφαίρεση των νεκρών κυττάρων αλλά και των ρύπων που έχουν εισχωρήσει μέσα στους πόρους της επιδερμίδας και δημιουργούν, κυρίως στις λιπαρές ή μεικτές επιδερμίδες, τα ενοχλητικά μαύρα στίγματα! Με την απολέπιση αυξάνεται η παραγωγή κολλαγόνου, βελτιώνεται η ποιότητα και ο τόνος του δέρματος, επανέρχεται η φυσική λάμψη και η βελούδινη αίσθηση με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να δέχεται πιο εύκολα τα θρεπτικά συστατικά των υπόλοιπων προϊόντων περιποίησης. 

Μπορεί η απολέπιση ως διαδικασία να είναι σχετικά εύκολη, χρειάζεται ωστόσο προσοχή πριν και μετά από αυτή! Αρχικά θα πρέπει να έχει προηγηθεί σωστός καθαρισμός του προσώπου με το συνηθισμένο προϊόν που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Στη συνέχεια εφαρμόζουμε το προϊόν απολέπισης ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται πάνω στη συσκευασία, καθώς υπάρχει κίνδυνος ερεθισμού και τραυματισμού της επιδερμίδας, αν τρίψουμε πολύ δυνατά, κάνουμε λανθασμένες κινήσεις ή ασκήσουμε υπερβολική πίεση! Καλό είναι να κάνουμε απολέπιση το βράδυ, ώστε να αποφύγουμε την άμεση επαφή με τον ήλιο ή την ατμοσφαιρική ρύπανση. Η απολέπιση πρέπει να γίνεται 1-2 φορές τη εβδομάδα και όχι συχνότερα. 


Στην αγορά κυκλοφορούν πολλών ειδών προϊόντα απολέπισης ανάλογα με τον τύπο κάθε επιδερμίδας ή τις ιδιαίτερες ανάγκες της, οπότε επιλέγουμε πάντα αυτό που μας ταιριάζει περισσότερο. Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε scrub σώματος στο πρόσωπο, καθώς η επιδερμίδα του προσώπου είναι πιο ευαίσθητη και απαιτεί ιδιαίτερη μεταχείριση! 

Εκτός όμως από το πίλινγκ που γίνεται στο σπίτι υπάρχουν και άλλες πιο εξειδεικευμένες θεραπείες απολέπισης που γίνονται αποκλειστικά σε ινστιτούτα ομορφιάς και σε πλαστικούς χειρούργους. 


Αν προτιμάτε τα φυσικά και χειροποίητα καλλυντικά και δε θέλετε να καταφεύγετε συνεχώς σε έτοιμες λύσεις του εμπορίου, σας δίνω παρακάτω σπιτικές συνταγές για πίλινγκ προσώπου! 

Πίλινγκ για κανονική επιδερμίδα:
  • Αναμειγνύουμε λίγο μέλι σε ένα φλυτζανάκι χλιαρό νερό και ρίχνουμε 3 κουταλιές κρυσταλλική ζάχαρη (λευκή ή καστανή). Προαιρετικά προσθέτουμε και 1-2 κουταλιές αμυγδαλέλαιο. Απλώνουμε στο πρόσωπο με κυκλικές κινήσεις κάνοντας ελαφρύ μασάζ για να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα! Αφαιρούμε το μίγμα με μια βρεγμένη πετσέτα και ξεπλενόμαστε με χλιαρό προς κρύο νερό.

Πίλινγκ για ξηρή επιδερμίδα:
  • Αναμειγνύουμε ένα κουταλάκι ελαιόλαδο (ή αμυγδαλέλαιο ή έλαιο τζοτζόμπα) με ένα κουταλάκι λευκή κρυσταλλική ζάχαρη. Προαιρετικά προσθέτουμε και 1 κάψουλα βιταμίνης C. Απλώνουμε στο πρόσωπο κάνοντας ελαφρύ μασάζ με κυκλικές κινήσεις μόνο για 1' για να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα! Αφήνουμε για 3-4' να στεγνώσει στο πρόσωπο και θα νιώσουμε ένα ελαφρύ τράβηγμα (λειτουργεί και σαν μάσκα δηλαδή). Αφαιρούμε το μίγμα με μια βρεγμένη πετσέτα και ξεπλενόμαστε με χλιαρό προς κρύο νερό.

Πίλινγκ για ευαίσθητη επιδερμίδα:
  • Αναμειγνύουμε 1 κουταλιά αλεσμένη βρώμη, 1 κουταλιά εκχύλισμα ή λάδι καλέντουλας, 1 κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι και 4 κουταλιές αλεσμένο αποξηραμένο χαμομήλι. Απλώνουμε ομοιόμορφα στο πρόσωπο με κυκλικές κινήσεις χωρίς τριβή για να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα! Αφήνουμε για 5' να στεγνώσει στο πρόσωπο, αφαιρούμε το μίγμα με μια βρεγμένη μαλακή πετσέτα και ξεπλενόμαστε με χλιαρό προς κρύο νερό.

Πίλινγκ για λιπαρή επιδερμίδα:
  • Αναμειγνύουμε 1 κουταλιά αλεσμένα φύλλα πράσινου τσαγιού, 1 κουταλιά αλεσμένα αποξηραμένα άνθη λεβάντας, 2 κουταλιές μέλι και 1 κουταλιά μηλόξιδο ή χυμό λεμονιού. Απλώνουμε ομοιόμορφα στο πρόσωπο και στο λαιμό ένα παχύ στρώμα με κυκλικές κινήσεις κάνοντας ελαφρύ μασάζ για να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα! Αφήνουμε για 5' να στεγνώσει στο πρόσωπο, αφαιρούμε το μίγμα με μια βρεγμένη μαλακή πετσέτα και ξεπλενόμαστε με χλιαρό προς κρύο νερό. 


Στο επόμενο μάθημα θα μιλήσουμε για μάσκες καθαρισμού και θα σας δώσω πάλι κάποιες σπιτικές συνταγές, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι! Μέχρι τότε σας χαιρετώ!  

4 σχόλια:

  1. Περιμένουμε σπιτικές συνταγές για μάσκες καθαρισμού!!!! Ευχαριστούμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ ευχαριστώ για την επίσκεψή σου, Dora! Όσο για τις σπιτικές μάσκες καθαρισμού μείνε ήσυχη! Ετοιμάζονται! :)

      Διαγραφή
  2. εβδομαδιαίο δεν νομίζω να στρωθώ ποτέ να κάνω!
    επειδή όμως με πέτυχες σε μια φάση που αποφάσισα να αφιερώνω μια ώρα με το ρολόι την μέρα στον εαυτό μου, τρέχωφ να δώ τον ημερησίο καθαρισμό, μιας και πήρα απουσία σε εκείνο το μαθημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α θα σε μαλώσω (χαχαχα), Μαρθούλα! Να στρωθείς και σε ημερήσιο και σε εβδομαδιαίο καθαρισμό! Πάντως το ότι αποφάσισες να αφιερώνεις μια ώρα τη μέρα στον εαυτό σου είναι ένα πολύ καλό βήμα! :)

      Διαγραφή