22 Σεπτεμβρίου 2014

Back to school beauty #2

Πηγή / Source

Μαθημάτων συνέχεια... Αν είσαι καινούρια στην παρέα μας και δεν έχεις καταλάβει περί τίνος πρόκειται, δες περισσότερα εδώ

Δεύτερο μάθημα!

Στο προηγούμενο μάθημα είδαμε τους τύπους της επιδερμίδας και συνεχίζοντας την περιποίηση προσώπου σήμερα θα μιλήσουμε για τον καθαρισμό. Το πρόσωπο μας είναι διαρκώς εκτεθειμένο σε σκόνη, καιρικές και περιβαλλοντικές συνθήκες αλλά και στα διάφορα συστατικά των καλλυντικών και ιδίως του μακιγιάζ! Όλοι αυτοί οι παράγοντες επιβαρύνουν την επιδερμίδα και πρέπει να αφαιρούνται συστηματικά για να μην κλείνουν οι πόροι του δέρματος, να μη αποφεύγεται η υπερέκκριση σμήγματος και η συσσώρευση νεκρών κυττάρων, που εμποδίζουν το δέρμα να αναπνέει. Αυτό επιτυγχάνεται με τον απλό καθαρισμό σε καθημερινή βάση αλλά και τον εβδομαδιαίο. Επιπλέον με τον σωστό καθαρισμό του προσώπου ανανεώνονται καλύτερα τα κύτταρα της επιδερμίδας, γίνεται δηλαδή μια φυσική απολέπιση και επιτυγχάνεται μια υγιής και νεανική όψη!


Ο καθαρισμός λοιπόν είναι το πιο σημαντικό βήμα για την ομορφιά του προσώπου μας και πρέπει να γίνεται δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ! Περισσότερες από δύο φορές θα διαταράξουν την ισορροπία της κεράτινης στιβάδας και θα προκαλέσουν ερεθισμό και ενοχλήσεις! Αν ωστόσο η φύση της δουλειάς μας ή οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας μας επιβάλλουν τον καθαρισμό και ενδιάμεσα, τότε προτιμούμε ένα απαλό καθαριστικό για αυτές τις φορές! Υπάρχει όμως και ο εβδομαδιαίος καθαρισμός, δηλαδή η πιο ειδική φροντίδα με προϊόντα απολέπισης (peeling) και μάσκες καθαρισμού.

Για τον απλό, καθημερινό καθαρισμό του προσώπου μας επιλέγουμε ένα καθαριστικό κατάλληλο για τον τύπο της επιδερμίδας μας. Στην αγορά κυκλοφορούν προϊόντα σε διάφορες μορφές, όπως γαλάκτωμα, λοσιόν/νερό καθαρισμού, gel, αφρός, σαπούνι, υγρό σαπούνι, υγρά μαντηλάκια κ.α. Αρκετά από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα και ντεμακιγιάζ, ωστόσο υπάρχουν και εξειδικευμένα προϊόντα για ντεμακιγιάζ προσώπου, ματιών, ματιών και χειλιών, για αδιάβροχο μακιγιάζ. Οι προτάσεις είναι αμέτρητες...


Υπάρχουν όμως κάποιες βασικές κατευθυντήριες γραμμές ως προς την επιλογή του κατάλληλου για εμάς καθαριστικού προσώπου. Ας τις δούμε μία μία παρακάτω!

Κατά κανόνα αν η επιδερμίδα μας είναι κανονική μπορούμε να επιλέξουμε σχεδόν όλες τις μορφές καθαριστικού ανάλογα βέβαια και με τον τρόπο ζωής μας και τις συνήθειές μας. Για παράδειγμα για έντονη άσκηση ή εργασία σε χώρο με πολλή σκόνη χρησιμοποιούμε ένα προϊόν που ξεπλένεται για να νιώθουμε το δέρμα εντελώς καθαρό.

Αν έχουμε ξηρή επιδερμίδα προτιμούμε κάτι που δεν ξεβγάζεται με νερό, όπως το γαλάκτωμα, αποφεύγοντας όμως το σαπούνι ή προϊόντα που περιέχουν οινόπνευμα τα οποία ξηραίνουν την επιδερμίδα. 

Αν η επιδερμίδα μας είναι ευαίσθητη επιλέγουμε υποαλλεργικά προϊόντα χωρίς οινόπνευμα, άρωμα και χρώμα, αλλά περιέχουν καταπραϋντικά συστατικά, όπως χαμομήλι, καλέντουλα, αλόη βέρα
κ.α. Κατάλληλες είναι οι συνθέσεις που βασίζονται στο νερό, (λοσιόν/νερό καθαρισμού) και δεν απαιτούν τρίψιμο και ξέβγαλμα που επιδεινώνει το πρόβλημα! 

Αν έχουμε μικτή ή λιπαρή επιδερμίδα μάς ταιριάζει περισσότερο κάποιο σαπούνι, gel ή αφρίζων προϊόν που ξεβγάζεται με νερό. Για υπερβολική λιπαρότητα χρειαζόμαστε ένα oil free καθαριστικό με χαμηλό ph και αντιβακτηριδιακούς παράγοντες, όπως σαλικυλικό οξύ, άργιλο ή tea tree, που αφαιρεί το επιπλέον σμήγμα και διατηρεί τους πόρους καθαρούς. 

Αν και κυκλοφορούν και προϊόντα που απευθύνονται σε όλους τους τύπους επιδερμίδας ή ακόμη και σε μορφή σαπουνιού, gel ή αφρού για κανονική, ξηρή ή ευαίσθητη επιδερμίδα. Δοκιμάζουμε και επιλέγουμε τι μας ταιριάζει! Προσοχή όμως γιατί η χρήση μη κατάλληλου προϊόντος πιθανόν θα προκαλέσει προβλήματα και θα νιώθουμε το δέρμα μας να τραβάει ή να είναι υπερβολικά λιπαρό αντίστοιχα! Ειδικά στην ευαίσθητη επιδερμίδα η χρήση επιθετικών προϊόντων θα δημιουργήσει ερεθισμό και ίσως μας οδηγήσει μέχρι το δερματολόγο! Πολλές φορές κάνουμε λανθασμένες επιλογές, όσον αφορά τον καθαρισμό του προσώπου μας, γιατί κανείς δεν έχει τύχει να μας πει τι ταιριάζει στον τύπο της επιδερμίδας μας ή δεν έχουμε ζητήσει ποτέ βοήθεια από κάποιο ειδικό! 


Στο επόμενο μάθημα θα μιλήσουμε για τον εβδομαδιαίο καθαρισμό με πίλινγκ και μάσκες, αλλά σας έχω και μια έκπληξη! Σπιτικές συνταγές για να λάμψετε στη στιγμή! Ραντεβού εδώ την επόμενη Δευτέρα! Να μου έρθετε διαβασμένες (χαχα)!  

2 σχόλια:

  1. Το έχω ξεχάσει το άθλημα του καθημερινού καθαρισμού Μαράκι! Τώρα που διάβασα όμως το post σου λέω να ξεκινήσω από αύριο! Είδα και το αγαπημένο μου προϊόν (bioderma) που αν και ακριβούτσικο δεν το αλλάζω! Φιλιά πολλά :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο καθημερινός καθαρισμός, Ελενάκι μου, επιβάλλεται! Αν ωστόσο δεν προλαβαίνεις λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων καθάρισε το πρόσωπο σου τουλάχιστον το βράδυ πριν κοιμηθείς! Τη νύχτα ανανεώνεται και επανορθώνεται η επιδερμίδα! Ευχαριστώ για την επίσκεψή σου! Φιλιά! <3

      Διαγραφή